Kako skinuti temperaturu prirodnim putem

Povišena telesna temperatura rezultat je uglavnom prisustva određene vrste viroze u organizmu. Usled prisustva viroze, imunološki sistem reaguje povećavanjem telesne temperature, koja za cilj ima da uništi štetne mikroorganizme odnosno viruse.

Međutim, ono što se javlja kao posledica, jesu simptomi koji prate povišenu temperaturu, a to su osečaj telesne malaksalosti i slabosti, bolovi u zglobovima, osećaj drhtavice i groznica, sušenje usta i grla i slično.

Kako bi ste sa takvom grupom simptoma izborili, potrebno je ništa drugo do da eliminišete njihov uzrok, dakle povišenu telesnu temperaturu.

Zato, pripremili smo za vas nekoliko saveta kako da to i uradite i to na sasvim prirodan način.

Kako skinuti temperaturu prirodnim putem

Kako na prirodan način spustiti telesnu temperaturu?

Kao prvo, kada želite da spustite svoju telesnu temperaturu, rešite se pogrešnih i široko rasprostranjenih postupaka. Dakle, nemojte se dodatno utopljavati. Utopljavanjem, samo ćete pogoršati svoje stanje i doprineti da vam telesna temperatura još više poraste.

Umesto toga, nemojte se nikako pokrivati i oslobodite se koliko god je to moguće viška odeće. Ostanite samo u širokoj pamučnoj majici i širokoj pamučnoj trenerci ili donjem delu pidzame, i čarapama. Na taj način, vaša koža neće biti zatvorena, telo će moći da diše i oslobađa se viška temperature.

Takođe, pomoći će vam ukoliko se izmasirate alkoholom. Prilikom masaže, posebnu pažnju obratite na pulsna mesta kao što su zglobovi iznad dlanova, prevoji na podlakticama i jame iza kolena. Izmasirajte i površinu dlanova i stopala. Alkohol ima osobinu da “izvlači” temperaturu i na taj način će vam pomoći da je se oslobodite. Ukoliko vam pri ruci nije alkohol, umesto masaže na opisan način, koristite obloge od umereno hladne vode. Obloge stavljajte takođe na pulsna mesta.

Delotvorno će biti i ukoliko dobro provetrite prostoriju u kojoj se nalazite, čak ni kontakt sa umereno hladnim, ali obavezno čistim vazduhom, neće vam pogoršati stanje.

Tuširajte se umereno hladnom vodom i proveravajte temperaturu više puta, neposredno nakon tuširanja i 15 minuta nakon tuširanja. Vaša telesna temperatura trebalo bi da se spusti bar za jedan stepen.

Pijte što više tečnosti, a posebno vode i limunade. To je važno jer telo u toku povišene telesne temperature pojačano troši vodu i lako može doći do dehidracije. Osim toga, voda vam pomaže da se oslobodite visoke telesne temperature i sprečava pojavu suvih usta i suvog grla, usled koje dolazi do pojačane osetljivosti na viruse i do njihovog širenja.

Oslobodite se urina koliko god često možete. To takođe može biti znak da vaša telesna temperatura opada.

Jedite pileću supu ili pileće meso. Ove namirnice sadrže enzime koji imaju osobinu da pomažu organizmu da se oslobodi povišene telesne temperature.
Isti je slučaj i sa limunadom. Vitamin C koji je u njoj dodatno hidrira vaš organizam i pomaže vam da se oslobodite povišene telesne temperature.

Važna napomena:

Svi ovi saveti, preporučeni su za stanja kod kojih je prisustvo povišene telesne temperature izazvano virozom. U takvim stanjima, telesna temperatura je praćena curenjem sekreta iz nosa, kašljanjem, bolom u grlu i sličnim simptomima. Ukoliko se telesna temperatura javlja u odsustvu simptoma viroze, treba se obratiti lekaru i otkriti njene uzroke.

To je važno jer osim na virozu, povišena telesna temperatura može ukazivati i na prisustvo različitih zdravstvenih, najčešće upalnih problema unutar organizma.

To posebno treba imati u vidu kada su u pitanju deca. Dakle, ako vaše dete ima povišenu telesnu temperaturu, a niste ubeđeni da je uzrok tome viroza, odvedite ga kod lekara.

Ono što treba da posluži kao dodatni apel da je dete potrebno odvesti kod lekara, jeste ukoliko pored povišene temperature ima ukočen vrat, ako oseća bol pri savijanju vrata, ako je mlađe od tri meseca, ako učestalo i neprekidno povraća, ukoliko ima osip po telu i ukoliko telesna temperatura prelazi tridesetdeveti podeljak.

Sponzorisano:

Loading...