Konjski šampon protiv opadanja kose

Kao i svi mnogi drugi proizvodi čiji prodavci obećavaju vrlo brzu promenu i boljitak, kada su neki sitnije zdravstveni problemi u pitanju. Tako i kada je u pitanju konjski šampon koji je u Srbiji uglavnom uvezen iz Rusije, prodavci, a naročito oni na raznim sajmovima kozmetike obećavaju gušću kosu i bez opadanja već posle tri do četiri nedelje korišćenja ovog šampona.

Ima već par godina kako se on nalazi po raznim kozmetičkim sajmovima i apotekama kao i posebno specijalizovanim prodavnicama u kojima se prodaju razni preparati iz Rusije, na bazi stepskih i sibirskih biljaka. To znači da cene ovog šampona variraju tako da se na sajmovima kozmetike ili preparata za negu stoke i kućnih ljubimaca nalazi za oko 1500 dinara, manje ili više,  jer je to ipak šampon za konje, a u apotekama i tim specijalizovanim prodavnicama ruskih preparata se nalazi za 2500, 2800 dinara, ali i tu cene variraju.

Konjski šampon protiv opadanja kose

Kako brinuti o kosi?

Kada počne da vam opada kosa, uvek treba prvo probati koprivu, pantenol, odvojeno ili zajedno. Ako problem postane konstantan treba se okrenuti ovom šamponu jer ipak jača konjusku gruvi tako da određeni proteini i minerali pomažu očuvanju grive tako da pomažu i ljudskoj kosi.

Ali, ovde zapravo treba napisati veliko Ali, jer mnoge žene neprestano neumereno farbaju kosu koristeći hidrogen koji gori dlaku i šteti korenu, a uz to još je i besomučno feniraju ispravljaju ili kovrdžaju fenovima ili uređajima koji koriste velike temperature kako bi se na fizički način u najčešće farbanoj i načetoj kosi prekinuli i prespojili DNK nizovi i dobio željeni efekat. Takav željeni efekat ima i neželjeni a to je proređivanje kose tj. slabiji rast usled oštećenja korena i jako loš kvalitet dlake.

Tako da, ako već neprestano tretirate kosu koja je sve tanja i opada prvo pre uključenja konjskog šampona morate prestati sa svim tim tretmanima. Ako pak te tretmane primenjujete samo ponekad zbog specijalnih prilika, ili nikako, a problem sa opadanjem kose se nastavlja, morate se obratiti lekaru koji će vas uputiti specijalisti jer je u takvim slučajevima opadanja kose u nejvećem broju ima organsku osnovu. Što znači da konjski šampon dolazi kao pomoć kada se bolest organizma specijalnim tretmanima zaleči ili izleči. Uz to, naravno uvek su vam dostupni i tretmani estetske hirurgije kao što je transplantacija kose.

Šta kažu naučnici i koji je sastav šampona?

U Srbiji se uglavnom po apotekama i u Liliju nalazi konjski šampon koji je poreklom iz Rusije. Sadrži vodu, NaCl-kako bi masa bila postojana, Natrijum lauretsulfat koji je klasičan sintetički deterdžent,a koji kod osetljivijih ljudi može izazvati iritacije kože i sluzokože zbog čega ne sme ući u oči. Kokoglukozid ili decil glukozid je takođe sintetički proizvod koji ima kokosovo ulje kao osnovnu supstancu i predstavlja najblaže ali ipak sintetičko sredstvo za pranje kose.

Gliceril olepat je sintetički emulgator koji se stavlja u sredstva za pranje kose i kupke. Dietanolamid kokosovih masnih kiselina je derivat raznih masnih kiselina koje se dobijaju saponifikacijom kokosovih masti i naknadnom hemijskom derivatizacijom. To je smeša sintetičkih jeftinih sredstava za pranje kose koje su neophodna kako bi u reakciji sa soli šampon bio gust i postojan.

Alkilamidopropil betain je katjonski deterdzent, takođe amidobetanske strukture masnih kiselina dobijenih iz kokosa koji deluju antistatično i može izazvati iritacije kože i sluzokože. Gicerol daje gustoću ovom šapmonu i ima hidratacionu osobinu koja se gubi jer se poklopac ovog šampona mora razblažiti u razmeri 1:10. Od korisnih supstanci navešćemo još samo pantenol koji je protivvitamin B5 i pomaže očuvanju vlažnosti kose, tu je i dekspantenol koji je kozmetičko-higijenski dodatak i sintetičkog je porekla. Iz ovčije vune se dobija vosak lanolin nerastvara se u vodi i verovatno je tu stavljen da bi se vezao za konjsku dlaku kako bi bila sjajna i očuvana.

Kao što vidite, ovaj šampon je uglavnom sintetički i pošto dobro čisti kožu od umrlih ćelajija, masnoće, i daje je malu hidrataciju i negu zbog pantenola, može pomoći ali nikako ne sme biti shvaćen kao ultimativni lek. Takođe jako isušuje zbog čega kosa dobija na težini i vizuelno se vidi volumen, ali nikako nije nešto što je rešenje za opadanje kose.

Sponzorisano:

Loading...