Med i orasi kao lek i upotreba

Kombinacija iz naslova je odavno poznata u narodu, kao prirodni afrodizijak, lek za potenciju i podsticanje seksualne želje.

Malo u šali, više u zbilji, ova kombinacija, osim što je jako ukusna, odličan je lek za mnoge bolesti.

Med i orasi kao lek i upotreba

Med

Med je prirodni zaslađivač i odlična zamena za šećer, jer sadrži prirodne šećere, glukozu i fruktozu. Pošto sadrži više kalorija nego rafinisani šešer, koristi se u manjoj količini, ali se ne gubi na slatkoći. Sadrži veliki broj antioksidanata, koji su veoma bitni za uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. Kada se telo oslobađa slobodnih radikala, jača imuni sistem i njegova sposobnost da neutrališe ćelije koje prete da postanu maligne. U zavisnosti od kog je cveta med, različit je nutritivni sastav meda i sadrži različite količine vitamina B, C i E, kao i minerala gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

Med je poznat po svojim antiseptičkim dejstvima i koristan je kao obloga kod zarastanja rana i kod brojnih upalnih procesa koji se mogu razviti u telu.

Orah

Orah je voće koje je još uvek zanemareno u farmaceutskoj industriji, iako su njegova lekovita svojstva poznata od davnina. Kao i svo koštunjavo voće, orah obiluje zdravim masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, što je posebno bitno osobama koje imaju kardio vaskularnih problema. Posebno orah sadrži alfa linoleinskum kiselinu, koja sprečava oksidaciju loših materija iz masne hrane u arterijama i tako sprečava njihovo zagušenje i znatno redukuje mogućnost pojave krvnog ugruška, koji dovode do šloga i infarkta.

Kao i med, i orah obiluje antioksidansima, od kojih su neki izuzetno retki i mogu se naći samo kod nekih vrsta ovog ploda. Ovi antioksidansi iz grupe polifenola su poznati kao čistači jetre od štetnih materija. Takođe, oni imaju sposobnost vezivanja lipida, koji se ne rastvaraju u vodi i u telu se pretvaraju u masti koje se talože. Tako su se orasi pokazali izuzetno korisnim prilikom redukovanja telesne mase.

Za lečenje anemije

Med i orasi su odlična kombinacija u tretiranju anemije. Već smo napomenuli da med sadrži mineral gvožđa, koje je jako bitno za poboljšanje sveukupne krvne slike. Istu količinu meda, po mogućstvu domaćeg, nerafinisanog i sitno seckanih oraha pomešati, i dodati sok od jednog limuna. Smesu ostaviti da prenoći u hermetički zatvorenoj posudi, i mo+e se koristiti već sutradan. Uzimati po jednu supenu kašiku na svaka tri do četiri sata. Pre korišćenja obavezno promešati, jer će orasi pasti na dno. Ova mešavina povoljno utiče i na regulisanje krvnog pritiska.

Za jačanje imuniteta

Orahe sameljite, pa pomešajte sa podjednakom količinom meda. Dodajte dve kašike cimeta i napravite kompaktnu smešu koju ćete ostaviti da prenoći, kako bi se hranljive materije iz oraha rastvorile u medu. Smešu čuvajte u frižideru i uzimajte svaki dan pre obroka sa čašom vode ili razmućenu u čaju ili limunadi.

Za lečenje čira na želucu

Za tretiranje čira, orasi se ne smeju koristiti u sirovom stanju, već se od njih pravi ,,mleko’’. Šaku mlevenih oraha prelijte sa dva desilitra kipuće vode i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Nakon toga, smesu procedite i u nju dodajte dve do tri kašike meda, po ukusu. Napravljenu količinu iskoristite isti dan, uyimajući po trećinu na prazan želudac pre svakog obroka.

Sponzorisano:

Loading...