Klindamicin gel, losion za lice i bubuljice

Bilo da su u pitanju akne, pubertetske ili one „stres“ i premenstrualne bubuljice, nikako nam ne ide u prilog da ih imamo na svom licu.

Masna koža lica koja obuhvata predeo oko nosa, brade, čela, često je idealna podloga za nastanak ovih crvenih, neugodnih i ponekad bolnih promena.

Svakodnevna prljavština spolja i loš imunitet svakako doprinose njihovom nastanku.

Klindamicin gel za lice i bubuljice

Klindamicin gel

Iskustva mnogih oprobaoca Klindamicin gela, koja se mogu pročitati na forumima, čuti na ulici i u kafiću u trač partiji drugarica, pokazala su se dosta pozitivnim. Pohvale za ovaj gel ili pak losion ne izostaju.

Sastav klindamicin gela i indikacije

U sastavu ovog gela, poznatijem kao Clindasome gel, nalazi se klindamicin, i to u obliku klindamicin – fosfata u liposomima. U 1 gramu gela nalazi se 10 miligrama klindamicina.

Osnovna indikacija za njegovu primenu jesu Acne Vulgaris. Svojim dejstvom klindamicin, kao lek širokog spektra, deluje na mnoge bakterije, bilo da su gram – pozitivne, gram – negativne, aerobne ili anaerobne. Kako je osnova u terapiji akni, logično je da deluje i na njihovog glavnog prouzrokivača, a to je bakterija Propionibacterium acnes.

Kako se upotrebljava klindamicin i kako deluje?

Klindamicin u vidu gela upotrebljava se lokalno na kožu celog lica, ili na predeo izmenjen aknama. Nanosi se dva puta dnevno, ujutru i uveče, na prethodno čisto lice umiveno mlakom vodom i blagim sapunom.

Klindamicin svoje dejstvo ispoljava smanjenjem slobodnih masnih kiselina na koži lica, što pomaže njegov glavni antibakterijski efekat. Kako se nalazi u vidu klindamicin – fosfata u liposomima, moramo napomenuti da liposomi tu igraju ulogu nosača leka do njegovog odredišta. Prednost nad ostalim preparatima je što se lek doprema do sloja kože gde tačno treba da deluje, bolje dejstvo, manja resorpcija a samim tim i manje neželjenih efekata.

Kontraindikacije i eventualna neželjena dejstva

Ukoliko ste preosetljivi na klindamicin ili neku drugu komponentu leka, ukoliko patite od kakvih zapaljenskih bolesti creva kakvi su brojni enteritisi ili kolitisi (npr ulcerozni kolitis) ili ukoliko ste trudni, trebalo bi da ovaj gel izbegavate, ili se svakako o svemu konsultujte sa svojim lekarom.

Takođe trebalo bi da budete oprezni kod upotrebe ukoliko se pojavi svrab, upala folikula dlake, peckanje, crvenilo, perut. Retko se mogu javiti i dijareje i druge promene na digestivnom traktu kada se upotreba leka prekida.

Način izdavanja i cena

Klindamicin gel izdaje se samo uz lekarski recept, tako da se svakako pre upotrebe morate posavetovati sa dermatologom. U sastavu konkretno preparata kakav je Clindasome gel ima 20g proizvoda. Kod upotrebe voditi računa o eventualnoj pojavi neželjenih posledica, ali i o izbegavanju da lek dospe do oka i sluznica.

Cena ovog gela za koji se smatra da ne postoji osoba kojoj nije pomogao je oko 200 dinara.

Sponzorisano:

Loading...