Kozja surutka – lekovita svojstva i način upotrebe

Kozja surutka, ima toliko pozitivan uticaj na ljudski organizam, da se svrstava u kategoriju najzdravijih napitaka koji postoje na svetu.

O tome koliko je kozja surutka zaista zdrava, govori i podatak što se smatra i koristi kao jedna od dve najbolje i najkvalitetnije zamene za majčino mleko, koje se koriste za ishranu novorođenčadi kod čijih majki je došlo do manjka mleka.

Ipak, kako ovo nije jedina svrha korišćenja i upotrebe kozje surutke, odlučili smo da o njenim svojstvima i korisnim osobinama pišemo u ostatku ovog korisnog teksta.

Za početak, upoznaćemo vas sa tim šta sve sadrži kozja surutka.

Šta sadrži kozja surutka?

Sastav kozje surutke je izuzetno kompleksan. Konkretno, ovaj napitak sadrži čak šesnaest vrsta proteina, među kojima se nalaze i dve vrste proteina koje među svim postojećim vrstama proteina, imaju najvišu biološku vrednost, a to su laktoglobulin i laktoalbumin.

Proteini koji su sadržani u kozjoj surutki, imaju osobinu da se nakon što dospeju u organizam, u njemu brzo apsorbuju, a samim tim i da mu obezbede direktan izvor neophodnih aminokiselina. Da bi vam ovaj podatak bio jasniji, naglasićemo rezultate istraživanja, koja su pokazala da proteini koje putem kozje surutke unesete u organizam, obezbeđuju organizmu čak dvadeset i tri različite vrste aminokiselina. Pritom, svaka od tih vrsta aminokiselina, pripada esencijalnoj grupi.

Jedna od najznačajnijih aminokiselina koje sadrži kozja surutka, jeste triptofan. Triptofan je vrsta esencijalne aminokiseline, koja direktno utiče na proizvodnju seratonina u organizmu, a seratonin je poznat i kao “hormon sreće” ili “hormon zadovoljstva” i povezan je sa stepenom pozitivnog raspoloženja i osećajem unutrašnje ispunjenosti.

lekovita svojstva kozje surutke

Osim toga, kozja surutka sadrži i izobilje minerala, kao i čak sedam različitih vrsta vitamina. U kategoriju minerala i vitamina koje sadrži kozja surutka, ubrajaju se sve vrste minerala i vitamina koji su neophodni ljudskom organizmu, kako bi mogao da funkcioniše balansirano i zdravo.

Za šta je sve zdrava kozja surutka?

Kozja surutka ima zaista širok spektar pozitivnog uticaja na ljudski organizam i mnoga lekovita svojstva. Zbog bogate sadržanosti proteinima, dobra je za zdravlje i funkciju mišićnog tkiva, ali i za funkciju svih ćelija i procesa koje se konstantno odvijaju unutar organizma. U te procese, ubrajaju se disanje, varenje i svi drugi procesi koji se odvijaju.

Osim toga, kozja surutka se posebno preporučuje trudnicama i porodiljama, osobama koje su izložene pojačanoj fizičkoj aktivnosti i naporu i osobama koje se aktivno bave sportom.

Takođe, kozja surutka se preporučuje i osobama koje imaju problema sa bolestima pluća ili sa disajnim problemima, osobama koje su bile izložene visokoj toksikaciji ili osobama koje jednostavno žele da detoksikuju svoj organizam. Kozja surutka, preporučuje se i osobama kod kojih je prisutno oštećenje jetre, usled preteranog konzumiranja alkohola ili dugotrajne upotrebe medikamenata, ali i osobama koje imaju povišen nivo holesterola u organizmu, osobama koje imaju povišen krvni pritisak, dijabetičarima i osobama koje boluju od bolesti srca.

Kozja surutka, izuzetno efikasno podiže imunološki sistem, pa je zato dobra i u prevenciji i zaštiti od viroza i drugih oblika infekcija unutar organizma, ali se preporučuje i za upotrebu nakon operacija ili procesa lečenja različitih bolesti.

Što se tiče spoljne upotrebe, kozja surutka uspešno leči posledice opekotina od sunca ili vatre.

Sponzorisano:

Loading...