Kronova bolest – simptomi i lečenje

Šta je Kronova bolest?

Kronova bolest (Morbus Crohn) je autoimuno oboljenje debelog creva (kolona) ili dela tankog creva (ileuma). Po simptomima koje daje veoma podseća na ulcerozni kolitis, pa ih je ponekad jako teško razlikovati. Još uvek nije poznato šta tačno izaziva pojavu Kronove bolesti, mada se generalno smatra da se ovo oboljenje javlja kao posledica nepravilne ishrane i neodgovarajućeg načina života.

Koji su uzroci Kronove bolesti?

Kao što smo već pomenuli, pravi uzroci nastanka Kronove bolesti još uvek nisu sasvim poznati, ali smatra se da postoje izvesni faktori koji mogu uticati na razvoj ovog oboljenja. U te faktore spadaju pušenje, stres, konzumiranje određenih lekova, ali i genetska predispozicija.

Kronova bolest - simptomi i lecenje

Koji su simptomi Kronove bolesti?

Mada se može javiti u bilo kom dobu, Kronova bolest najčešće pogađa mlade između 20 i 30 godina. Simptomi su vrlo slični ulceroznom kolitisu, pa ih je ponekad teško razlikovati. U glavne simptome ovog oboljenja ubrajaju se proliv, mučnina, povraćanje, krv i sluz u stolici, povišena telesna temperatura i rane u ustima. Ponekad se javljaju i osip na koži, crvenilo očiju, problemi sa jetrom i bolovi u zglobovima. U ostale simptome spadaju noćno znojenje, dehidratacija organizma, analni čirevi, krvarenje iz rektuma, hronični umor, neprijatan osećaj svraba i bola oko anusa, gubitak apetita i naglo mršavljenje.

U početku su simptomi ovog oboljenja vrlo blagi, ali vremenom se njihov intenzitet znatno povećava i često je potrebno bolničko lečenje ili čak operacija. Kod ove bolesti smenjuju se periodi poboljšanja, kada simptoma gotovo da nema i periodi pogoršanja, kada su simptomi veoma jaki. Najbolje je što pre prepoznati simptome i započeti adekvatno lečenje. Često se simptomi zanemaruju godinama, zbog čega kasnije u životu dolazi do velikih tegoba i lečenje je tada otežano. Postoji više tipova Kronove bolesti, u zavisnosti od  toga gde se ispoljava, od prirode simptoma i od težine oboljenja.

Ukoliko se ne započne sa lečenjem na vreme, Kronova bolest može da izazove razne teške komplikacije, poput crevne opstrukcije, stvaranja fistula, perforacije crevnog zida, malignih promena i obilnih krvarenja.

Kako se leči Kronova bolest?

Nema posebnog leka za Kronovu bolest. Samo postoje načini na koje se mogu ublažiti simptomi ove bolesti i olakšati život obolelima. Lekar će prepisati odgovarajuće konvencionalne lekove na osnovu dijagnoze bolesti. Pored upotrebe ovih konvencionalnih lekova, Kronovu bolest možete lečiti i konzumiranjem raznih prirodnih lekova koji mogu biti od velike pomoći u lečenju ovog oboljenja. Osim toga, neophodno je pridržavati se posebnog načina ishrane i stila života.

Kronova dijeta. U fazi lečenja Kronove bolesti u ishranu treba uvrstiti što više povrća, kao i supa i čorbi od posnog mesa, od ovsa i od ječma. Uz to možete jesti kuvani integralni pirinač, testenine od heljde i dvopek. Smanjite unos proteina, ali ih nemojte u potpunosti izbaciti kako ne biste izgubili mišićnu masu. Od mesa odaberite belo pileće i ćureće meso bez kožice i ribu, a kuvana jaja možete jesti jednom nedeljno. Izbegavajte prženu, prezačinjenu i masnu hranu, punomasne sireve i majonez, jer takva hrana može pokrenuti niz reakcija u oštećenim crevima.

Takođe izbegavajte gazirana pića i alkohol. Pijte čaj od matičnjaka i kamilice. Osobe koje pate od Kronove bolesti ne treba da konzumiraju ni namirnice bogate dijetalnim vlaknima, kao što su pasulj, brokoli, kukuruz i mlečni proizvodi, budući da mogu iritirati oštećena creva. Mlečni proizvodi se nikako ne preporučuju jer su osobe obolele od Kronove bolesti često intolerantne na laktozu.

Ovakav način ishrane, odnosno, takozvana Kronova dijeta,  preporučuje se osobama koje boluju od Kronove bolesti. Pored ovakvog načina ishrane, potrebno je da koristite i vitaminske suplemente, naročito komplekse vitamina B, D i kalcijuma, budući da Kronova bolest može da iscrpi organizam, pri čemu je proces apsorpcije hranljivih materija iz hrane otežan. Zbog ovoga je potrebno uzimati ove suplemente.

Pored odgovarajuće ishrane i terapije, Kronova bolest se može lečiti i prirodnim putem, odnosno, uz pomoć lekovitog bilja. U nastavku teksta ćete imati priliku da saznate koje čajne mešavine uspešno leče ovu bolest i kako da ih napravite.

– Pomešajte jednake količine koprive, lista kupne, ranjenika, podubice i hajdučke trave. Četiri kašike ove mešavine prelijte sa 9 dl ključale vode. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a zatim procedite. Pijte četiri puta dnevno po 2 dl ovog čaja pre jela.

– Pomešajte jednake količine lista kupine, koprive, žalfije i kantariona. Uzmite 4 kašike ove mešavine i prelijte sa 9 dl ključale vode. Ostavite da odstoji oko 60 minuta, a zatim procedite. Pijte 4 puta dnevno po 2 dl ovog čaja, a najbolje je da ga pijete na prazan stomak, pre jela.

– Pomešajte jednake količine pirevine, kičice, ploda kleke i hajdučke trave. Četiri supene kašike ove mešavine prelijte sa 7 dl ključale vode. Poklopite posudu i ostavite da odstoji oko 90 minuta, a zatim procedite. Pijte četiri puta dnevno po jednu šolju pre jela.

– Pomešajte jednu supenu kašiku sušenih cvetova i listova kamilice i jednu supenu kašiku sušenog kantariona i prelijte sa 1 dl ključale vode. Ostavite ovu mešavinu da odstoji oko pola sata, a zatim je procedite i pijte 2-3 puta dnevno po jednu šolju. Ovaj čaj smiruje creva i smanjuje upalu.

Iako kod Kronove bolesti postoje periodi poboljšanja i pogoršanja, uz odgovarajuće lečenje bolesnici mogu voditi sasvim normalan život i dočekati duboku starost. Uspešnost lečenja i držanja bolesti pod kontrolom zavisi od stadijuma u kom je otkrivena bolest i kada je započeto lečenje. Srećom, smrtni slučajevi kod Kronove bolesti su veoma retki.

Sponzorisano:

Loading...