Liker od drenjina – lekovitost i recepti

Zdrav kao dren, stara je izreka iz naših krajeva, svima poznata od najranijeg detinjstva. Lekovite bobice svojim izuzetnim svojstvima u potpunosti opravdavaju slavu kojom je ovenčan grm drena, a u njegova blagotvorna svakako ne treba sumnjati.

Još bolje, u neizmernim blagodetima drenjina možemo da uživamo na mnogo načina. Plodovi ove biljke su tradicionalni sastojak domaće kuhinje i priprema za zimnicu. Od njih se prave slatka, pekmezi i džemovi, kompot, sok, rakija, kao i ukusni voćni liker.

Liker od drenjina – lekovitost i recepti

Lekovitost proizvoda od drenjina

Domaći proizvodi od drenjina su odlične prirodne poslastice, a istovremeno i prava riznica zdravlja. Ukusni recepti sa drenjinama su sigurno najomiljeniji lek iz prirode, koji će svako rado uzimati. Drenjina je u narodu poznata pod mnogim sličnim nazivima, kao drenak, drenka, drenovina, drenjula, u zavisnosti od lokalnog dijelakta i kulture.

Dren je listopadna grmolika biljka koja raste svuda, a najviše na suvim, osunčanim i kamenitim obodima listopadnih šuma, uz drugo žbunje i šiblje. Može i da se uzgaja u baštama i parkovima, kao ukrasna biljka lepih žutih cvetova i jestivih crvenih bobica. Plod drena je i više nego koristan za ljudski organizam, te nikako ne čudi stara narodna izreka koja ga prati. U pripravljanju lekovitih preparata, napitaka i poslastica se koriste zreli plodovi i kora drveta, a mogu se upotrebiti i listovi, cvetovi i sveže ili sušene koštice.

Drenjina je bogata oporim materijama taninima i pektinom, zbog čega je izuzetno blagotvorna za sluznicu creva, te su proizvodi od ovog ploda odličan prirodni lek protiv dijareje i ostalih probavnih smetnji.  Dren je lekovit i u lečenju tegoba sa grlom, kod malokrvnosti, bolesti bubrega, boginja, hemoroida, a smatra se da je dobar i za osobe koje pate od dijabetesa. Takođe može da pomogne i u bržem zarastanju rana.

Recepti za liker od drenjina

Posebno omiljen recept od drena je priprema slatkog voćnog likera od drenjina. Ovaj alkoholni napitak u našim krajevima ima dugu tradiciju pripreme i čest je na meniju mnogih starih domaćinskih kuća. Za osnovnu pripremu su potrebne drenjine, rum i šećer, a mogu se dodavati i drugi sastojci po želji. Sledi nekoliko recepata za domaći liker od drenjina.

Liker od drenjina sa rumom – Liker od drenjina sa rumom je najčešći način za pripremu ovog napitka. Ovaj napitak je izvrstan kada se pije potpuno rashlađen, iz frižidera. Za pripremu je potrebno:

 • 1 kg drenjina
 • ½ do 1 kg šećera
 • ½ l ruma
 • 1 l vode

Drenjine dobro oprati i ocediti, pa pomešati u posudi sa vodom i šećerom. Ostaviti da odstoji jedan ceo dan, pa sledećeg dana sve staviti da se zajedno kuva. Kada proključa, kuvati još oko pola sata na laganoj vatri, dok drenjine ne puste sok. Po potrebi se mogu dodatno izgnječiti dok se kuvaju. Kada je kuvanje gotovo ostaviti da se ohladi pa procediti kroz gazu. Dodati rum i preliti u flaše. Oporost drena u kombinaciji sa slatkom aromom ruma do potpunog izražaja dolazi kada se liker sasvim ohladi.

Aromatični liker od drenjina – Za pripremu likera od drenjina može da se koristi i domaća rakija, umesto ruma. Ako se receptu doda i malo vanile, rezultat je opojno, slatko i blagotvorno domaće piće. Potrebni sastojci su:

 • 1 kg drenjina
 • 1 kg šećera
 • ½ l rakije
 • 1 štapić vanile

Drenjine oprati pa pomešati sa vodom i šećerom, te ostaviti mešavinu da odstoji jedan dan. Kada prođe navedeno vreme, dodati vanilu i kuvati mešavinu dvadesetak minuta do pola sata, kao i u prethodnom receptu.  Ovako dobijeni sirup se procedi, pa se doda i rum. Pomešati i presuti u čiste tople flaše, a nije na odmet ni ako se par bobica ostavi u bocama.

Liker od drenjina sa vinom – Još jedan recept za pripremu slatkog alkoholnog napitka sa drenjinama sadrži i vino koje će mu dati posebnu draž i aromu. Vanilin šećer dodatno obogaćuje ukus i miris napitka. Za pripremu ovog likera je potrebno:

 • 1 kg drenjina
 • 1 kg šećera
 • 1 l crvenog vina
 • ½ ruma
 • 2 kesice vanilin šećera

Vino prokuvati sa šećerom, pa dodati oprane drenjine. Sve zajedno pustiti da vri oko pet minuta pa skloniti sa vatre. Kada se ohladi, nasuti rum i dodati vanilin šećer. Promešati, i sipati u flaše. Ako ne želimo da nam plodovi ostanu u likeru, tečnost procedimo.

Sponzorisano:

Loading...