Magareće mleko – upotreba za decu i zdravlje

Pozitivne osobine magarećeg mleka, iako su u savremenom vremenu može se reći pomalo zaboravljene i zapostavljene, poznate su još od drevnih vremena.

O tome svedoči i podatak da je otac medicine Hipokrat, preporučivao upravo magareće mleko kao sredstvo za lečenje posledica različitih oblika trovanja organizma, kao i za lečenje kožnih oboljenja.

Drevna egipatska kraljica Kleopatra, kako bi imala savršeno glatku i zdravu kožu, kupala se u magarećem mleku, a njeni sunarodnici smatrali su ga luksuznim pićem.

Zašto je magareće mleko toliko cenjeno?

Postoji nekoliko činjenica zbog kojih je magareće mleko toliko cenjeno. Prva i možda ujedno najvažnija činjenica, jeste ta da je po kvalitetu i osobinama, ovo mleko najsličnije ljudskom, odnosno majčinom mleku.

Zbog toga, odlično se pokazalo i preporučuje se za ishranu novorođenih beba čije majke imaju nedostatak mleka.

Za razliku od kravljeg i drugih vrta mleka, magareće mleko ne sadrži štetne bakterije, niti elemente koji bi mogli da naškode zdravlju novorođenčeta niti da izazovu alergijske reakcije.

Upravo zbog takve osobine, upotrebi magarećeg mleka ne treba da predstoji proces pasterizacije.

Uz sve to, magareće mleko ima i izuzetno visoku nutritivnu vrednost i izvanredno pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje.

upotreba magareceg mleka za zdravlje i kod dece

Šta sadrži magareće mleko?

Magareće mleko, ima najmanji sadržaj mlečne masti od svih vrsta mleka. Konkretno, u količini od sto mililitara ovog mleka, sadržano je samo 0,6 procenata mlečne masti. Pored toga, magareće mleko sadrži čak 60 puta veće količine vitamina C, nego što je to slučaj sa kravljim mlekom. Osim vitamina C, magareće mleko sadrži i izobilje vitamina A, vitamina B, vitamina D i vitamina E.

Takođe, pored nabrojanih vitamina, ono sadrži i imunoglobulin. Imunoglobulin je vrsta proteina koji ima važnu ulogu u procesu jačanja imunološkog sistema jer deluje kao antitelo. Zbog visokog nivoa enzima u svom sadržaju, magareće mleko se smatra svojevrsnim prirodnim antibiotikom, pa je posebno preporučljivo i kao sredstvo u borbi različitih oblika bakterijskih infekcija u organizmu.

Minerali kao što su fosfor i kalcijum, takođe su sadržani u magarećem mleku.

Za šta je dobro magareće mleko?

Magareće mleko je dobro i preporučuje se za celokupno poboljšanje zdravlja, samim tim što je jedno od prirodnih sredstava za podizanje imuniteta. Pored toga, kao što smo već napomenuli, ovo mleko uspešno leči bakterijske infekcije u organizmu, posledice trovanja i kožne bolesti.

Takođe, magareće mleko se posebno preporučuje za lečenje plućnih bolesti, kao što je bronhitis, astma, pa i jedna od najkomplikovanijih plućnih bolesti tuberkuloza.

Magareće mleko za decu

Kod dece, magareće mleko pospešuje i ubrzava rast, kod starih osoba sprečava nastanak ili napredovanje osteoporoze, a trudnicama i osobama koje brinu o zdravom načinu ishrane preporučuje se zbog pružanja maksimalne podršće u očuvanju zdravlja.

Sponzorisano:

Loading...