Kuvani kukuruz – za zdravlje i recept

Kukuruz je veoma važna žitarica u prehrambenoj industriji, a često ga nazivaju i ,,zlatno zrno”. Kukuruz je dostupan tokom cele godine i predstavlja sastavni deo svakog zdravog menija. Od njega se proizvode kukuruzne pahuljice, brašno, skrob, alkohol, kvasac, pivo, ulje od kukuruznih klica itd. Kukuruz se često koristi u vidu brašna od kojeg se prave razna peciva, a može biti i odličan dodatak jelima. Ulje od kukuruza je visokog kvaliteta i bogato je nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminima A, C i E. Zahvaljujući korisnim sastojcima koje sadrži, kukuruz veoma povoljno utiče na zdravlje.

Naime, kukuruz je od davnina poznat po svojim zdravstvenim prednostima, bez obzira da li ga jedemo kao grickalicu, povrće ili žitaricu.

U ovom tekstu će biti reči o kuvanom kukuruzu i o njegovim zdravstvenim prednostima, a daćemo vam i recept kako sami da skuvate ovu ukusnu i zdravu žitaricu.

Kuvani kukuruz - za zdravlje i recept

Zdravstvene prednosti

Antioksidativno dejstvo. Naučno je dokazano da se kuvanjem povećava antioksidativno dejstvo kukuruza. Naime, iako se u većini slučajeva smatra da je sveže povrće zdravije od kuvanog, smatra se da kukuruz nakon kuvanja postaje još kvalitetniji. Tada se oslobađaju molekuli koji poseduju antioksidativna i antikancerogena svojstva, pa kuvani kukuruz postaje višestruko koristan za zdravlje.

Bolje varenje. Kuvani kukuruz se veoma lako vari i sadrži velike količine hranljivih sastojaka. Ova namirnica pospešuje probavu i blagotvorno utiče na sistem organa za varenje. Ako budete redovno konzumirali kuvani kukuruz nećete više imati problema sa zatvorom i sa nadimanjem.

Mršavljenje. Pošto reguliše varenje i samim tim ubrzava metabolizam, kukuruz može da se koristi i ukoliko želite da izgubite višak kilograma. Pogrešno je verovanje da ćete se ugojiti ako jedete kukuruz, jer ova namirnica sadrži veoma malo masti, a ugljeni hidrati koji se u njoj nalaze nam obezbeđuju svu potrebnu energiju. Takođe, kukuruz nije mnogo kaloričan, pa jedan svež klip kukuruza ima negde od 80 do 100 kalorija. Kukuruz pruža i duži osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu da posegnete za nezdravim grickalicama.

Kardiovaskularno zdravlje. Kuvani kukuruz sadrži velike količine prehrambenih vlakana koja uništavaju visok holesterol i time štiti srce i krvne sudove. Takođe, i folna kiselina, magnezijum i vitamin B3 koji se nalaze u kukuruzu, doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema. Vitamin B1, koji je takođe sadržan u ovoj namirnici, poboljšava moždane funkcije i rad mozga. Dokazano je i da kukuruz smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka i različitih oboljenja zuba.

Recepti za kuvani kukuruz

Kuvani kukuruz. Najlakši i najzdraviji način spremanja kukuruza jeste kuvanje. Za to će vam biti potreban samo kukuruz šećerac u klipu, so i voda. Najbolje je da koristite mlad kukuruz šećerac. Pre kuvanja je potrebno skinuti lišće sa kukuruza, očistiti ga od svile i isprati ga u hladnoj vodi. Zatim, u šerpu naspite vodu i posolite je, a onda po želji ubacite nekoliko klipova kukuruza. Kada voda provri nastavite kuvanje još oko 10 minuta, pa prospite vrelu vodu. Ako je u pitanju sveže brani mladi kukuruz, on će biti kuvan i ranije. Kada ste prosuli vreli vodu, možete kukuruz preliti hladnom vodom (nije neophodno), pa ga ocedite nakon 2-3 minuta. Sačekajte 2 minuta pre nego što servirate kukuruz, a po želji možete ga posoliti ili dodati maslac, biber, šećer itd, u zavisnosti od toga kako volite. Preporučuje se i da ne prosipate vodu koja je ostala od kuvanja kukuruza, jer ona je jako ukusna, a može biti odličan čaj za bešiku i bubrege.

Kuvani kukuruz je odličan izbor leti kada niko nije raspoložen za duga kuvanja na šporetu. Za samo nekoliko minuta kuvanja vaš kukuruz će biti gotov. Osim što možete jesti kukuruz kao užinu, u kombinaciji sa raznim začinima, možete i zrna kukuruza odvojiti nožem od klipa i koristiti ih kao dodatak kuvanim jelima od povrća.

Takođe, ovim zrnima možete obogatiti testo za proju i razne salate. Kuvani kukuruz sa tunjevinom može biti veoma ukusan obrok. Jedinim nedostatkom kukuruza se smatra to što ne sadrži dve esencijalne masne kiseline (triptofan i lizin), pa se često preporučuje da se kukuruz jede u kombinaciji sa mahunarkama. Na taj način organizam će dobiti dovoljne količine minerala i belančevina.

Salata od kuvanog kukuruza. Od kuvanog kukuruza možete napraviti veoma ukusnu salatu. Potrebno je samo da kuvani kukuruz ocedite i ohladite, a onda da dodate pavlaku i so po ukusu i sve dobro da izmešate.

Sponzorisano:

Loading...