Kokosova mast – upotreba i zdravstvene prednosti

Iako se često smatraju štetnim i preporučuje se da ih izbegavate, masnoće su ipak od ključnog značaja za naše zdravlje. Naime, masnoće daju organizmu energiju, mnogo više od belančevina i ugljenih hidrata. Međutim, masnoće treba konzumirati u umerenim količinama i treba imati na umu da nisu sve masnoće iste. Jedan od najzdravijih izvora masnoća koji se koristi kako u kuhinji, tako i u kozmetičke i medicinske svrhe, jeste kokosova mast. Kokosova mast je zapravo kokosovo ulje koje je u čvrstom stanju.

Kokosova mast se u prošlosti koristila samo kao sastojak u kozmetičkim proizvodima. Međutim, vremenom je postala dao čovekove ishrane i može se naći u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Iako je veoma korisna za zdravlje čoveka i poseduje mnoga lekovita svojstva, postoje još uvek oni koji nikada nisu probali kokosovu mast. U ovom tekstu ćete saznati nešto više o kokosovoj masti, njenom sastavu i koristima za ljudsko zdravlje. Osim toga, videćete kakvu primenu ova mast ima u kozmetici i u domaćinstvu.

Kokosova mast - upotreba i zdravstvene prednosti

Zdravstvene koristi kokosove masti

Od nedavno se dosta govori o tome da su kokos i kokosova mast izvor zdravih masnoća. Istraživanja su pokazala da kokosova mast sadrži čak 92% zasićenih masnoća, ali reč je o masnoćama koje su mnogo zdravije od životinjskih. Naime, masnoće u kokosovoj masti se mnogo lakše vare, pomažu u sagorevanju kalorija i daju duži osećaj sitosti. Zbog toga je kokosova mast idealna u raznim programima za mršavljenje. Istraživanja su pokazala i da osobe koje redovno konzumiraju kokos i proizvode od kokosa nemaju problema sa povišenim nivoom holesterola. Dokazano je da se masne kiseline koje se nalaze u kokosovoj masti direktno pretvaraju u energiju i ne dovode do povećanja masnoće u krvi. Ukoliko se kokosova mast redovno konzumira smanjuje se telesna težina, ubrzava se metabolizam i reguliše se rad creva.

Glavni sastojci kokosove masti su kaprilna kiselina, koja podstiče razvoj dobrih bakterija, i laurinska masna kiselina koja se dosta koristi u kozmetičkoj industriji. Kaprilna kiselina efikasno uništava parazite koji se gomilaju u probavnom sistemu i uspešno leči kandidu. Zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline, kokosova mast ima jako antivirusno i antibakterijsko dejstvo, pa može da se koristi u borbi protiv herpesa, boginja ili čak virusa HIV. Osim toga, dokazano je da kokosova mast ima i antikancerogeno dejstvo, a koristi se i za lečenje raznih drugih oboljenja, kao što su reuma, artritis, dijabetes, migrena, bolesti desni, opadanje kose, kožne bolesti i hronični umor. Ukoliko se redovno koristi u ishrani, kokosova mast može da smanji rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Upotreba kokosove masti u kozmetici

Osim što se koristi za unutrašnju upotrebu, kokosova mast se koristi i za negu kose, kože i noktiju, kao i za masažu. Preporučuje se da kokosovom mašću masirate zglobove i udove, jer ova mast čini kožu elastičnom i mekom, a istovremeno ima i antiupalno dejstvo.

Takođe, kokosova mast pruža koži sve potrebne hranljive materije i može da spreči stvaranje bora i staračkih pega. Kokosova mast ima odlično dejstvo i na kosu, pa predstavlja čest sastojak u pakovanjima za kosu.

Upotreba kokosove masti u domaćinstvu

Kao što je već rečeno, kokosova mast ima svoju primenu i u kuhinji. Možete koristiti kokosovu mast za prženje i pečenje hrane, ali i kao zamenu za razne mlečne namaze.

Kokosova mast se koristi i za pripremu raznih peciva, kolača, hleba, a može se dodati i u sokove, kafu ili toplu čokoladu, radi bolje arome i ukusa. Ako ste i vi odlučili da probate kokosovu mast, uvek birajte proizvod koji nije hidrogenizovan i obrađen.

Kokosova mast u sirovom obliku nije lako kvarljiva i može da izdrži veoma visoke temperature. Osim toga, mast koja nije prošla kroz procese prerade sadrži najviše hranljivih sastojaka.

Sponzorisano:

Loading...