Kako spremiti pastrmku

Pastrmku možete pripremiti na zaista puno načina, potrebno je samo da raspolažete sa malo kulinarskog umeća i da se opredelite da li svoj obrok želite u obliku pečenog ili prženog specijaliteta.

U slučaju da ste ipak u dilemi i da ne znate za koji vid specijaliteta da se odlučite, mi smo za vas pripremili više recepata. Na vama je da ih sa pažnjom pročitate i upotrebite.

Kako spremiti pastrmku

Pastrmka pržena u sosu

Za ovaj specijalitet, potrebno vam je:

– Dve sveže i očišćene pastrmke,
– Dva manja čena belog luka,
– Sto grama maslina,
– Jedan decilitar belog vina,
– Dva prstohvata sitnog peršuna,
– So,
– Brašno,
– Ulje.

Način pripreme:

Očišćene pastrmke najpre dobro usolite sa unutrašnje strane i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta. Za to vreme, sitno iseckajte masline i pomešajte ih sa dva prstohvata sitnog peršuna i dva prstohvata soli. U mešavinu maslina i začina sipajte i jedan decilitar belog vina.

Zatim, pastrmku uvaljajte u brašno i stavite je u tiganj, pa prelijte sa mešavinom maslina, začina i vina. U to dodajte ulje i pržite pastrmku. Kada se jedna strana pastrmke isprži, pažljivo je okrenite na drugu stranu i potom u toku prženja prelivajte sosom u kome se prži. Pri kraju prženja, presecite dva čena belog luka na pola i ubacite sve četiri polovine u tiganj. Nakon dva minuta, pastrmku izvadite iz tiganja i servirajte je.

Kao prilog uz serviranu pastrmku, možete poslužiti i bareni krompir i barenu blitvu ili sos od mešavine peršuna, ulja i belog luka. Takođe, uz ovaj specijalitet možete poslužiti i limun.

Pastrmka pečena u rerni

Za pripremu ovog specijaliteta potrebno vam je:

– Dve sveže i očišćene pastrmke,
– So,
– Ulje,
– Brašno,
– Prezle,
– Pola limuna,
– Jedan decilitar belog vina

Način pripreme:

Najpre pastrmku dobro usolite kako spolja tako i iznutra, a potom je na nekoliko mesta pravilno zasecite nožem. Nakon toga, napravite mešavinu jednake količine brašna i prezli i u to uvaljajte pastrmku. Pleh u premažite sa malo ulja, i u njega složite pastrmku. Zatim, prelijte preko toga jedan decilitar belog vina i pleh ubacite u predhodno zagrejanu rernu. Na pola pečenja, preko pastrmke iscedite pola limuna i nastavite pečenje do kraja.

Kada jelo bude gotovo, možete ga servirati uz iste priloge koje smo vam predložili u prethodnom receptu.

Pastrmka u foliji pečena na žaru

Da bi ste pripremili ovaj specijalitet, potrebno vam je:

– Dve pastrmke,
– So,
– Sitan bosiljak,
– Sitan peršun,
– Dva čena belog luka,
– Ulje.

Način pripreme:

Pastrmku prvo premažite uljem, a zatim je i posolite sa spoljašnje i unutrašnje strane. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga sa sitnim bosiljkom i sitnim peršunom. Mešavinom belog luka, bosiljka i peršina napunite pastrmku. Na kraju, pastrmku zavijte u aluminijumsku foliju, foliju izbušite viljuškom na nekoliko mesta i spustite je na žar. Nekoliko puta tokom pečenja, pastrmku okrećite na žaru, ali nikako je ne vadite iz folije. Izvadite je tek kada je potpuno pečena. Dovoljno je peći je dva puta po oko pet minuta sa jedne i dva puta po oko pet minuta sa druge strane.

I ovaj specijalitet možete poslužiti uz iste priloge kao i prethodna dva specijaliteta.

Sponzorisano:

Loading...