Kuperoza, ispucali kapilari na licu – uzroci i lečenje

Kuperoza je upala kože lica gde prošireni i ispucali kapilari izazivaju crvenilo kože.

Ova bolest ima najvidljivije simptome na obrazima, nosu, čelu, bradi, a crvenilo se često javlja i na vratu, pa čak i na dekolteu. Nekada su simptomi blagi a nekada veoma izraženi i estetski su jako neprijatni. Koža koja je zahvaćena kuperozom je dosta osetljiva i podložna spoljašnjim uticajima. Danas postoje razne kreme i preparati namenjeni jačanju osetljive kože i lečenju ove neprijatne upalne bolesti.

Nešto više o kuperozi, o njenim uzrocima, ali i o načinu lečenja, saznaćete u nastavku ovog teksta.

Kuperoza, ispucali kapilari na licu – uzroci i lečenje

Uzroci

Pravi uzroci kuperoze još uvek nisu u potpunosti poznati. Ipak, jednim od osnovnih uzroka se svakako smatra genetski faktor. Smatra se da je veća verovatnoća da će dete naslediti ovu bolest ukoliko je neko u porodici već patio od toga. Međutim, nekada se može desiti da su zidovi krvnih sudova jednostavno previše slabi i da nisu otporni na nepovoljne spoljašnje uticaje. Dokazano je da sunčevi zraci utiču na vezivno tkivo, na limfne i krvne sudove i dovode do njihovog širenja i upale. Isti efekat na kožu lica ima i solarijum. Nepravilna ishrana takođe može da pogorša ovo stanje, odnosno previše začinjena hrana, preterani unos šećera, alkohola ili kofeina. Dokazano je da pušenje takođe štetno deluje, jer nikotin sužava kapilare, pa u njima dolazi do nakupljanja krvi. Zatim, fizička i psihička iscrpljenost, naporni treninzi i stres mogu da utiču na proširenje krvnih sudova. Nekada je kuperoza posledica uzimanja određenih lekova koji šire krvne sudove, kao što su lekovi za krvni pritisak. Dokazano je i da su trudnice često podložne kuperozi.

Naime, postoje dve faze ove bolesti. U toku prve faze koža je crvena i jasno se vide plavičasto-crveni kapilari na nosu i na obrazima, što je znak da su se krvni sudovi proširili. Naime, na svaki nadražaj ili pri nagloj promeni temperature koža lica se odjednom zacrveni ili pomodri. Prateći simptom ove bolesti je i svrab lica, a crvenilo se može privremeno povući. Kasnije se ono opet javlja i trajno ostaje na licu. U drugoj fazi kuperoze se osim crvenila javljaju i bubuljice, pa čak i čvorići na koži, koji izgledom dosta podsećaju na akne. Postoji i treća faza ove bolesti i tada se stvaraju izrasline vezivnog tkiva.

Kuperoza se smatra najčešćom kožnom bolešću kod odraslih osoba, a istraživanja su pokazala da žene češće obolevaju, mada su simptomi bolesti izraženiji kod osoba muškog pola. Dokazano je i da se crvenilo kože najčešće javlja kod osobe koje su jako emotivne i koje imaju svetliji ten. Crvenilo i popucali kapilari kvare izgled lica i mogu dovesti do pada samopouzdanja. Osobe sa ovim problemom često izbegavaju da se pojavljuju u društvu i nisu sigurne u sebe. Kako zbog zdravstenih, tako i zbog estetskih razloga, potrebno je što pre obratiti se dermatologu koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju.

Lečenje

Pre svega, treba reći da kuperoza spada u jednu od upalnih bolesti kože koje se najteže leče, jer u pitanju je hronična bolest. Prvi i osnovni korak u lečenju ove bolesti jeste da osobe sa osetljivom kožom izbegavaju izlaganje suncu, solarijum, saune i sve ostale okolnosti koje izazivaju stezanje, odnosno proširenje kapilara. Preporučuje se da osobe koje pate od kuperoze koriste kreme sa zaštitnim faktorom u toku cele godine. U letnjem periodu je potrebno koristiti kreme sa najvećim zaštitnim faktorom (30-50), dok tokom hladnijih meseci to može biti krema sa niskim zaštitnim faktorom (5-15). Takođe, potrebno je regulisati ishranu, odnosno iz ishrane izbaciti alkoholna pića, kofein, prezačinjena jela, kao i cigarete.

Koža lica koja je sklona crvenilu mora se redovno negovati odgovarajućim kremama koje imaju umirujuća svojstva i koje regenerišu oštećenu kožu. Birajte kreme na biljnoj osnovi, a izbegavajte proizvode koji sadrže hemijske i sintetičke supstance jer one mogu agresivno delovati na kožu i još više je iritirati. Nemojte koristiti sapune i tonike koji sadrže alkohol, a izbegavajte i preparate sa voćnim kiselinama jer one nadražuju kožu. Osim krema i preparata koje možete naći na tržištu, postoje i neki prirodni načini koji vam mogu pomoći u lečenju ove neprijatne bolesti.

Aloja. Aloja je veoma efikasna u lečenju proširenih i ispucalih kapilara. Naime, potrebno je da isečete list aloje uzduž i da ga nekoliko dana držite u frižideru. Pre upotrebe list aloje očistite uz pomoć zelenog ili crnog čaja. Svako veče pre spavanja mažite kožu lica isečenom stranom lista aloje. Može se desiti da osetite blago peckanje, ali ono će proći nakon prva dva ili tri tretmana. Potrebno je ovaj postupak ponavljati svaki drugi dan u periodu od dve nedelje. Do tada bi trebalo u potpunosti da se povuku simptomi.

Peršun. Jednu šaku lista peršuna prelijte sa 100 ml ključale vode, pa poklopite i ostavite pola sata. Zatim, procedite čaj i u njega dodajte 50 ml mleka. Umočite peškir ili krpu u dobijeni napitak i stavite na lice. Pustite da obloga deluje oko 20 minuta. Ovaj postupak treba ponavljati svakoga dana u roku od tri nedelje, a nakon isteka tog perioda ovu proceduru možete ponavljati povremeno.

Zeleni paradajz. Obloge od zelenog paradajza su veoma efikasne u lečenju kuperoze. Zeleni paradajz sadrži kiseline koje uklanjaju crvenilo i popucale kapilare sa lica. Naime, potrebno je paradajz da isečete na kriške i da ih stavljate na problematična mesta na koži. Držite paradajz na licu oko 3 minuta, a nakon toga namažite neku hidratantnu kremu.

Mleko od žalfije. Možda niste čuli za lekovito mleko od žalfije koje može učiniti čuda za vašu kožu. Naime, potrebno je da 4 kašike osušene žalfije prelijete sa 200 ml ključale vode. Poklopite i nakon desetak minuta procedite, pa dodajte unutra 200 ml mleka. Ovim mlekom je potrebno da detaljno obrišete lice koje ste prethodno dobro očistili. Nakon 10 minuta umijte se preostalom količinom mleka, pa zatim prohladnom vodom. Ovaj postupak možete ponavljati svakoga dana, a već nakon dve nedelje rezultati će biti fantastični, a vaša koža lica negovana i čista.

Pored osnovnih preventivnih mera i prirodnih načina lečenja, kuperoza se može tretirati i uz pomoć laserskih tretmana. Naime, tehnikom elektrokoagulacije uklanjaju se mali krvni sudovi sa određenih mesta na koži lica i crvenilo nestaje.

Sponzorisano:

Loading...