Liči voće (azijska trešnja) – lekovitost, sadnja i uzgoj

Ovo egzotično voće poreklom je iz Kine (sa azijskog kontinenta), te otuda i takav njegov naziv.

U Kini se Azijska trešnja uzgaja već preko 4000 godina unazad i predstavlja njihovo omiljeno voće.

Zanimljivosti o liči voću 

Neke zanimljivosti koje su vezane za liči jesu da je prva knjiga koja je napisana o voću bila posvećena upravo njemu.

Takođe na Tajlandu se održavaju i festivali posvećeni ličiju, a ukoliko bi vam ga neko poklonio, to bi značilo da ste mu veoma dragi, da vas voli ili bi bio spreman da vam tako ponudi i brak.

Liči voće azijska trešnja - lekovitost, sadnja i uzgoj

Poreklo i uzgoj liči voća 

Pored Kine, gde raste u južnim pokrajinama Guangdung  i Fuđen, ova trešnja gaji se danas i u mnogim drugim zemljama kakve su SAD, Indija, Vijetnam, Brazil i Tajland. Svakako gaji se bilo gde gde ima pogodne uslove za rast i razvoj, a to su pre svega adekvatne temperature koje ne bi trebalo da idu ispod – 4 ˚C.

Litchi chinensis kakav je njegov latinski naziv, jeste zimzelena biljka koja raste i do 15m, pa neretko i preko te visine. Zahteva blage zime i topla leta, a za uzgoj mu pogoduju suva, plodna i blago kisela zemlja. Ova sočna, čupava i neobična voćka vesnik je leta. Drvo je jako ukrasno, jer ima bele i žute veoma mirisne cvetove koji su grupisani i tako imaju prelep izgled. Liči drvo daje i veoma ukusne plodove. Poznato je i preko 100 sorti ove trešnje.

Smatra se da se ovo drvo može gajiti kod nas, da mu treba par godina da uspe, ali da nikada ne daje plodove, jer mu klimatski uslovi našeg podneblja ne odgovaraju, te se tako gaji samo u svrhe ukrasa.

Cena za pakovanje od 2 semena ovog bilja iznosi oko 500 dinara. Seje se tokom cele zime na dubini oko 1 cm. Odgovara mu svetlo, vlaga, temperature od 18-25 ˚C, pa se klijanje očekuje za 3-10 nedelja.

Plodovi azijske trešnje 

Ovo tropsko koštunjavo voće ima okrugao ili srcoliki oblik, prečnik mu je od 3-5 cm, a teži oko 10 grama. Kora je crvenkaste boje, malo grublja, kao bobičava, a ispod nje je gotovo prozirno, veoma ukusno, slatko, sočno i osvežavajuće meso. Zbog njihovog neodoljivog ukusa, ali i mirisa i arome, vole je i deca i odrasli. U sredini se nalazi koštica od 2 cm, sjajna i braon boje, koja nije opasna po zdravlje, ali se ipak ne jede.

Plodovi su u početku zeleni ali kasnije porumene i postaju dobri za jelo. U marketima se ovi plodovi nalaze od maja do oktobra. Kod nas se uglavnom nalazi konzerviran, ali on kao takav gubi neka svoja osnovna svojstva, pa ga je ukoliko ste u mogućnosti najbolje pojesti kada je svež.

Jestivi i hranljivi deo ove biljke, tj ploda jeste njeno meso. Jede se tako što se kora zaseče, a zatim otkloni prstima, prepolovi se meso i koštica odstrani. Jede se samo prozirni mesnati deo, koji izuzetno osvežava, ukusan je a i zdrav.

Ukoliko su plodovi suvi ili im je pak boja previše tamna, oni i nisu tako dobri za jelo, i treba ih izbegavati.

Nutritivna svojstva azijske trešnje i uticaj na zdravlje

Svež liči izuzetno je bogat vitaminom C, na 100 grama plodova dolazi 70 mg vitamina C. Takođe, tu je neizostavno i vitamin B – tiamin i niacin kao i folna kiselina. Od minerala obiluje kalijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom, gvožđem i bakrom.

Kalijum i bakar dominiraju nad ovom skupinom, te je tako ovaj plod dobar za celokupan kardiovaskularni sistem i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kako je izuzetan antioksidant, zahvaljujući upravo ovim sastojcima ali i sastojku oliganol, odličan je u borbi protiv tumora.

U mnogome se koristi i u raznim dijetama, jer ima dijetetska vlakna i svega 66 kal na 100 grama.

Smatra se da je dobar za varenje i prehlade, da smanjuje temperaturu, groznicu i drhtavicu, i to posebno kod virusnih oboljenja.

Od njega se pripremaju prelepa vina ali i čajevi.

Ako biste hteli da isprobate ovaj napitak, za njega vam je potreban liči iz konzerve sa svojim sokom, 5 šolja provrele vode, beli čaj, listovi mente i par kocki leda. U vrelu vodu dodajete 5 kašičica belog čaja, ostavite 10-15 minuta da odstoji, a zatim ga stavite da se hladi. Sa druge strane pripremite u posudu led, mentu i trešnje, ali i njihov sok. Kada se to sve ohladi, sjedinite i ukrasite mentom i pijte za osveženje.

Ako mu dodate vodku dobijate i alkoholno piće ili liker, dok možete napraviti i ukusan smoothie, ako ga u blenderu izmiksate sa jagodama i breskvama.

Od njega se takođe prave i džemovi, a može se čuvati u frižideru ili zamrzivaču kako bi zadržao svoju svežinu.

Kako je izuzetno bogat šećerima, osobe koje boluju od dijabetes melitusa trebalo bi da ga izbegavaju. Smatra se da nekada dovodi do alergijskih reakcija i nesvestice, pa ga i sami Kinezi jedu uz određenu dozu opreza u ograničenim količinama.

Sponzorisano:

Loading...