Liker od malina – lekovitost i recepti

Nežne tamnoružičaste maline, ukusne kao osvežavajuće voće sa planinskih padina i nezaobilazne kao delikatan domaći džem, pekmez i slatko. Ne treba izostaviti ni domaći sirup, kao ni liker od ovog bobičastog voća. Aperitiv slatkog ukusa i posebne arome, još je jedan u nizu omiljenih domaćih likera koji se spremaju u regionu.

Pored sličnih likera, recimo od kupina ili jagoda, u našim krajevima se podjednako uživa i u ovom odličnom napitku od malina. Naša zemlja je druga u svetu po proizvodnji malina i naši domaćini znaju kako da iskoriste sve prednosti ovog lepog voća.

Liker od malina - lekovitost i recepti

Lekovite maline

Domaći proizvodi od malina sadrže mnoge blagotvorne karakteristike ovog voća. Iako su najzdravije kada su sveže, kao glavni sastojak u domaćim receptima takođe nas raduju svojim lekovitim svojsvima i pozotivnim delovanjem na organizam. Od maline se kod nas pripremaju slatka, pekmezi, džemovi i marmelade, kao i sok i liker. Maline se rado jedu kao sveže letnje voće i koriste kao sastojak u pripremi dezerta, kolača i drugih poslastica. Mogu da se zamrznu i koriste i kasnije tokom godine.

Maline su još jedan tradicionalni prirodni lek za mnoge boljke i odlična preventiva.  U narodnoj medicini se koristi za ublažavanje reumatskih tegoba, protiv problema sa želucem, za regulisanje tegoba sa jetrom i mokraćnim putevima. Maline su bogate vitaminima C, B i A i vrlo korisne kod avitaminoze. Osim toga regulišu i nivo šećera u krvi, podstiču metabolizam i rad creva i regulišu nivo holesterola. Sadrže antioksidanse i enzime koji mogu pomoći u prevenciji tumora.

Recepti za pripremu likera od malina

Liker od malina se priprema na veoma jednostavan način, uz lako dostupne sastojke. Osnovni sastojci koji su neophodni u pripremi su maline, šećer i domaća rakija. Ponekad se umesto rakije koristi konjak, a mogu se dodavati i začini i sastojci po želji i ukusu. Sledi nekoliko predloga za pripremu domaćeg likera od malina.

Domaći liker od malina – Ovo je osnovni recept za pripremu domaćeg likera od ovog nežnog aromatičnog voća. Priprema je jednostavna i ne zahteva puno ulaganja, a rezultat je divan i opojan sladak liker. Potrebni su sledeći sastojci:

 • 1 kg malina
 • 1 kg šećera
 • 1 l domaće rakije

Odabrati lepe i zdrave plodove malina, pa ih pažljivo oprati i osušiti. Maline su vrlo delikatne strukture, pa treba paziti da ih ne zgnječimo. Ostaviti ih da se ocede i osuše. Poređati u veću teglu red malina, pa red šećera i tako do kraja, pa potom mešavinu zaliti rakijom. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji dvadesetak dana na toplom mestu, ne treba da bude osunčano, kao što se najčešće savetuje u pripremi drugih voćnih likera. Povremeno protresti teglu, da se šećer bolje i ravnomernije istopi. Na kraju procediti voće kroz cediljku ili gazu, a gotov liker sipati u pripremljene flaše i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Može se odmah konzumirati, ali će ukus biti daleko bolji ako odstoji neko vreme. Maline iz likera mogu da se zamrznu ili odmah iskoriste za pripremu neke poslastice.

Liker od malia sa začinima – U osnovni recept za liker od malina se mogu dodavati i drugi sastojci, koji će piću dati posebnu aromu. Najlepši ukus se dobija dodavanjem karanfilića i cimeta. Za pripremu ovog likera je potrebno:

 • 350 gr malina
 • 200 gr šećera
 • ½ l domaće rakije
 • Karanfilić
 • Cimet u kori

Maline probrati i oprati, pa ostaviti da se prosuše. Staviti u teglu za pripremu maline i dodati šećer, pa sve zaliti rakijom. Dodati i cimet i karanfilić, u količini po ukusu, recimo po kašičicu. Zatvoriti teglu i ostaviti dvadeset dana na toplo mesto, može da se stavi na sunce. Povremeno protresti teglu da se šećer istopi, a začini puste aromu. Na kraju procediti kroz gazu i gotov liker sipati u flaše. Odložiti na tamno i hladno mesto. Neki domaćini vole da procede ovakav napitak ugrubo, tako da u piću ostane nešto zrna malina.

Malinovac sa košticama trešnje – Nešto drugačiji recept za domaći liker od malina u svom sastavu ima i koštice trešanja, koje mu daju specifičnu aromu. U pripremi se koristi alkohol od 96%, dok se u nekim verzijama recepata preporučuje i vodka. Potrebno je:

 • 1 kg malina
 • ½ l alkohola
 • ½ kg šećera
 • 7 usitnjenih koštica trešanja
 • Sok i kora od pola limuna

Pomešati koštice, sok od limuna, šećer i vodu, pa prokuvati mešavinu i preliti je preko malina. Ostaviti sve da odstoji jedan dan, pa zajedno još jednom prokuvati. Kada se ohladi dodati alkohol i na kraju procediti u flaše. Može se odmah piti, ali je ukus bolji ako se ostavi da odstoji i dobije lepšu aromu.

Sponzorisano:

Loading...