Krečno mleko – sastav, upotreba i iskustva

Krečno mleko je bela gusta tečnost koja se uglavnom koristi u hemijskoj industriji i koja sadrži kalcijum hidroksid. Međutim, postoji i krečno mleko koje se koristi u medicinske svrhe i koje se prodaje u apotekama. To je zapravo rastvor krečnog mleka (naziva se još i krečna voda) koji ne sadrži kalcijum hidroksid. Ovaj rastvor možemo koristiti za spoljašnju upotrebu, odnosno za lečenje raznih problema na koži.

Uglavnom se koristi za lice, ali može se nanositi i na ostale delove kože. Lekari ga prepisuju za lečenje akni, bubuljica, alergija i drugih promena na koži. Iako je veoma delotvorno, postoje mnogi koji još uvek nisu probali krečno mleko, a možda ni čuli za njega.

U nastavku možete saznati nešto više o krečnom mleku, o njegovom sastavu, upotrebi, kao i o iskustvima onih koji su ga koristili.

Krečno mleko - sastav, upotreba i iskustva

Sastav krečnog mleka

Krečno mleko koje se može naći u apotekama sastoji se od prečišćene vode, cink oksida, glicerina i talka. Naime, prvo se cink oksid i talk pomešaju tako da se dobije homogena smesa, a onda se dodaje glicerin. Na taj način dobija se pasta koja se potom razređuje uz pomoć prečišćene vode. Krečno mleko se pakuje u staklene ili plastične bočice, koje je najbolje čuvati na tamnom mestu na sobnoj temperaturi.

Upotreba krečnog mleka

Krečno mleko se sve više koristi u medicinske svrhe. Ono pomaže da se ublaže simptomi raznih kožnih promena i da se spreči svrab na koži. Krečno mleko je veoma efikasno za lečenje akni i bubuljica, jer ublažava svrab i crvenilo, a podstiče i sazrevanje bubuljica.

Takođe, koristi se za lečenje ekcema, ali i u slučaju ujeda ili uboda insekata. S obzirom da ublažava svrab, osipe i crvenilo, ovo mleko je odlično i za lečenje alergija, ali pre upotrebe trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Ukoliko imate boginje, krečno mleko takođe može da vam pomogne i da umiri simptome. Ono će ubrzo nakon nanošenja na osip ublažiti crvenilo i svrab. Zahvaljujući ovom mleku, nećete imati potrebu za češanjem, tako da nećete kasnije dobiti kraste ni ožiljke. Redovnom upotrebom krečnog mleka takođe ćete ukloniti višak masti i nečistoće sa površinskog sloja kože.

Pre nanošenja krečnog mleka dobro operite kožu. Zatim, potrebno je na komad vate naneti malo krečnog mleka a onda ga dobro utrljati na oboleli deo kože. Ono što je takođe važno jeste da krečno mleko ne treba odmah ispirati. Najbolje je da ga nanesete uveče, a ujutru da operete lice.

Iskustva

Mnogi od vas verovatno još uvek nisu čuli za krečno mleko iako se ono dosta primenjuje u medicinske svrhe. Lekari prepisuju ovaj lek u slučaju alergija, boginja ili akni koje mogu praviti neprijatne probleme, naročito u periodu puberteta. Oni koji su probali krečno mleko uglavnom su veoma zadovoljni dobijenim rezultatima. Naime, često se dešava da, ukoliko namažete ovo mleko uveče, efekat bude vidljiv već ujutru. Crvenilo će biti manje a i svrab će se ublažiti. Krečno mleko ima pozitivan učinak i kada je u pitanju nežna dečja koža. Možete ga koristiti i za vašu bebu u slučaju alergija i drugih osipa na koži, a dermatolozi ga sve više preporučuju. Ono što se smatra jedinom manom krečnog mleka jeste to što dosta isušuje kožu. Zbog toga se preporučuje da ovo mleko ne koriste osobe koje imaju suvu kožu, a najbolji efekat ovo mleko daje kod osoba sa masnom kožom. Takođe, s obzirom da isušuje kožu, ne treba ga nanositi na celo lice, već samo na kritična mesta.

Važna napomena jeste da vodite računa da greškom ne kupite sumporno mleko koje nema isti efekat kao krečno mleko i dosta je agresivnije za lice. Krečno mleko nije skupo i može se naći u gotovo svakoj apoteci.

Sponzorisano:

Loading...