Mast od jazavca – upotreba, iskustva i cena

Ono što je poznato, jeste da je jazavac pripada porodici kuna. Odrasla jedinka ove životinjske vrste, može da dostigne čak dvadeset i pet kilograma težine i do sto deset centimetara dužine.

Činjenica zbog koje je karakterističan jazavac, jeste to što on najveći deo svog života provede ispod površine zemlje i to u podzemnim jazbinama koje sam rije i oblikuje.

Jazavac je svaštojed, ali ipak, u najvećoj meri hrani se korenjem različitih biljaka.

Mnoge od biljaka čijim se korenjem jazavac hrani su lekovite, pa je upravo zbog toga lekovita i mast jazavca.

Lekovite osobine masti jazavca

Tačan podatak o tome od kada su lekovite osobine jazavičje masti poznate, nemoguće je precizno utvrditi. Ipak, pretpostavlja se da se ova mast kao prirodni lek koristila još pre oko dva veka. Najpre, lekovitost masti jazavca, otkrili su lovci, a kasnije njenoj primeni su pribegli svi oni kojima je bila potrebna pomoć u lečenju različitih oboljenja. Mast jazavca, koristi se kao prirodni lek i danas.

Lekovite osobine masti jazavca

Ukoliko se pitate na koji način i zbog čega je mast jazavca lekovita, evo odgovora za vas:

U zimskom periodu, jazavac ulazi u stanje hibernacije, odnosno tone u svoj zimski san. Kako bi u tom periodu imao dovoljne rezerve hranljivih materija, njegovo telo tokom jeseni sve hranjive sastojke koje iscrpi iz hrane, taloži i čuva u salu, odnosno u masnim naslagama. Obzirom na to da se jazavac hrani uglavnom korenjem lekovitih biljaka, jasno je da se i lekoviti sastojci tog korenja zadržavaju upravo u salu jazavca. Upravo zato, mast jazavca poseduje lekovite osobine.

Konkretno, utvrđeno je da mast jazavca sadrži velike količine linolenskih i linolnih masnih kiselina. Ove vrste masnih kiselina, prirodno se ne proizvode u ljudskom organizmu, već u njega dospevaju isključivo putem namirnica. U nedostatku ove dve vrste kiselina u organizmu može doći do povećanja nivoa holesterola.

Pored linolenskih i linolnih masnih kiselina, mast jazavca sadrži i vitamin A.

Kako se dobija mast jazavca?

Mast jazavca, dobija se veoma jednostavno i to procesom topljenja jazavičjeg sala. Pre topljenja sala, potrebno je jazavca odrati, zatim odvojiti njegovo salo od mesa i iseckati ga na kockice. Kockice sala, zatim treba staviti u šerpu i topiti.

Kada se salo istopi, proizvod topljenja je mast. Dok je još u tečnom stanju, mast treba procediti i sipati u odgovarajuću ambalažu koju je moguće hermetički zatvoriti.

Preporučuje se da se ova mast čuva u frižideru i koristi po potrebi, na način koji zavisi od vrste zdravstvene smetnje. Konkretno, u zavisnosti od vrste zdravstvene smetnje, mast jazavca se može koristiti za spoljašnju, ali i za unutrašnju upotrebu.

Za lečenje kojih zdravstvenih smetnji se koristi mast jazavca?

Mast jazavca, koristi se za lečenje sledećih zdravstvenih smetnji:

– Za lečenje zapaljenja pluća, astme, bronhitisa i drugih vrsta plućnih bolesti među kojima se kao jedna od najkomlikovanijih izdvaja tuberkuloza,
– Za lečenje stanja prehlade i upale grla,
– Za otklanjanje hronične iscrpljenosti i pada imuniteta organizma,
– Za lečenje reumatskih problema i drugih oblika problema sa kostoboljom,
– Za lečenje posledica uganuća ili istezanja ligamenata,
– Za lečenje hemoroida,
– Za lečenje oštećene crevne ili želudačne flore,
– Za lečenje rana, posekotina i opekotina,
– Za lečenje posledica ujeda životinja.

upotreba i cena za mast od jazavca

Kako se mast od jazavca upotrebljava?

Kao što smo napomenuli, mast od jazavca moguće je koristiti na dva načina, za spoljašnju ili za unutrašnju upotrebu.

Ukoliko se koristi za spoljašnju upotrebu, ova mast se koristi uglavnom u vidu obloga. Obloge od jazavičje masti, prave se tako što se tanak i ravnomeran sloj masti namaže na obolelo mesto, a zatim se preko toga stavi tanka pamučna tkanina ili gaza i ostavi se da obloga deluje nekoliko sati.

Ovakve obloge, efikasne su u lečenju plućnih bolesti, ali i u lečenju reumatskih problema i drugih oblika problema sa bolovima u kostima, zglobovima, ligamentima i tetivama.

Ukoliko je mast jazavca potrebno upotrebiti pri lečenju opekotina, posekotina, rana i posledica ujeda životinja, nije potrebno nanositi obloge, već je dovoljno samo tanak sloj masti namazati direktno na površinu kože koja je zahvaćena povredom.

Kada je reč o unutrašnjoj primeni masti jazavca, potrebno je reći da se tome pribegava u procesu lečenja posledica oštećenja crevne ili želudačne flore i u procesu lečenja prehlade ili upale grla. Takođe, unutrašnja upotreba masti jazavca, efikasna je i kod lečenja plućnih bolesti, ali i kod podizanja imuniteta i otklanjanja hronične iscrpljenosti.

Za unutrašnju primenu, mast jazavca se koristi tako što se jednom dnevno i to ujutru pre obroka, jedna ravna kafena kašičica masti, razmuti sa čajem po želji i popije dok je čaj umereno topao. U mešavinu masti jazavca i čaja, ne treba dodavati šećer ili bilo koji drugi zaslađivač.

Upotreba ovakvog napitka, preporučuje se u trajanju od četiri do pet dana kod manjih zdravstvenih smetnji i u trajanju od dve do tri nedelje kod ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Iskustva korisnika

Tokom jedne godine na stotine korisnika u Srbiji koristi ovu mast od jazavca za razne zdravstvene probleme. Većina je postigla uspeh sa njom kada su u pitanju hemoroidi, bronhitis, astma, a takodje pomaže i kod reume, tuberkuloze i mnogih drugih bolesti. Preko 95% zadovoljnih korisnika.

Cena i gde kupiti mast od jazavca

Mast od jazavca je jako teško naći na našim prostorima, ali mi imamo sjaju vest za vas – uskoro otvaramo online prodavnicu gde ćete exkluzivno moći da nabavite ovu mast po vrlo povoljnoj ceni. Prijavite se na našu email listu koju možete videti ispod ovog teksta a mi ćemo vam javiti čim se nadje u prodaji da je možete nabaviti sa popustom!

Sponzorisano:

Loading...