Kako se pravi topla čokolada – recepti

Čokolada je sastavni deo života i slatkiš bez kojeg se ne može zamisliti dan. Čak i oni koji moraju na dijetu najteže se odriču ove poslastice.

Bilo da je bela ili crna, u štanglama ili prelivena preko keksa, u sastavu predivnog kremastog sladoleda ili u vidu toplog napitka, retki su oni koji mogu da joj odole.

Istorija čokolade, njen sastav i značaj za zdravlje

Glavni sastojak najboljih čokolada čini kakao, u što većem procentu to je bolje i zdravije. Vodi poreklo iz Južne Amerike, a prve upotrebe datiraju još stotinama godina pre nove ere.

Kako se pravi topla čokolada - recepti

Kako je kakao sam po sebi gorak, kako bi se dobile slatke namirnice uglavnom mu se dodaju brojni zaslađivači i puteri, mleko, vanila, a prolazi i dobar proces obrade kako bi od njega nastala najslađa poslastica na svetu – čokolada.

Danas je zbog povoljnog uticaja na zdravlje izuzetno popularna crna čokolada, koja u svom sastavu mora imati najmanje 50% kakaa. Kako čokolada sadrži veliki broj sastojaka, svaki od njih može uticati na određene segmente zdravlja. Magnezijum, gvožđe, feniletilamin, sastojci koji stvaraju serotonin – hormon zaslužan za dobro raspoloženje, ali i mnogi drugi , čine čokoladu i te kako zdravom. Ona smatra se, ima uticaja na smanjenje krvnog pritiska, smanjuje nervnu napetost, ali pomaže i kod blage anemije.

Takođe kakao se smatra izuzetnim antioksidansom, te organizam štiti od slobodnih radikala.

Topla čokolada, priprema i recepti

Nekada samo belu ili crnu, a danas sve popularniju toplu čokoladu sa ukusima lešnika, vanile, čilija ili narandže, možete napraviti i sami u svojim domovima ukoliko imate samo par potrebnih namirnica, a ne želite da to bude ona standardna gotova iz kesice. Recepti su brojni a varijante razne. Mi ćemo vam predstaviti neke, za koje smatramo da su najukusnije.

Recept 1 

Za ovaj recept potrebno vam je:

 • 100 grama čokolade
 • 100 ml mleka
 • 100 ml neutralne pavlake

Na samom startu potrebno je istopiti čokoladu na laganoj vatri uz mešanje. Sa druge strane zagrejte slatku pavlaku da bude vrela, a potom je polagano dodajite u rastopljenu čokoladu uz kontinuirano mešanje. Zatim dodati mleko i uz mešanje kuvati par minuta dok ne dobijete gustinu kakvu volite. I za samo par minuta vaš omiljeni napitak je spreman.

Recept 2 

Za našu drugu varijantu tople čokolade potrebno je:

 • 30 grama čokolade
 • 200 ml mleka
 • 1 kašika (supena) kakaa
 • 30 grama šećera i prstohvat soli

U posudu za kuvanje stavite čokoladu, 1 dl mleka i kakao, a zatim to kuvajte na laganoj vatri uz postepeno dodavanje ostatka mleka. Pri kraju dodajte prstohvat soli i predviđenu količinu šećera, i napitak je gotov.

Recept 3 

A evo kako to radi čuveni Džejmi Oliver:

 • 4 kašike kakaa
 • 3 kašike šećera u prahu
 • 2 kašike mleka u prahu
 • 2 kašike gustina
 • 100 grama čokolade
 • 1 kafena kašika cimeta i prstohvat soli

Svi sastojci se samešaju u posudu (čokolada je rendana), i 5-6 kašika smese kuva se na litar mleka i tako do željene gustine. 

I za kraj lepa vest…

Medicinski je dokazano, a samim tim su i odbačene predrasude da čokolada uzrokuje migrene, akne, gojaznost, alergije i karijes. Tako se slobodno možete opustiti i prepustiti vašoj omiljenoj poslastici u bilo kom obliku, bilo da je u pitanju topljena bela ili crna, prelivena preko kolača ili u obliku najdraže čokoladice.

Sponzorisano:

Loading...