Med od lavande – lekovita svojstva

Sigurno ste do sada upoznati sa činjenicom da bilo koju vrstu meda da odaberete za upotrebu u svojoj ishrani, sigurno nećete pogrešiti.

Naprotiv, učinićete mnogo za svoje zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko. Koliko je med lekovit i koliko blagotvorno deluje na ljudski organizam, gotovo je i nemoguće opisati.

Međutim, ostavljajući po strani činjenicu da je svaki med zdrav i koristan za ljudski organizam, ipak ćemo pomenuti to da svaka vrsta meda ipak ima i niz posebnih karakteristika, po kojima se razlikuje od ostalih vrsta meda.

Ostatak sadržaja ovog teksta, posvetićemo karakteristikama meda od lavande.

Šta je važno da znate o medu od lavande?

Prirodan med od lavande, izuzetno retko je dostupan na tržištu, posebno na teritoriji naše države. On nastaje od nektara iz cvetova lavande, koja kod nas i nije toliko široko zastupljena biljna vrsta.

Zato, ukoliko se upustite u potragu za ovom vrstom meda, potrudite se da ga kupite direktno od pčelara, kako bi ste bili sigurni da vam se u rukama nije našao veštački med od lavande, koji je veoma čest kao proizvod, a koji se zapravo proizvodi od šećera, vode i cvetova lavande.

Prirodni med od lavande, prepoznaćete po izuzetno intezivnom mirisu i po naglašenom ukusu. Njegova boja je zlatno žuta.

Kako razlikovati prirodni med od lavande od veštačkog?

Kako bi ste se uverili u to da li je med od lavande koji ste kupili prirodan ili je reč o veštačkom medu, predlažemo vam da uradite nekoliko vrlo jednostavnih testova.

Uzmite malu količinu meda i nanesite je na papir. Ukoliko je reč o prirodnom medu, površina papira na kojoj se nalazi med će dugo ostati suva, jer prirodni med od lavande ne sadrži vodu. Ukoliko ste za to upotrebili veštački med, uočićete da je papir uskoro postao mokar.

Drugi test koji možete sprovesti kako bi ste otkrili da li je reč o prirodnom ili o veštačkom medu od lavande, jeste da jednu kafenu kašičicu meda sipate u čašu hladne vode. Pravi med će potonuti na dno čaše, i rastvoriće se u vodi tek nakon što ga budete promešali, a veštački med će čim ga sipate u vodu sam početi da se topi i rastvara i neće pasti na dno čaše.

Zašto je dobro koristiti med od lavande?

Ukoliko ste uspeli da pronađete i kupite prirodni med od lavande, pročitajte na koje sve načine on povoljno utiče na zdravlje:

– Obogaćuje sastav krvi i veoma efikasno leči anemiju.
– Pospešuje iskorišćenje gvožđa i kalcijuma u organizmu,
– Povoljno utiče na regulisanje sniženog krvnog pritiska,
– Sprečava nastanak povišenog krvnog pritiska,
– Povoljno utiče na funkciju i rad srca,
– Čuva zdravlje krvnih sudova,
– Deluje kao izuzetno zdrav i koristan dodatak ishrani trudnicama (čuva zdravlje organizma trudnice i doprinosi zdravom razvoju ploda),
– Sprečava degeneraciju koštanog tkiva kod osoba koje boluju od reumatskih oboljenja, kao što je reumatoidni artritis recimo).
– Deluje kao prirodan lek protiv migrene,
– Reguliše probavu i poboljšava funkciju creva,
– Otklanja osećaj nadutosti u želucu i pospešuje funkciju želuca,
– Predstavlja izuzetno delotvorno prirodno sredstvo za lečenje upale disajnih puteva,
– Doprinosi bržem i lakšem lečenju bronhitisa,
– Ublažava nervnu napetost i nervozu,
– Jača otpornost organizma na stres,
– Otklanja nesanicu,
– Smanjuje rizik od nastanka anksioznih stanja,
– Deluje na organizam kao prirodan antiseptik.

Sponzorisano:

Loading...