Macina trava (Valerijana) – lekovita svojstva biljke i čaj

Macina trava ili valerijana, u narodu je još poznata i pod nazivima kao što su tetrljan ili očajnica.

Ova biljka, već vekovima, prisutna je u narodnoj medicini i koristi se kao prirodni lek protiv mnogih međusobno veoma različitih bolesti.

Ipak, najčešća upotreba macine trave, jeste upotreba u svrhu lečenja neplodnosti, ali i drugih smetnji koje se javljaju u ženskom reproduktivnom sistemu.

Baš otuda, vodi poreklo jedan od pomenutih sinonima za naziv ove biljke, a to je naziv “očajnica”. Naime, nekada davno žene koje su imale problema sa začećem, svoj očaj lečile su ovom biljkom i otuda je ona sve do danas ponela i zadržala naziv “očajnica”. Međutim, iskustva velikog broja žena, pokazala su da su one nakon korišćena ove biljke, odnosno nakon korišćenja čajeva od macine trave, od očajnica vrlo brzo bivale preobražene u zadovoljne trudnice i srećne majke.

O tome u koju se još svrhu macina trava koristi i na koji način i o tome koje su njene bitne osobine, imaćete priliku da saznate kroz sadržaj ovog teksta.

Koje su fizičke osobine macine trave?

Iako je možda najlakše i najsigurnije da ovu biljku pronađete u prodavnici zdrave hrane, ipak ćemo vam dati njen opis i pomoći ćemo vam da je eventualno prepoznate i pronađete u prirodi.

Macina trava raste grmasto i ima tanku zelenu stabljiku iz koje izrastaju listovi koji kao da su obrasli dlačicama. Na vrhu stabljike, nalazi se više sitnih i grupisanih belih cvetova. Ponekad cvetovi imaju i primesu svetlo do tamno lila boje.

Šta sadrži macina trava?

Ovo su sastojci koji su sadržani u macinoj travi:

– Tanini,
– Gorke biljne materije,
– Biljne soli,
– Biljna sluz,
– Eterična ulja,
– Druge korisne i lekovite materije.

Najveća koncentracija lekovitih sastojaka ove biljke nalazi se u njenom cvetu, ali i u svim drugim delovima biljke. Za primenu u narodnoj medicini koriste se pretežno nadzemni delovi biljke. Na prvom mestu cvet, ali i listovi i stabljika.

Kako se priprema čaj od macine trave?

Za pripremu čaja od macine trave, potrebno vam je:

– Jedna supena kašika suvog čaja macine trave,
– Dvesta pedeset mililitara vode.

Postupak pripreme ovog čaja je sledeći:

Vodu stavite na ringlu da provri, a zatim je kada provri pomerite sa ringle i njom prelijte macinu travu. To poklopite, ostavite da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim procedite i pijte.

Koliko često treba piti čaj od macine trave?

Preporučena dnevna doza ovog čaja je od dve do tri doze na dan. Od te doze ne treba odstupati ukoliko želite da upotreba čaja pokaže rezultate.

Period korišćenja ovog čaja, zavisi od svrhe korišćenja.

Za šta se sve koristi čaj od macine trave?

Već smo pomenuli neplodnost i druge smetnje koje se javljaju u ženskom reproduktivnom sistemu, a mogu se izlečiti upotrebom ovog čaja. Pod tim “drugim smetnjama”, podrazumevamo sledeće:

– Neujednačen ritam menstrualnog ciklusa,
– Neuravnotežen balans hormona,
– Bolove koji se javljaju u toku trajanja menstrualnog ciklusa,
– Probleme sa jajnicima (ciste na jajnicima, oslabljena funkcija jajnika i slično).

Pored navedenih takozvanih ženskih problema, postoje i druga stanja u organizmu, odnosno zdravstveni problemi koji se mogu sanirati uz pomoć čaja od macine trave. Ti zdravstveni problemi su:

– Astma,
– Hroničan kašalj,
Bronhitis,
– Otežano i kratko disanje,
– Upala pluća,
– Tuberkuloza,
– Prehlada,
– Sezonske virusne infekcije grla.

Neka od novijih istraživanja, ustanovila su da čaj od macine trave deluje pozitivno i na regulisanje nivoa šećera u krvi.

Ipak, takve tvrdnje nisu dovoljno često potvrđene kako bi smo sa sigurnošću mogli da znamo da li je reč o činjenici ili o pretpostavci.

Koliko dugo čaj od macine trave treba koristiti u svrhu lečenja neplodnosti?

U svrhu lečenja neplodnosti, još od davnina, pa i danas, čaj od macine trave se mora koristiti tri meseca, neprekidno u kontinuitetu i to u količini od dve do tri šolje na dan.

Kod svih ostalih stanja, smetnji i bolesti organizma usled kojih ste odlučili da koristite ovaj čaj, koristite ga onoliko dugo koliko traju i simptomi stanja, smetnji ili bolesti.

Naša preporuka je da i uprkos tome što čaj treba da pijete dva do tri puta na dan, nikada ne spremate celu dnevnu količinu od jednom, već da svaku šoljicu čaja, zasebno skuvate neposredno pre nego što poželite da popijete čaj.

Jako važno je da ne preskačete konzumiranje čaja. Zato se potrudite da ga uvek kada vam je potreban imate u dovoljnim količinama.

Sponzorisano:

Loading...