Kašice za bebe – priprema i recepti

Zdrava ishrana je temelj zdravog  razvoja svakog deteta. Kašice za bebe su prvi korak na putu ka zdravom odrastanju i uvođenju neophodnih, korisnih i dobrih namirnica, vitalnih za bebin pravilan rast. Kašice za decu nude pregršt maštovitih i zanimljivih recepata od svih potrebnih namirnica, a neretko i odrasli u njima uživaju. Pripremaju se jednostavno i uz malo truda pružaju bebi sve ono što joj je potrebno.

Na tržištu postoje dobre kupovne kašice, mnoge koje nas asociraju na sopstveno detinjstvo ili prve zalogaje naše dece, ali kašice iz mamine kuhinje svakako su još bolja opcija.

Kašice za bebe – priprema i recepti

Kada uvesti kašice u bebinu ishranu?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se u ishrani novorođenih beba sa uvođenjem drugih važnih namirnica pored majčinog ili adaptiranog mleka počne nakon šest meseci. U tom uzrastu bi trebalo započeti sa postepenim navikavanjem bebinog nežnog organizma na novu hranu, koja je važna za pravilan i zdrav razvoj i koju će, naravno, konzumirati redovno tokom kasnijeg života. Kašice su upravo najbolji oblik dohrane uz mleko koje beba još uvek pije i treba da predstavljaju dopunu nutritivnih vrednosti uz samo mleko.

U uzrastu nakon šest meseci, bebin organizam počinje da traži veću količinu određenih hranljivih materija, a posebno vitamina, kalcijuma, cinka i gvožđa, u dosta većoj meri nego što se može postići tokom dojenja. Dodavanje nove hrane u bebinu ishranu zahteva posvećenost i dodatnu pažnju. Novi ukusi i materije se uvode postepeno i uz razmake, u početku i do nedelju dana. Na taj način se može lepo pratiti kako beba reaguje na određenu hranu, što je vrlo važno za otkrivanje eventualne alergije.

Kako pravilno pripremati kašice za bebe?

Kašice su prva “prava” hrana koja se uvodi u bebinu ishranu i predstavljaju kompleksniji i celovitiji obrok od majčinog ili adaptiranog mleka, a uvode se dok se beba još uvek doji, te predstavlja vid dohrane. Obično se prve kašice pripremaju od voća, povrća ili žitarica. Važno je da roditelji budu dobro upoznati sa kalendarom dohrane, odnosno znati koje namirnice su odgovarajuće bebinom uzrastu. U početku se uvodi tek mala količina hrane, po par kašičica, pa se polako i postepeno povećava.

Koje namirnice odabrati za pripremu kašica za bebe? Prvo i osnovno, hrana mora da bude sveže spremljena, ona se ne prerađuje i ne podgreva. Zato se preporučuje lokalno uzgojeno sveže sezonsko voće i povrće. Preporuka za pripremu povrća je da se ne kuva u vodi, već na pari, dok se sveže namirnice obrađuju, odnosno seckaju neposredno pre jela, kako se ne bi kvarile ili zagadile. Vrlo je važno birati zdrave i kvalitetne plodove, a hranu fino i dobro umiksati kako bi bila laka za varenje.

Recepti za pripremu kašica za bebe

U pripremi kašica za bebe nije potrebno mnogo muke, već dovoljno posvećenosti i znanja. Važno je da se prvo započne sa namirnicama koje su blagog ukusa i mogu fino da se ispasiraju u ukusni pire, odnosno kašu. Nije potrebno dodavanje nikakvih začina, soli ili šećera i to se ne preporučuje sve do uzrasta od godinu dana. Sledi nekoliko recepata za fine domaće kašice iz mamine kuhinje, kojima će sigurno biti zadovoljni i najveći izbirljivci među bebama.

Mlečna banana kašica – Banane su pored kruške, jabuke i šargarepe, još jedna od prvih važnih namrnica u bebinoj ishrani. Uvode se zato što su veoma hranljive i lako se vare, a retko mogu da izazovu alergiju. Banane su bogat izvor neophodnog kalijuma, belančevima i složenih ugljenih hidrata, vitamina i drugih minerala. U početku se koriste same i u kombinaciji sa majčinim ili adaptiranim mlekom, a kasnije i sa raznim žitaricama i drugim namirnicama. Za jednostavnu prvu banana kašicu je potrebno:

  • Jedna manja zrela banana
  • Kašika majčinog ili adaptiranog mleka

Bananu oljuštiti i iseckati, pa izgnječiti ili izmiksati. Razrediti mlekom i odmah nahraniti bebu. Hranljive materije iz banana, u kombinaciji sa mlekom koje beba inače pije predstavlja odličan izvor korisnih sastojaka i odličan izbor za neki od bebinih prvih obroka.

Pirinčana kašica sa kruškom – Pirinač je prva žitarica koja se obično predlaže za uvođenje u dodatnu bebinu ishranu. Pirinčana kašica nije ni slatka ni slana i toplo se preporučuje i kao prvi samostalan obrok, tako što se dobro prokuvani pirinač potopi u majčino ili adaptirano mleko. Sama pirinčana kašica je osnova za sve kasnije obroke. Nova istraživanja su pokazala kako je kruška neutralnijeg i nežnijeg ukusa od ostalog voća, pa se upravo zato preporučuje da zaslužuje prvo mesto kada je u pitanju izbor voća za prvi bebin obrok. Potrebno je:

  • Jedna kruška
  • Dve kašike pirinča

Pirinač kuvati u malo vode desetak minuta, a u međuvremenu krušku oprati, oljuštiti i očistiti, pa je iseći na sitnije komade. Ubaciti komadiće kruške u pirinač i zajedno kuvati još otprilike toliko remena. Po potrebi dodati vodu, tek toliko da se pirinač potpuno skuva i upije je. Manje vode pomaže da se očuva što veći udeo hranljivih materija iz namirnica. Prohladiti i dobro izmiksati i odmah hraniti bebu.

Kašica od šargarepe i krompira – Mlade šargarepe se takođe preporučuju u pripremi raznih obroka za sasvim male bebe. Bogate su hranljivim materijama i lagane. Krompir je takođe česta hranljiva namirnica na bebinom meniju. Za ovu prostu kašicu je potrebno:

  • Manji krompir
  • Mlada šargarepa

Krompir oprati, oljuštiti, iseći i staviti da se kuva, pa kada je napola skuvan, dodati i očišćenu, iseckanu šargarepu. Kuvati dok povrće skroz ne omekša. Preporuka je da se povrće kuva u malo vode ili na pari, kako bi očuvalo svoje nutritivne vrednpsti. Na kraju procediti i izgnječiti ili izmiksati.

Sponzorisano:

Loading...