Liker od nane – lekovitost i recepti

Domaći likeri nas generacijama oduševljavaju svojim raskošnim aromama, pa izgledom, kada ih serviramo u malim starinskim čašicama, a uz to spadaju u lekovite narodne recepte.

Liker od mente je jedan takav napitak, popularno slatko piće koje se često priprema u našem regionu i koji će nas dočekati kao dobrodošlica uz tradicionalan čin gostoprimstva, svojstven našem narodu.

Liker od mente je svež, ukusan i lekovit. Naravno, ako ga konzumiramo u umerenim količinama.

Liker od nane – lekovitost i recepti

Osvežavajuća i lekovita menta

Liker od nane je slatki aromatični alkoholni napitak koji se priprema od lekovitog bilja nane. Nana ili menta je aromatična biljka, čija su neizmerna lekovita svojstva poznata od samog osvita ljudske civilazicije, pa tako i preparati i recepti koji je sadrže dele jedan deo njenog izuzetno blagotvornog dejsta na čovekov organizam. U narodu je poznata kao nana, metva, metvica, ponekad uz epitete crna, ljuta, paprena i slično. Menta koju koristimo u pripremi čajeva i drugih pića je trajna zeljasta začinska i lekovita biljka, koja se gaji širom sveta zbog svoje arome i pozitivnog delovanja.

Cela biljka nana je mirisna, osvežavajuće i jake arome. Može se lako gajiti u saksiji, dok divlje raste na vlažnim mestima, tako da zahteva dosta vode. Tinktura, čaj, sok i liker od nane su domaći proizvodi koji imaju njenu specifičnu notu i pozitivna svojstva. Njena svojstva su poznata narodnim lekarima i travarima od davnina i često se upotrebljava u našim krajevima. U kulinarstvu i lečenju se najviše koristi njen list, koji sadrži najviše eteričnog i lekovitog ulja. Najbolji za upotrebu su mladi listovi biljke, pa se savetuje da se stalno zakidaju listići sa vrha biljke, kako ne bi cvetala i da bi se stalno podmlađivala.

Biljka nana je lekovita i korisna za ljudski organizam i mnoga zdravstvena stanja. Deluje kao prirodni lek za smirenje tegoba sa stomakom i varenjem, a zahvaljujući sadržaju mentola, nana lako čisti disajne puteve. Posebno je korisna kod bronhitisa, jer deluje i na razgradnju sluzi u plućima. Nana ima antioksidansna svojstva i odlična je za dobar vidi i zdravlje očiju. Pomaže i protiv napetosti i nervoze, uz široku lepezu drugog aromatičnog bilja. Dobra je u tretmanu svih vrsta bolova, reumatskih i bolova u grlu, a rešava i problem neprijatnog zadaha. Neka istraživanja pokazuju da sadrži enzime koji mogu da zaštite od razvoja tumora, a narodna medicina veruje da sprečava i pojavu kamena u bubregu. Ima i antiseptička svojstva, te je odlična za zdravu i čistu kožu.

Recepti za liker od nane

Domaći liker od nane je savršen aperitiv za svakog gosta i svaku priliku, napitak koji zrači tradicijom u svakom smislu. Liker od nane sadrži i lekovita svojstva ove biljke, a neće mu odoleti ni najizbirljivije društvo. Lako se priprema i ne zahteva neki poseban i komplikovan postupak. Najbolje se sprema od mladih listova nane, u rano proleće, kada vegetacija tek buja. Sledi nekoliko dobrih recepata za pripremu domaćeg likera od mente.

Domaći zeleni liker od nane – Za osnovni recept za liker od nane potrebna su svega tri osnovna sastojka, a dobija se piće fantastičnog svežeg ukusa i arome. Potrebni sastojci su:

  • 1 šolja listova nane
  • 300 gr šećera
  • 1 l domaće rakije
  • Nekoliko kapi ekstrakta od mente po želji

Najbolji savet je da se za pripremu ovog likera koriste mladi izdanci nane, oni koji se prvi pojavljuju s proleća, još sveži i zeleni. Priprema je veoma jednostavna, a količine se mogu podrediti ukusu i mogućnostima. Od količine listića nane će zavisiti i jačina arome likera. Priprema se tako što se mladi listovi stave u teglu za spremanje napitka, pospu se šećerom i zaliju domaćom rakijom. Sve se lepo promeša, najbolje drvenom kašikom, pa se ostavi da stoji nešto više od mesec dana. Ne mora stajati na suncu, ali se preporučuje da stoji napolju na svežem vazduhu. Na kraju se jednostavno procedi i liker je spreman. Može mu se dodati i nekoliko kapi ekstrakta od mente, za primamljivu i interesantu boju. Dovoljno je samo par kapi.

Aromatični liker od nane – Aroma nane sama po sebi već daje ovom piću izuzetan ukus, a uz dodatak začina piće će biti još prijatnije i interesantnije. Dovoljno je ubaciti par sastojaka u osnvni recept, a za pripremu je potrebno sledeće:

  • 1 šolja listova nane
  • 300 gr šećera
  • 1 l rakije
  • Korica pomorandže
  • Karanfilić

Listove nane oprati i sitno naseckati, pa složiti u veću teglu i dodati koricu od pomorandže i karanfilić, u razmeri po ukusu, pa zaliti rakijom. Ostaviti sve da stoji osam dana, uz povremeno trešenje tegle. Nakon toga ukuvati šećer sa vodom da se dobije sirup, pa ohladiti. Ocediti nanu, koru pomorandže i karanfilić, pa dobijenu tečnost pomešati sa sirupom. Sipati u boce i rashladiti.

Sponzorisano:

Loading...