Kvas od cvekle – lekovitost i recepti

Za mnoge koji ne znaju, kvas je osvežavajuće rusko bezalkohono piće koje se koristi već više od 1000 godina. Smatra se da kvas od cvekle takođe potiče iz Rusije, ali predstavlja nešto sasvim drugo. Kvas od cvekle je fermentisani napitak koji ima brojna lekovita svojstva i koji pomaže u lečenju mnogih zdravstvenih problema. Ovaj napitak aktivira rad creva, bubrega i jetre, čisti organizam od toksina i reguliše krvni pritisak.

Takođe, ukoliko se redovno konzumira, kvas od cvekle sprečava razvoj malignih oboljenja. Ovaj lekoviti napitak možete sami napraviti kod kuće veoma brzo i jednostavno.

U nastavku možete videti neke od mogućih recepata kako da napravite lekoviti kvas od cvekle.

Kvas od cvekle - lekovitost i recepti

Recept 1

Sastojci:

700 g cvekle

2 kašike ražanog brašna

200 g šećera

100 g suvog grožđa

Način pripreme:

Kada nabavljate cveklu, potrudite se da to bude organski gajena cvekla, a biće vam dovoljno 3 sveže cvekle srednje veličine, odnosno oko 700 g. Šećer može biti beli ili žuti. Kada pripremite sve navedene sastojke, pripremite i jednu staklenu teglu od 3 l ili, po mogućstvu, posudu od gline.

Najpre stavite da se kuva 3 l vode, a kada voda proključa, ostavite da se ohladi. Ovom vodom ćete kasnije nalivati povrće koje pripremite. Zatim očistite cveklu i iseckajte je na kockice. Poređajte cveklu u posudu koju ste pripremili, pa dodajte ražano brašno, šećer i suvo grožđe.

Kada se ohladi voda koju ste prokuvali njome prelijte sve sastojke i lagano ih izmešajte. Zatim, na posudu stavite duplu gazu ili plastični poklopac i ostavite sve da stoji na toplom mestu u toku jedne sedmice. Za to vreme će se izvršiti fermentacija, ali potrebno je da svakoga dana dva puta promešate kvas od cvekle i obavezno da skidate penu ukoliko se pojavi na vrhu.

Nakon nedelju dana procedite smesu kroz gazu i vaš kvas od cvekle je potpuno gotov. Čuvajte ga u frižideru. Što se konzumiranja tiče, uzimajte 3-4 supene kašike ovog kvasa 3 puta u toku dana. Najbolje je uzimati ga neposredno pre svakog obroka.

Recept 2

Sastojci:

3 cvekle

1/3 šolje rasola ili surutke

1 kašičica morske soli

Način pripreme:

Poređajte cveklu na dno tegle od oko 3 l, pa onda dodajte rasol ili surutku i kašičicu morske soli. Zatim, do vrha tegle naspite negaziranu izvorsku vodu, pa stavite gazu preko tegle. Pustite da ovako odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 3 dana, kako bi se izvršila fermentacija. Zatim, procedite napitak i držite ga u frižideru. Što se konzumiranja tiče, najbolje je piti po jednu rakijsku čašicu kvasa od cvekle 3 puta u toku dana, pre svakog obroka.

Recept 3

Sastojci:

1,5 kg sveže cvekle

Sirilo

2 kašike morske soli

Način pripreme:

Najpre pomešajte sirilo i so sa nekoliko kašika vode, kako bi se potpuno otopili. Operite cveklu i isecite je na komade, pa je stavite u posudu. Prelijte cveklu mešavinom sirila i soli, pa zalijte sve filtriranom vodom do vrha. Ostavite ovu smesu da fermentira oko 7 dana na sobnoj temperaturi. Nutricionisti preporučuju da se ovaj kvas uzima uz jelo, a možete ga pomešati sa kiselom vodom ili sa ledom.

Napomene

Kada popijete sav kvas koji ste napravili napravite pauzu od 3 meseca, a zatim opet ponovite tretman. Smatra se da je za potpuni oporavak i pročišćenje jetre potrebno da ponovite tri tretmana, tako da će nakon godinu dana vaša jetra biti u potpunosti čista, a vaše celokupno zdravstveno stanje mnogo bolje.

Važna napomena je da kvas od cvekle ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje imaju problema sa bubrezima i sa gastrointestinalnim traktom. Takođe, osobe koje imaju jako nizak pritisak trebalo bi da ograniče konzumiranje ovog napitka. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom pre početka upotrebe kvasa od cvekle.

Sponzorisano:

Loading...