Med i mleko – lekovitost, upotreba i priprema

Svima nam je poznato koliko su med i mleko korisni za zdravlje, ali možda niste znali da se od ove dve namirnice može dobiti veoma ukusan napitak. Osim što se koristi u ishrani, kombinacija meda i mleka se već dugo koristi i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Mleko i med u kombinaciji predstavljaju moćan lek za mnoge zdravstvene probleme i zato bi svakako trebalo da probate ovu mešavinu. Verovatno svako od vas u kući uvek ima med i mleko i potrebno je samo malo truda da biste napravili vaš čudotvorni napitak od ove dve namirnice. Nešto više o lekovitosti ovog napitka, kao i o njegovoj upotrebi i načinu pripreme možete pročitati u nastavku teksta.

Med i mleko – lekovitost, upotreba i priprema

Lekovitost, upotreba i priprema

Med i mleko se od davnina koriste kao lekoviti napitak širom sveta. Obe namirnice imaju mnogo zdravstvenih koristi, a u kombinaciji predstavljaju veoma moćan lek. Mleko je važno za zdravlje kostiju, regulisanje krvnog pritiska i za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, dokazano je da mleko sprečava i pojavu dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, a smatra se i da se redovnom upotrebom mleka u ishrani može smanjiti rizik od nastanka raka dojke i raka debelog creva. Med je sam po sebi odličan izvor energije i odličan je ukoliko želite da izgubite višak kilograma, zato što podstiče sagorevanje masti i povećava izdržljivost. Osim toga, dokazano je da med ima antibakterijska i antifungalna svojstva, a poznat je i kao prirodni antioksidans. Ovo su neke od pojedinačnih zdravstvenih koristi mleka i meda, a u nastavku ćete videti kako ova dva sastojka deluju u kombinaciji.

Jačanje imuniteta. Zahvaljujući antioksidantskom dejstvu meda, magični napitak od mleka i meda će vam svakako pomoći u jačanju imuniteta. Ukoliko ovaj napitak budete konzumirali redovno, nećete više imati problema sa prehladom i virusima, a vaš organizam će postati jači i otporniji na spoljašnje uticaje.

Energija, izdržljivost i koncentracija. Da biste tokom celog dana imali energije, preporučuje se da svakog jutra u čašu mleka ubacite dve kašike meda i da dobro izmešate. Ovaj napitak će vam obezbediti energiju i izdržljivost i držaće vas budnim tokom celog dana, jer mleko sadrži proteine, a med sve potrebne ugljene hidrate. Takođe, preporučuje se i da deca konzumiraju ovaj lekoviti napitak, jer će na taj način biti bolje koncentrisani u školi. Naročito se preporučuje da razmutite med u bademovom mleku, ukoliko je to moguće.

Bolja probava. Kombinacija meda i mleka je poznata i po svom laksativnom dejstvu. Naime, ako budete konzumirali ovaj napitak svakoga dana, nećete više imati problema sa zatvorom i sa tvrdom stolicom, a gasovi i nadutost će postati ružna pršlost. Dovoljno je samo da u jednu šoljicu toplog mleka razmutite 2 kašičice meda i da pijete ovaj napitak svakoga dana u približno vreme. Osim što će poboljšati probavu ova mešavina će takođe smanjiti rizik od nastanka mnogi crevnih bolesti.

Nega kože. Poznato je da i med i mleko imaju antimikrobna svojstva, tako da u kombinaciji ove dve namirnice predstavljaju odlično sredstvo za čišćenje lica. Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima, med i mleko su upravo sastojci brojnih preparata za negu kože. Potrebno je samo da pomešate 3 kašike toplog mleka i 1 kašičicu meda i da vaticu umočite u ovu smesu. Lagano vaticom očistite celo lice, a nakon toga lice isperite mlakom vodom. U ovom slučaju najbolje bi bilo da izaberete sveže punomasno mleko.

Lek za respiratorne bolesti. Svi znamo da je toplo mleko odlično ukoliko vas muče prehlada ili kašalj, a obloge od meda su u ovom slučaju nezaobilazne. Zato sami možete shvatiti koliko je tek dobra kombinacija meda i mleka za lečenje respiratornih bolesti. Naime, toplo mleko sa medom podstiče iskašljavanje i doprinosi izbacivanju šlajma iz organizma. Istraživanja su pokazala da je ovaj napitak čak nekada mnogo efikasniji od bilo kog farmaceutskog sredstva, kada su u pitanju bolesti disajnih organa.

Lek za upaljeno grlo. Ukoliko vas boli grlo, napitak od meda i mleka takođe može da bude od velike pomoći. Ova kombinacija će delovati umirujuće na grlo koje je upaljeno, a istovremeno je veoma ukusna. Ono što je važno jeste da pustite da se mleko malo prohladi, a tek onda da dodate med u njega, jer lekovita svojstva meda su osetljiva na visoke temperature i mogu izgubiti svoje dejstvo u previše vrelom mleku.

Usporava starenje. Dokazano je da med u kombinaciji sa mlekom, naročito bademovim mlekom, može da uspori pojavu znakova starenja na koži. U drevnim vremenima ova kombinacija je smatrana eliksirom mladosti i dugovečnosti.

Antibakterijsko dejstvo. Istraživanja su pokazala da med i mleko u kombinaciji imaju mnogo jače antibakterijsko dejstvo nego kada se ove dve namirnice koriste odvojeno. Mleko i med u kombinaciji su naročito dobri u borbi protiv bakterije Stafilokoke.

Bolji san. Zahvaljujući maloj količini glukoze koja se nalazi u medu, ovaj napitak će vam omogućiti i bolji i kvalitetniji san. Najbolje bi bilo uveče da razmutite jednu kašičicu meda u šolji mlakog mleka i da popijete pre spavanja.

Sponzorisano:

Loading...