Kako ubrzati rast kose?

Možda ste iz nekih zdravstvenih razloga morali da skratite kosu, jer opada i postala je lošijeg kvaliteta. Možda ste samo želeli da promenite frizuru ali vam se ideja na kraju ipak učinila lošom. Možda vam kosa generalno sporo raste..

Ma šta god da je u pitanju, rešenje postoji!

Nekada put do zdrave i duge kose nije jednostavan, ali uz par promena u životnim navikama, i malo vere, sve se menja!

Nega kose je veoma bitna, i presudna je ukoliko želite da vam kosa bude duga i zdrava. Vi nju negujete, a ona zauzvrat raste i čini vas lepom! Kompromis i uzajamno davanje, to je ono što ostvaruje dobre rezultate!

Pravilna ishrana

Da, iako ovo možda zvuči kao kliše, zdrava, odnosno pravilna ishrana veoma je bitna kada je kosa u pitanju. Kosa je samo odraz naše unutrašnjosti, pa tako, ako je organizam zdrav, i kosa će biti zdrava. Brže i lakše će da raste, biće kvalitetnija pa samim tim neće pucati. Uz zdravu ishranu iskrzalim krajevima recite „zbogom“.

U ishranu uvrstite namirnice koje su bogate, pre svega, proteinima, a zatim i vitaminima i mineralima. Pre svega obratite pažnju na unos vitamina B, on je ključn, ali ništa manje važni nisu ni vitamini grupe A, E i C. Kada su minerali u pitanju, obratite pažnju na unos gvoždja, cinka i magnezijuma.

Obogatite ishranu ribom, jajima, zatim integralnim žitaricama poput ječma, raži, ovsa.. U ishranu uvrstite još i spanać, zatim kupus i šargarepu, brokoli, avokado, peršun i citruse. Još uvrstite laneno seme, orašaste plodove i hladno cedjena ulja, takodje i mahunarke.

Fizička aktivnost i stres

Ono što vam radi nemir, nervozu, napetost – izbacite. Lako je to reći, a teško uraditi, to svi znamo. Pa, ipak, moramo pokušati dok rezultati ne budu vidljivi. Unosom zdrave hrane već ste otklonili dobar deo stresa, a da toga niste svesni.

Ono što će vam takodje pomoći u otklanjanju stresa jeste fizička aktivnost. Svi dobro znamo koliko ona pozitivno utiče na organizam. Bilo da se odlučite na šetnju, trčanje, aerobik ili fitnes. Radite ono što vam prija, pokrenite se.

Fizičkom aktivnošću lučimo hormone koji čine da se osećamo raspoloženo. Hormoni sreće takodje utiču na rast kose, kao i na zdravlje čitavog organizma. Probajte i uverite se!

Masaža glave i maske

I, naravno, kada životne navike promenimo na bolje, jasno je da ćemo se generalno osećati odlično.

Ipak, naravno da je bitna redovna nega same kose. Pored zdravih navika i redovne nege, kosa će sigurno biti mnogo zdravija i lepša, kvalitetnija. Pod tim mislimo duža, bujnija i sjajnija, jaka i elastična. Da.

Tokom pranja kose, masirajte koren glave par minuta, jer ćete tako podstaći cirkulaciju. Dobra cirkulacija učiniće koren kose zdravijim, masnoće će pravilno da se luče i kosa će da „prodiše“. Veliki problem sa kosom je upravo poremećaj lučenja masnoća, a masažom taj problem možete efikasno rešiti.

Nije potrebno da nanosite ulje na koren, vaš samo masirajte dok perete kosu šamponom.

Što se maski tiče, najčešće preporučujemo prirodna, hladno cedjena ulja, poput kokosovog, maslinovog i orahovog ulja. Utrljajte najviše na krajeve kose, ali ne i na koren glave. Blago prstima prodjite kroz celu kosu, a utrljajte fino u krajeve. Prespavajte tako, ili operite kosu nakon pola sata, manje-više, u zavisnosti od toga koliko vremena imate.

Još možete raditi maske od meda, jabukovog sirćeta, jaja, banane, avokada, jogurta.. Sve ove namirnice su odlične kada je rast kose u pitanju, radite njihove kombinacije za najbolje rezultate!

Savet

Ukoliko želite da produžite kosu instant, za neku posebnu priliku i slično, kosu uvek možete nadograditi ekstenzijama. One su odličan izbor ukoliko vam je kosa dosta opala, ili ste na putu do oporavka ali vam je trenutno stanje kose loše. Ne izbegavajte OxY ekstenzije, samo birajte pametno. Naručite ili radite kod profesionalnih frizera.

U medjuvremenu, radite na tome da vaša prirodna kosa prirodno raste i bude zdrava!

Sponzorisano:

Loading...