Kako spremiti spanać

Industriju spanaća je najbolje promovisao Popaj. Kada smo bili deca, želeli smo da jedemo spanać, posebno iz konzerve, da bismo bili super kao Popaj, koji je bio vrlo snažan samo posle jedne konzerve spanaća, koja mu se uvek našla u najkritčnijim situacijama. Naši roditelji su nas uporno ubeđivali da je sveže kuvani spanać jednako dobar, ako ne i bolji od konzerviranog.

Pre kuvanja spanać treba ocediti i osušiti što je više moguće. Upotrebiti cediljku za salatu ako je potrebno. Spanać treba kuvati samo dok ne omekša. U nastavku vam dajemo jedan jednostavan recept za pripremu spanaća.

Kako spremiti spanać

Vreme pripreme sastojaka: 5 minuta

Vreme pripreme jela: 5 minuta

Potrebni sastojci za 4 osobe:

– 2 velike veze spanaća, oko 0,5kg

– ekstra devičansko maslinovo ulje

– 3 čena iseckanog belog luka, so po ukusu

Priprema:

1. Odsecite debele drške spanaća i bacite ih. Operite spanać tako što ćete napuniti sudoperu vodom i potopiti ga da uklonite ostatke peska i prljavštine. Osušite ga i ponovite postupak potapanja i sušenja još jednom. Ubacite spanać u cediljku za salatu kako biste ga dodatno osušili.

2. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte beli luk i dinstajte oko 1 minut, dok ne počne da dobija braon boju.

3. Ubacite spanać i pritisnite ga malo rukom ako je potrebno. Okrenite ga pomoću par velikih kašika da ga što više potopite u maslinovo ulje i beli luk. Ponovite par puta. Poklopite tiganj i pržite 1 minut. Podignite poklopac i još jednom okrenite spanać. Poklopite i pržite još minut.

4. Posle 2 minuta prženja spanać treba potpuno da omekša. Sklonite sa vatre. Uklonite višak vlage iz tiganja, dodajte još malo maslinovog ulja i posolite po ukusu. Služite odmah.

Sponzorisano:

Loading...