Kako umesiti i napraviti hleb

Gotovo da ne postoji osoba koja sa lakoćom može da odoli mirisu i ukusu sveže pečenog domaćeg hleba.

Ukoliko i sami podržavate naš stav, predlažemo vam da pročitate i ostatak ovog korisnog teksta i da na taj način saznate kako da umesite i napravite hleb.

Šta vam je potrebno da bi ste umesili hleb?

Da bi ste umesili hleb, potrebno vam je:

– Oko osamsto grama brašna,
– Oko šesto pedeset mililitara umereno tople vode (ne potpuno hladne i ne vrele vode),
– Dve ravne kafene kašičice soli,
– Jedna ravna kafena kašičica šećera,
– Jedna kockica pekarskog kvasca,
– Odgovarajuća posuda za mešenje,
– Varjača.

Kako umesiti testo i kako peći hleb?

Kada ste obezbedili sve neophodne sastojke, možete početi sa mešenjem testa.

U odgovarajuću posudu za mešenje, sipajte brašno. Zatim, od ukupne količine umereno tople vode, izdvojte oko sto pedeset mililitara vode i u tome rastvorite kvasac. Rastvoren kvasac, sipajte na sredinu brašna. Preko toga, pospite navedenu količinu soli i navedenu količinu šećera. Zatim, preko brašna sipajte i preostalu količinu umereno tople vode. Uzmite varjaču i sve dobro izmešajte, odnosno zamesite tako da dobijete glatko i kompaktno testo.

Kada ste dobili glatko i kompaktno testo, ostavite da testo odstoji i naraste (za to će biti potrebno oko dvadeset minuta do pola sata). Nakon što je testo naraslo, ponovo ga premesite i ponovo ga ostavite da naraste (takođe oko dvadeset minuta do pola sata).

Desetak minuta pre nego što testo drugi put naraste, uključite rernu na 220 stepeni, kako bi se dobro zagrejala.

Kada je testo naraslo i drugi put, oblikujte ga u oblik hleba, pospite brašnom i izbušite viljuškom na nekoliko mesta. Zatim, tako oblikovan hleb stavite u pleh koji ste takođe posuli brašnom ili obložili pek papirom. Pleh ubacite u dobro zagrejanu rernu i hleb pecite na 220 stepeni sve dok ne dobije zlatno bakarnu nijansu.

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i i z pleha, poprskajte ga sa malo hladne vode i zamotajte ga u čistu pamučnu kuhinjsku krpu.

Kada se hleb prohladi, isecite ga i poslužite uz omiljeno jelo.

Osim zbog posebnog i može se reći očaravajućeg mirisa i ukusa koji ima domaći hleb, njega je dobro pripremati i iz razloga što ne sadrži aditive koji su često sadržani u hlebu koji je dostupan u pekarama ili marketima.

Jedino u vezi sa čim treba da ste oprezni kada je domaći hleb u pitanju, jeste količina u kojoj ga jedete. Konkretno, domaći hleb, posebno ako se konzumira dok je topao i u velikim količinama, može uzrokovati pojavu viška kilograma.

Sponzorisano:

Loading...