Konjuktivitis oka – simptomi i prirodno lečenje

Postoji mnogo vrsta infekcija očiju. Klasifikuju se na osnovu stepena i uzroka pojave.

Ako patite od konjuktivitisa, pre nego što posegnete za lekovima, isprobajte one iz domaće radinosti. Konjuktivitis ili crvenilo očiju je zarazna bolest i može se preneti na drugu osobu. Neki ljudi ne znaju da li se radi o bolesti alergijskog, virusnog ili bakterijskog porekla.

Na raspolaganju vam je pregršt prirodnih lekova koji vam mogu pomoći.

Simptomi:

  • Vodeni iscedak iz zahvaćenog oka
  • Prelazi s jednog oka na drugo
  • Nelagodnost u zahvaćenom oku
  • Zapaljenje očnog kapka.

Konjuktivitis oka simptomi i prirodno lecenje biljem

Konjuktivitis mogu izazvati virusi i bakterije, a simptomi se razlikuju u zavisnosti od uzročnika. Navedeni simptomi se odnose na konjuktivitis virusnog porekla. Ako imate konjuktivitis čiji su uzročnik bakterije, možete imati žućkasto-zelenkast iscedak iz zahvaćenog oka. Kod konjuktivitisa virusnog porekla infekcija prelazi s jednog oka na drugi.

Domaći lekovi za konjuktivitis

Majčino mleko

Majčino mleko sadrži imunoglobulin A, koji sprečava pojavu bakterijskog konjuktivitisa na mukoznoj membrani oka. Pošto sprečava rast bakterija, uspešno zaustavlja infekciju oka. Prilikom istraživanja na ovu temu uzet je u obzir uticaj kolostruma na infekcije očiju kod novorođenih beba i došlo se do saznanja da majčino mleko ima pozitivan uticaj na lečenje infekcija očiju.

Kako koristiti?

Nakapajte nekoliko kapi mleka u oko zahvaćeno infekcijom. Blago podignite kapak kako bi se mleko rasporedilo svuda u oku. Za najbolje rezultate ponavljajte postupak tri puta dnevno.

Biljni čaj

Sveže napravljeni biljni čaj ili njegova varijanta u kapsulama dokazano ublažava ne samo simptome konjuktivitisa, već i sve ostale iritacije očiju. Skuvajte čaj, ohladite ga i koristite za ispiranje oka. Ako želite da pojačate astringentsko dejstvo, dodajte malo soli.

Napomena

Pri pripremi biljnog čaja za lečenje konjuktivitisa, vodite računa o vodi koju koristite u tu svrhu. Nemojte upotrebljavati običnu vodu, jer tako dodatno možete inficirati oko. Najbolje je da koristite destilovanu vodu.

Med

Vrlo je lako nabaviti med jer se koristi u kuhinji kao zamena za šećer u mnogim slučajevima, s obzirom na to da je saveznik dobre forme. Nacionalna istraživanja, kao i ona širom sveta, pokazala su da med ima antivirusna i antibakterijska svojstva i da je efikasniji od antibiotskih masti.

Koju vrstu meda koristiti?

Postoji mnogo vrsta meda. Najbolje je koristiti manuka med jer ima visok sadržaj jedinjenja pod nazivom dihidroksiaceton.

Kako koristiti med?

Ako patite od konjuktivitisa, treba da znate kako da koristite med za njegovo lečenje. Potrebno vam je ¼ supene kašike neprerađenog meda, prstohvat soli i ¼ šolje čiste vode. Voda treba da bude topla kako biste u njoj rastvorili so i med. Nemojte previše grejati vodu jer će tako izgubiti neka svojstva. Uzmite čistu pipetu, napunite je ovim rastvorom i ukapajte u inficirano oko.

Koloidna srebrna voda

Srebrni rastvor se koristi decenijama za lečenje infekcija oka u vreme kada antibiotske masti nisu postojale. Nitrati srebra su se nanosili na oči novorođenih beba kao prevencija svih vrsta bakterijskih infekcija. Ova praksa je prisutna i danas u nekim bolnicama. Međutim, ubrzo se došlo do saznanja da nitrati srebra mogu izazvati iritacije i napravljene su antibiotske masti. Koloidna srebrna voda je bezbednija za upotrebu u poređenju s nitratima srebra. Možete je koristiti za lečenje konjuktivitisa.

Kako koristiti koloidnu srebrnu vodu?

Možete direktno nakapati jednu ili dve kapi koloidne srebrne vode u inficirano oko, bez obzira da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Ponavljajte ovaj postupak tri do četiri puta dnevno i konjuktivitis će potpuno nestati.

Završna reč:

Ovo su naravno samo neki od prirodnih lekova i metoda za lečenje konjuktivitisa oka. Uzmite u obzir da neće kod svakog biti isti simptomi i da neće svakome isti lekovi pomoći. Zato bi bilo najbolje da se ipak prvo posavetujete sa nekim stručnim licem da vas pregleda i da se ustanovi tačno šta je u pitanju i kakva precizno terapija i lečenje bi vam trebalo.

Sponzorisano:

Loading...