Kako skuvati pasulj – recept

Za razliku od spremanja drugih jela, za pasulj su potrebne i neke prethodne pripreme. Naime, veče pre nego što spremate pasulj, potopite ga u šerpu sa vodom i pustite da odstoji u toku noći. Na taj način pasulj će da omekša i da nabubri.

Tek sutradan možete početi sa spremanjem ručka. Postoje razni recepti za spremanje pasulja, koji se uglavnom razlikuju u nekim namirnicama koje po želji možete dodati u pasulj, ali postupak je u suštini isti.

U nastavku ćemo vam pokazati kako da napravite ukusan pasulj.

Kako skuvati pasulj - recept

Sastojci:

350 g pasulja

1 glavica crnog luka

Suvo meso ili kobasice

Malo slanine (po želji)

Aleva paprika

Začin C

Brašno za zapršku

Način pripreme:

Pasulj, koji je bio potopljen u toku noći, najpre treba prebrati, tj. očistiti ga i otkloniti oštećena zrna, a zatim ga treba oprati i prokuvati u nekoj manjoj šerpici. Kuvajte pasulj nekoliko minuta, a zatim ga prospite i nalijte novu vodu u šerpu pa ponovite ceo postupak još jednom.

Zatim, meso koje stavljate u pasulj u vidu suvih kostiju, suvih rebara, dimljene svinjske kolenice ili svinjskih butkica, treba oprati i prokuvati u posebnoj šerpi, kako bi se sprale sve nečistoće ili garež od dimljenja.

Dok čekate da se pasulj i meso prokuvaju, u šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj propržite jednu glavicu sitno iseckanog crnog luka na vrlo malo ulja i uz neprestano dolivanje vode, kako bi pasulj omekšao. Vodu je neophodno non stop dolivati da pasulj ne bi zagoreo. Dinstajte luk nekoliko minuta, a zatim meso skinite sa šporeta i još jednom ga operite. Takođe, i pasulj skinite sa šporeta i procedite ga. Nakon toga meso stavite u šerpu gde dinstate luk, pa dodajte u nju i pasulj i nalijte vodu. Kada pasulj provri, smanjite temperaturu i pustite da se jelo krčka naredna 2 ili 3 sata.

Ukoliko umesto suvog mesa dodajete kobasice, ceo postupak kuvanja je isti, samo je kobasice potrebno dodati tek pred kraj kuvanja. One se moraju malo krčkati pre dodavanja zaprške u pasulj. Preporučuje se da, ukoliko pravite pasulj za dva dana, prvo dodate u njega suvo meso, a drugi dan, kada suvo meso pojedete, možete dodati u pasulj kobasice.

Pasulj je kuvan kada potpuno omekša. Pre nego što dodate zapršku, potrebno je doliti određenu količinu tečnosti u šerpu i pustite da ponovo provri. Tek tada se dodaje zaprška.

Pravljenje zaprške. Da biste napravili zapršku za pasulj, najpre ugrejte ulje na tiganju i dodajte malo brašna, a čim brašno dobije zlatastu boju, dodajte i jednu kašiku aleve paprike i sve sastojke zapržite. Zaprška je gotova kada poprimi lepu narandžastu boju. Zatim, tako dobijenu zapršku ubacite u pasulj i mešajte ga varjačom. Pustite da pasulj vri još nekoliko minuta, a na kraju ga probajte i po želji dodajte začin C. Ova količina pasulja je dovoljna za 5 osoba.

Ukoliko sutradan podgrevate pasulj, stavite ga na tihu vatru i dodajte jednu šoljicu hladne vode, pa lagano mešajte, kako se ne bi zalepio za šerpu. Kada pasulj postane dovoljno čorbast, pojačajte malo temperaturu na šporetu, ali nemojte stavljati na najjaču vatru, jer će zagoreti.

Sponzorisano:

Loading...