Malina Polka – sadnice, sadnja, uzgoj i prinos

Malina Polka je jedna od najboljih sorti malina. To je stalnorađajuća malina koja vodi poreklo iz Poljske i koja daje visoke prinose. Njeno vreme sazrevanja je produženo, pa je nazivaju još i dvorodna ili jesenja malina.

Plodovi ove maline su tamnocrveni, čvrsti i krupni. U našim krajevima gajenje dvorodnih malina ranije nije bilo mnogo zastupljeno, ali sada stiče sve veću popularnost.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o sadnji i uzgoju ove sorte malina, kao i prinosima koje ona daje.

Malina Polka – sadnice, sadnja, uzgoj i prinos

Sadnja

Sadnice maline Polke je najbolje nabaviti u rasadniku koji poseduje sertifikat. Izbegavajte sadni materijal koji je uzgojen u poljskim uslovima, pa uvek izaberite sadnice iz kulture tkiva i staklenika. Cena jedne sadnice maline Polke je između 50 i 100 dinara. Malina Polka se sadi tako da razmak između sadnica bude 2,5 m x 0,5 m, dok je razmak između redova 2,4 m x 3,3 m. Potrebno je da postoje ovi razmaci da bi se kasnije neometano obavljalo prskanje, košenje i berba. Za vreme sadnje najbolje je izabrati jesen, mada se ova malina može saditi i u proleće. Velika prednost ove sorte malina je što ne mora mnogo da se čeka između sadnje i prve berbe.

Pri sadnji vodite računa da u krugu od 200 m od vašeg zasada nema bobičastog voća jer ono može da bude izvor raznih štetočina i bolesti. Birajte osunčane položaje, a sadnice je najbolje posaditi u zemljište koje je visoko propustljivo, poput peskovite ili muljevite ilovače. Najbolje je da se zemljište pripremi, i da se eliminiše sav korov, oko godinu dana pre sadnje. Pri sadnji ove sorte malina nije potrebno postavljati bilo kakav naslon ili potporu.

Uzgoj polke

Potrebno je da se ova malina svakog novembra pokosi sve do zemlje, a onda na proleće opet počinje da se razvija. Navodnjavanje je jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju pravilan uzgoj maline. Malinu Polku je potrebno zalivati dovoljno i redovno, naročito u vrelim letnjim danima kada se dešava da se biljke osuše. Usled nedostatka vlage rod se može čak u potpunosti spaliti. Najviše vode za zalivanje je potrebno u avgustu i u septembru, a preporučuje se da se za uzgoj ove sorte malina uvek biraju mesta pored reka, gde je povećana vlažnost zemljišta. Zatim, što se položaja tiče, malina Polka mora biti izložena sunčevoj svetlosti, a neophodna je i dobra ventilacija. Usled loše ventilacije mogu se oštetiti cvetovi a mogu se javiti i neka gljivična oboljenja i truljenje biljke.

Takođe, treba imati u vidu i da veoma jaki vetrovi mogu da oštete biljku pa je najbolje da se postave propustljivi vetrobrani u tom području. Potrebna je i adekvatna zaštita od mrazeva jer najveća oštećenja mogu izazvati velike temperaturne oscilacije u zimu i u proleće. Preporučuje se da postavite i mrežu za zasenu, koja će štititi malinu od jakog sunca i od raznih vremenskih nepogoda, kao što je grad. Ipak, sve su ovo dodatni troškovi, pa sami odlučite da li ste spremni u to da uložite ili ne.

Kao što je već rečeno, zemljište mora biti visoko propustljivo, sa kiselošću 5,5 – 6,5 i sa velikom količinom organskih materija. Ukoliko zemljište nije adekvatno može se desiti da koren biljke oboli. Često je potrebno da se poveća količina organske materije u zemljištu, a to se vrši dodavanjem stajskog i živinskog đubriva. Treba voditi računa o pčelama u malinjaku, jer ih ima znatno više nego kod ostalih sorti malina, zato što je Polka slađa od ostalih sorti.

Pošto je u pitanju dvorodna malina, mala je verovatnoća da će se pojaviti štetočine i oboljenja jer se redovno vrši orezivanje. Naime, posle berbe se uništavaju jednogodišnji izdanci, odnosno svake godine u novembru malina se pokosi sve do zemlje ili se skrati na nekih 30-40 cm. Takođe, dvogodišnji izdanci se orezuju u proleće jer na taj način se uklanjaju suvi izdanci i proređuju se rodni izdanci. Osim što štiti malinu od bolesti i štetočina, orezivanje istovremeno znatno povećava prinos maline.

Prinos

Malina polka je dvorodna malina koja dostiže pun rod u drugoj godini. Dvorodne sorte su naročito popularne jer je kod njih produžen period ponude svežih malina. Njeno vreme sazrevanja je produženo, odnosno Polka rađa sve od maja pa do prvih mrazeva, nekada čak i u decembru, ukoliko su uslovi veoma dobri. Prinos po hektaru može da iznosi oko 12 tona, a kada su uslovi idealni prinos ide i do 20 tona po hektaru. Svaka biljka pojedinačno može da da prinos od 2,5 kg ploda. Plodovi se beru svaki drugi ili treći dan.

Velika prednost za gajenje Polke je i što su smanjeni troškovi za radnu snagu i za armaturu za špalir. Zatim, prinosi su veliki, a kvalitet maline je veoma dobar. Takođe, pošto Polka kasnije daje prinose, ona je dostupna na tržištu u vreme kada u ponudi uglavnom nema drugih sorti, tako da je tada cena ove maline najbolja. U zavisnosti od toga na koje tržište se plasira, cena Polke je negde oko 200 dinara pa sve do 3 evra. Proizvođači obično imaju u vidu ovu ekonomsku računicu prlikom opredeljivanja za ovu sortu malina. Da bi proizvođač ostvario cenu od 3 evra, potrebno je da veoma ozbiljno pristupi proizvodnji i uzgoju ove maline, da pronađe kvalitetan sadni materijal, da dobro pripremi zemljište i da obezbedi sve ostale uslove koji su potrebni. Malina Polka se podjednako prodaje i u svežem i u zamrznutom stanju. Danas postoji sve veće interesovanje za ovu sortu malina koja ne zahteva komplikovanu tehnologiju uzgoja, a pritom daje odlične prinose i još bolju zaradu.

Sponzorisano:

Loading...