Liker od višanja – lekovitost i recepti

Višnja nas svojim grimiznim sočnim plodovima raduje od davnih vremena. Ona potiče iz severnih krajeva Indije i Irana i obožavana je još od antičkog doba. Jedna stara priča vezana za ovo koštunjavo voće svoje korene ima u jednom od najvećih svetskih duhovnih učenja, budizmu. Prema legendi, drvo višnje je svoje plodove ponudilo kao hranu Maji, majci Gautame Sidarte, budućeg utemeljivača pomenutog duhovnog puta. Veoma su je cenili i stari Rimljani i Persijanci, a i danas je sigurno jedan od omiljenih voćnih plodova.

Višnja je veoma zastupljena u kulinarstvu i to na mnogo načina. Dostupna je u toku cele godine, sveža kada joj je sezona, a u drugim periodima se može čuvati smrznuta, kandirana sušena ili konzervirana. Spisak recepata u kojima se koriste višnje je podugačak, a svakako najpoznatiji i najdraži recepti u našim krajevima jesu tradicionalni i u narodu od davnina spremani kolači sa višnjama, kao i bezalkoholni i alkoholni napici. Lenja pita sa višnjama, običan kolač ili pita savijača redovno se mogu naći na kućnom repertoaru u ovim krajevima. Isti je slučaj sa gotovo nezaobilaznim i osvežavajućim sokom od višanja i svakako višnjevcem, slatkim i lekovitim likerom.

Liker od višanja – lekovitost i recepti

Lekoviti višnjevac

Liker od višnje je jedno od sada već tradicionalnih alkoholnih pića koji se sprema u načim krajevima. Kada se pripremala zimnica, ostavljala bi se šaka višanja u tegli sa šećerom, na nekom toplom osunčanom mestu, pa bi joj se dodalo i malo domaće rakije. Rezultat je opojno, slatko piće, domaći aperitiv u ukrašenoj starinskoj šoljici.

Višnjevac svoja blagotvorna svojstva duguje neverovatnim svojstvima samih višanja. Višnje pomažu protiv nesanice i pomažu da se bolje i kvalitetnije spava, jer sadrže veoma značajan antioksidans, melatonin, koji igra najvažniju ulogu kada je reč o snu. Neka istraživanja su pokazala da višnje deluju skoro kao prirodni aspirin ili ibuprofen, te da pomažu kod stanja poput gihta i artritisa. Takođe se savetuju i u ishrani sportista, jer doprinose bržem oporavku mišića nakon treninga. Ne samo to, višnje sadrže i antikancerogeni flavonid kvercetin, zbog čega se radi na istraživanju njihove potencijalne uloge u borbi protiv raka.

Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.

Recepti za liker od višnje

Naš višnjevac je svetsku slavu dostigao kao popularni cherry brandy, a u pitanju je zapravo veoma slično piće. Liker od višnje može da se pravi na više načina, ali njegovi osnovni sastojci ostaju isti. To su višnje, šećer i rakija. U našim krajevima se često razmenjuju porodični recepti, a svaki od njih ima neku svoju posebnu draž. U liker se često dodaju i crno vino ili rum. Sledi nekoliko interesantnih recepata za domaći višnjevac.

Osnovni recept za liker od višanja – Osnovni recept za liker od višanja zahteva sledeće sastojke:

 • 1 kg višanja sa košticama
 • 1 kg šećera
 • 1 l domaće rakije

Višnje dobro oprati i ocediti, pa staviti u teglu i pomešati sa šećerom i rakijom. Može se i ređati po red višanja i šećera do kraja. Ostaviti teglu na sunčano mesto četrdeset dana i povremeno mešati, da se šećer potpuno otopi. Na kraju presuti u staklene flaše zajedno sa višnjama i držati na tamnom i hladnom mestu.

Liker od višanja sa vinom i rumom – Ovaj jaki aperitiv može da se sprema i sa višnjama sa košticama, kao i očišćenim. Ako se očiste, biće jača i sama aroma višanja u likeru. Potrebno je:

 • 3 kg višanja
 • 3 kg šećera
 • 1 l rakije lozovače
 • 2 l crnog vina
 • ½ ruma

Višnje oprati i ocediti, pa sve sastojke pomešati u velikoj posudi i ostaviti da odleže jedan ceo dan na nekom hladnijem mestu. Može se u međuvremenu probati, pa oi ukusu pojačati neke sastojke, recimo vino ili šećer. Kada odstiji, mešavinu procediti i čuvati u staklenim flašama. Višnje iz likera mogu da posluže za pripremu izvrsnih kolača ili kao sirovina za domaći “pijani” džem.

Aromatični liker od višanja – Osnovni sastojci za višnjevac su baza za svaki dobar recept za ovaj liker, ali su domaće varijacije nepresušne. U liker se mogu staviti dodaci koji će ovom aperitivu dati posebnu čar i aromu, poput zanimljivih začina i drugih sastojaka. Za domaći višnjevac bogatog ukusa je potrebno:

 • 2 kg višanja sa košticama
 • 1 kg šećera
 • 5 l domaće rakije
 • 4 vanilin šećera
 • 2 štapića cimeta
 • Kašičica karanfilića
 • 1 limun
 • Komadić svežeg oljuštenog đumbira

Višnje oprati, a limun i đumbir iseckati. Sve sastojke pomešati u velikoj tegli, pa ih zaliti rakijom. Sve lagano izmešati, zatvoriti teglu i ostaviti na suncu šest nedelja, uz povremeno mešanje, da se sve lepo otopi. Nakon toga procediti i sipati liker u čiste staklene boce.

Sponzorisano:

Loading...