Zašto treba piti puno vode

Poznato je da je voda jedan od glavnih elemenata koji su neophodni za život.

Opstanak čitave prirode, pa tako i ljudskog organizma zavisi upravo od vode.

Zašto je voda toliko važna?

Nijedna živa ćelija, ne bi bila živa i ne bi funkcionisala bez vode. Samim tim, ni funkcije organa i sistema organa, ne bi bile moguće.

Da bi značaj te činjenice bio jasnije, korisno i važno je napomenuti da je čak 72 procenata naše planete sačinjeno od vode, a samo nešto malo manje od toga, dakle 70 procenata ljudskog organizma takođe je sačinjeno od vode.

Otuda, jasno je da je voda gradivno tkivo neophodno za postojanje i stvaranje svega.

Zašto-treba-piti-puno-vode

Kako telo funkcioniše sa manjkom vode?

Iz svih navedenih podataka, lako i jednostavno je izvući zaključak da telo ne bi bilo sposobno da funkcioniše bez vode. Dovoljna hidratacija organizma je ključ zdravlja i funkcije svakog organa, sistema organa i procesa koje ti organi obavljaju unutar organizma.

Kada je hidratacija nedovoljna, odnosno kada ne unosite dovoljno vode, otvarate vrata mogućnosti kolapsa organizma.

To se dešava jer čak i dok mirujete, dok samo dišete, pa čak i dok spavate vi trošite vodu. Ukoliko se ta voda ne nadoknađuje i ne obnavlja, organizam najpre troši rezerve koje postoje u organizmu, a zatim dehidrira i kolabira.

Koje su posledice dehidracije?

Posledice dehidracije su brojne. One podrazumevaju spektar vidljivih i nevidljivih, primetnih i neprimetnih posledica.
Konkretno, dehidracija se nepovoljno i negativno odražava na sve na vama i u vama, počev od kože i drugih spoljašnjih organa, preko unutrašnjih organa i njihovih funkcija, pa sve do psihičkih i mentalnih procesa koje vaš mozak obavlja.

Usled dehidracije, koža postaje naborana i suva, osetljiva i vizuelno stara, podložna iritacijama. Smanjuje se kvalitet kose i noktiju.
Usporavaju se funkcije unutrašnjih organa. Samim tim, dolazi do otežanog disanja, poremećaja u krvotoku i do usporenog rada srca.

Prilikom dehidracije, odnosno nedovoljne količine vode u organizmu, dolazi i do pojave grčeva u mišićima, do nakupljanja toksina u organizmu, do neprijatnog zadaha, poremećaja varenja i do pojave zatvora. Takođe, često može doći i do smetnji sa urinarnim sistemom koji trpi rizik od pojave infekcija, jer dolazi do nesposobnosti organizma da preradi i izbaci štetne materije putem urina.

U težim oblicima dehidracije, dolazi i do smetnji u psihološkim i mentalnim procesima, jer mozak takođe trpi posledice nedovoljnog unosa vode i nemoćan je da uspostavi proces racionalnog donošenja zaključaka i odluka. Krajnost koja potvrđuje tu tvrdnju jeste i pojava fatamorgana, koje se javljaju kao optičke iluzije u pustinjama kod ljudi koji su dugotrajno i intezivno izloženi vrućini i nedostatku vode. Usled takvih okolnosti, mozak dolazi u stanje da proizvodi iracionalne slike koje čulom vida i sluha čovek registruje kao stvarne.

Zbog svih navedenih i brojnih drugih razloga koje smo opisali, jasno je zašto je potrebno piti dosta vode. Uostalom, sva količina vode koja vam nakon što je unesete u organizam bude nepotrebna, biće brzo i lako izbačena putem urina, tako da vam sigurno ne može i neće naškoditi.

Naprotiv, pojačanim unosom vode, vaš organizam će biti u svakom smislu osvežen i to će se direktno odraziti povoljno na vaše opšte stanje.

Kako će vam organizam na tome zahvaliti?

Dovoljnim unosom vode, postićićete sveopšti balans u svom telu. Sve funkcije koje obavljaju vaši unutrašnji organi biće pravilnije. Usporićete čak i proces starenja, koža će vam postati elastičnija i zdravija, produžićete vitalnost svih organa.

Bićete vidno osveženi, a vaše misli biće bistrije i lepše.

O važnosti vode, pogledajte i ovaj klip koji je napravio Nixa Zizu:

Sponzorisano:

Loading...