Kako se pravi nes kafa

Nes kafa je jedan od najpopularnijih napitaka kako kod nas tako i u svetu.

Sjajna stvar u vezi sa nes kafom je što je možete prilagodjavati prema svojim željama i potrebama. Možete je piti hladnu ili toplo, sa mlekom ili bez mleka itd. U nastavku teksta saznaćete kako možete napraviti hladan i topao nes, sa ili bez šlaga, i saznaćete neke zanimljivosti vezane za nastanak ove kafe.

Ukoliko želite da je pijete hladnu pratite sledeće uputstva:

Pravljenje hladne nes kafe

Za spremanje hladne nes kafe biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 2 dl dobro rashladjenog mleka
– malo vode
– jedna veća kašičica nes kafe
– šećer po želji

kako-se-pravi-hladna-nes-kafa

Postupak pripreme zavisi od toga da li želite da vaša nes kafa ima penu ili ne. Ukoliko želite da ima penu: za ovo će vam biti potrebna mutilica za nes sa kojom ćete mutititi duže dok se ne pojavi pena. Ukoliko želite bez pene: možete mućenje da obavite ručno, i to ne mora biti previše dugo već samo dok se ne otopi šećer koji ste sipali.

Kada završite sa procesom mućenja potrebno je da sipate hladno mleko. To izvodite sporo i niz zid čaše da ne biste poremetili penu ukoliko ste je napravili. Nakon dodavanja mleka možete da uživate u ispijanju svoje omiljene hladne nes kafe. Po želji možete u ovakav svoj hladan nes da dodate i malo sladoleda za dodatno uživanje u ukusu.

Ukoliko ste ipak ljubitelj tople nes kafe ili je hladan period pa želite da se ugrejete, pratite uputstva u nastavku kako da to izvedete:

Pravljenje tople nes kafe

Za pripremu tople nes kafe, svi potrebni sastojci su isti kao i za hladnu, i ceo postupak je isti. Jedina je razlika što na kraju umesto dodavanja hladnog mleka, sipate toplo zagrejano mleko. Njhega možete zagrevati koliko vi želite da ono bude toplo.

Jako je bitno ovde napomenuti da se hladan nes sipa u čašu dok topao nes sipajte u šolju.

Ukoliko ipak ne želite dodavati puno zagrejanog mleka, postoji varijanta i da prvo provri voda pa da u njoj izvršite mućenje sastojaka a da onda nakon toga samo malo dodate mlakog mleka bez previše dodatnog zagrevanja.

Zanimljivosti vezane za nes kafu

Verovatno niste znali kada je i zašto nastala nes kafa? Sada ćemo vam to otkriti.

Ideja o nes kafi je nastala oko 1929.godine povodom velike Svetske ekonomske krize koja je tada bla aktuelna. U to vreme vlasnik kompanije Nestle koja je ujedno i proizvodjač ove kafe je imao zadatak da uradi nešto sa kafom u Brazilu da ona bude rastvorljiva. Nakon 3 godine istraživanja i proučavanja ideje su sprovedene u delo i tako je nastala nes kafa, koja u tako praškastom obliku duže zadržava svoju aromu.

Prva prava instant kafa u ovakvom obliku je konačno ugledala svetlost dana 1938.godine. Sada je nes kafa pristutna u preko 180 zemalja širom sveta i jedan je od najpopularnijih napitaka.

Sponzorisano:

Loading...