Kako spremiti brokoli

Brokoli je ukusno i zdravo povrće koje možete spremati na različite načine. Postoji dosta vrlo ukusnih recepata koji uključuju ovo povrće. Najvažnije je da ga pravilno kuvate.

Ali pored toga, postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir.

Upoznajte brokoli

Brokoli je povrće koje ima dužu dršku od karfiola, na čijem se vrhu nalazi glavica u obliku mnoštva sitnih, čvrstih i zbijenih cvetova. Drška se takođe može koristiti za pripremu jela, ne samo cvetovi. Oba dela su ukusan dodatak salatama, kuvanim jelima, supama, prženim jelima, itd.

Kako-spremiti-brokoli

Cvetovi brokolija se često mogu naći u receptima, jer ne samo da poboljšavaju ukus jela, već se mogu koristiti i za dekoraciju.

Brokoli je veoma dobar jer ima antikancerogena svojstva. Obogaćen je dijetalnim vlaknima i proteinima, kao i mnogim drugim nutrijentima.

Brokoli pripada porodici divljeg kupusa. Poznat je preko 2000 godina i korišćen je i kao saveznik lepote i za zadovoljavanje čula ukusa.

Vrlo je važno odabrati najsvežiji brokoli za kuvanje. Kada birate brokoli, odaberite onaj tamnozelene boje i ljubičaste na ivicama. Cvetovi treba da budu čvrsti. Ako su meki, žućkastozeleni ili uvećani, onda nisu sveži.

Brokoli možete čuvati u frižideru najviše tri dana. Posle tri dana čuvanja brokoli gubi svoje važne nutrijente.

Pre pripreme dobro operite brokoli. U tu svrhu možete koristiti rastvor od soli i vode ili od sirćeta i vode kako biste bili sigurni da nije zalutao neki insekt među cvetove. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga isperite.

Posle pranja, isecite cvetove i drške. Cvetove isecite prema veličini naznačenoj u receptu. Ako koristite dršku, oljuštite tvrdi spoljni sloj.

Kuvanje i priprema brokolija

Ako naučite da pravilno kuvate brokoli, moći ćete da spremite ukusan obrok od ovog povrća na najjednostavniji način. Evo uputstva kako da skuvate brokoli:

1. Sipajte vodu u lonac i dodajte so. Voda treba potpuno da prekrije sav brokoli.

2. Uključite ringlu.

3. Kada počne da ključa, ubacite dršku. Kuvajte dva minuta, a zatim ubacite cvetove i kuvajte još četiri do pet minuta. Drške brokolija treba duže kuvati, zato ubacujete prvo njih.

4. Posle pet minuta sklonite sa vatre i potopite brokoli u posudu sa hladnom vodom kako biste zaustavili kuvanje i sačuvali njegovu zelenu boju i hrskavu teksturu.

5. Ovo zaustavljanje kuvanja je vrlo bitno, jer prekuvan brokoli definitivno nema lep ukus niti teksturu. Brokoli se onda raspada i gubi svoju atraktivnu boju i, što je najvažnije, gubi svoje nutrijente.

Sponzorisano:

Loading...