Liker od oraha – lekovitost i recepti

Orahovac ili orahovača, liker koji se pravi od mladih, zelenih oraha je bogat, aromatičan, ali i lekovit aperitiv. Liker od oraha je jedan od mnogih tradicionalnih lekova u narodnoj medicini, lek o čijim su svojstvima pisali nekadašnji travari, od manastira do plemićkih kuća. Recepti za pripremu ovog ukusnog i lekovitog napitka je moguće naći u starim manastirskim knjigama, među narodnim travarskim receptima i u hronikama nekadašnjih cenjenih porodica.

Na Balkanskom poluostrvu i danas je uobičajeno da se zeleni orasi dodaju u med i poslužuju kao slatko, a poznavaoci lekovitog bilja s pravom tvrde da je slatko od mladih oraha izuzetna prirodna riznica vitamina i drugih lekovitih sastojaka. Osim u medu, lekovitost zelenih oraha dolazi do svojih izražaja i u domaćem likeru od oraha.

Liker od oraha – lekovitost i recepti

Čudesna svojstva orahovca

Liker od oraha se od davnina koristi kao univerzalni lek za želudac, podsticanje probave i dobro varenje. I dan danas ovaj alkoholni napitak je u mnogim slučajeva jedinstveni vid prve pomoći kod tegova sa probavom, a koristi se i kao prirodni preparat protiv anemije i za poboljšanje krvne sliče.

Orahovac svoja lekovita svojstva duguje svom glavnom sastojku, nedozrelim zelenim orasima. Mladi i plodovi oraha se koriste u pripremi tinktura i sirupa, kao i lekovite rakije, orahovca. Oni su puni veoma korisnih sastojaka i za lečenje mnogih bolesti se upotrebljavaju još od antičkog doba. Smatra se da su odlični kod problema sa štitnom žlezdom, a naročito kada je njen rad usporen, kao i kod svih problema vezanih za varenje i kod malokrvnosti, odnosno anemije. Smatra se da liker od oraha uspešno reguliše probleme sa dijarejom, zatvorom, žgaravicom, nadimanjem i grčevima, ali i problema izazvanih želudačnim infekcijama.

Zeleni orasi su prirodni rezervoar vitamina C i fenolskih jedinjenja. Sadrže i vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe sadrže značajne količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i joda. Mladi nedozreli plodovi imaju i veoma važne omega 3 masne kiseline, koje su posebno značajne kod malaksalosti i anemije. Najbolje vreme za sakupljanje mladih oraha su kraj maja i početak juna, a u brdskim i planinskim krajevima nešto kasnije.

Recepti za domaći liker od oraha

Postoje različiti načini za pripremu likera od mladih oraha. Osnovni sastojci za ovaj čudesni napitak su mladi orasi, rakija i šećer, a ostali dodaci su uglavnom stvar ukusa i želje domaćina. Sledi nekoliko načina za pripremu ovog likera, a potrebni su sledeći sastojci:

  • Oko 25 zelenih oraha
  • 250 do 500 gr smeđeg šećera (u nekim receptima se umesto šećera koristi med)
  • 1 l domaće rakije komovice ili lozovače
  • Oko 5 gr karanfilića ili cimeta (ili oba)
  • 1 štapić vanile ili 5 do 6 kesica vanilin šećera
  • Sušena kora od 1 do 2 limuna ili pomorandže (ili mešano)
  • 10 do 20 zrna pržene kafe
  • Nekoliko listića žalfije

Orahe prvo treba dobro očistiti od dlačica i oprati vodom, pa dobro osušiti. Za postizanje određene jačine arome likera orasi se mogu potpuno zdrobiti, preseći ili zarezati.

Bogati tamni liker od oraha – U veliku teglu, zapremine od tri litra staviti orahe, šećer, kafu i pola količine karanfilića ili cimeta i dodati rakiju. Ovu mešavinu potom dobro zatvoriti i odložiti teglu na osunčano mesto da stoji četrdeset dana, uz povremeno mućkanje kako bi se šećer što bolje i brže istopio. Kada prođe navedeni period, procediti mešavinu kroz duplu gazu, pa tečnost ponovo sipati u čistu teglu i dodati ostatak začina, uz koru od pomorandže ili limuna. U ovom postupku se dodaje i sok od jedne pomorandže i sok od oko pola limuna, pa štapić vanile i listići žalfije. Mešavinu potom rasporediti u flaše i ostaviti da stoji najmanje šest nedelja. Duže stajanje daje bogatiji ukus i tamniju boju, a smatra se da je najukusniji i najdelotvorniji posle šest meseci.

Liker od orahove rakije – Petnaestak pripremljenih oraha ubaciti u litar rakije, pa čvrsto zatvoriti u tegli i ostaviti desetak dana na sunčano mesto. Kada se tečnost procedi, dobija se orahova rakija. U nju dodati tanke komade kore od pomorandže, vanilu ili vanilin šećer i ostaviti još sedam dana na suncu. Zatim ukuvati pola kile šećera u 2.5 dl vode i kada se ohladi dodati u orahovu rakiju. Zatvoriti i odložiti na tamno mesto najmanje mesec dana.

Slatki medeni liker od oraha – U veliku teglu zapremine 3 litra sipati šećer tako da prekrije dno, pa naređati red oraha i tako redom dok se ne potroše orasi, a šećer treba da bude završni sloj. Dobro zatvoriti i ostaviti četrdeset dana na suncu, uz povremeno mešanje. Posle toga naliti litar domaće rakije i odložiti na toplo mesto, bez sunca. Kada se šećer potpuno otopi, dodati pola kilograma svetlog meda i mešati dok se sve lepo ne sjedini. Presuti u flaše i ostaviti oko mesec dana na tamnom i hladnom mestu.

Sponzorisano:

Loading...