Kukuruzni hleb – za zdravlje i recept

Ukoliko želite malo da osvežite rutinu kada je reč o svakodnevnoj upotrebi hleba od pšeničnog brašna, predlažemo vam da sami napravite kukuruzni hleb.

To će vam lako poći za rukom, ako se samo malo potrudite i poslušate naše precizne instrukcije.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili kukuruzni hleb?

Za pripremu kukuruznog hleba, potrebno vam je:

– Dvesta pedeset grama kukuruznog brašna,
– Dvesta pedeset grama pšeničnog brašna,
– Jedan komadić svežeg kvasca (od četrdeset do pedeset grama),
– Jedna ravna kafena kašičica šećera,
– Jedna ravna kafena kašičica soli,
– Pola kesice praška za pecivo,
– Četiri decilitra mleka,
– Malo ulja.

Način pripreme:

Najpre dobro pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, šećer, so i prašak za pecivo.

Zatim, tri decilitra mleka prokuvajte i kada prokuva u njemu razmutite kvasac, pa u to sipajte jedan decilitar hladnog mleka. Mešavinu kvasca i mleka, polako sipajte u mešavinu brašna i ostalih sastojaka i zamesite testo. Kada dobro zamesite testo, ostavite ga da odstoji i naraste oko sat vremena. Nakon sat vremena, testo premesite, pospite ga sa malo mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna i oblikujte u oblik hleba. Zatim, hleb stavite u pleh koji ste prethodno premazali uljem i posuli sa malo pšeničnog brašna.

recept za pripremu kukuruznog hleba

Ubacite pleh u rernu i pecite ga oko pola sata, sve dok ne dobije koricu i boju kakvu želite.

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz pleha i umotajte u krpu. Nakon što se hleb ohladi, isecite ga na kriške i poslužite uz željeni obrok.
Ukoliko želite, tokom pripreme u testo možete dodati i semenke lana, suncokretove semenke i slično.

Takođe, ne morate se precizno pridržavati razmere kukuruznog i pšeničnog brašna. Recimo, ukoliko se još u potpunosti niste privikli na ukus kukuruznog hleba, možete u toku pripreme koristiti trista pedeset grama pšeničnog brašna i samo sto pedeset grama kukuruznog brašna. Sa druge strane, ukoliko vam se ukus kukuruznog hleba dopada, možete postupiti i obrnuto i prilikom pripreme upotrebiti trista pedeset grama kukuruznog brašna i samo sto pedeset grama pšeničnog.

Zašto je dobro jesti kukuruzni hleb?

Osim što ćete kukuruznim hlebom osvežiti svoju trpezu i očarati ukućane ukusom, učinićete i nešto pozitivno po svoje i njihovo zdravlje.

Konkretno, kukuruzni hleb se znatno lakše i brže vari od pšenično hleba. Sadrži neuporedivo niži nivo glutena i kao takav smanjuje rizik od alergijskih reakcija. Uz to, ovaj hleb je odličan kod problema sa varenjem ili probavom, pa se preporučuje kod prisustva dijareje ili pojačanog nadimanja.

Sponzorisano:

Loading...