Med od maslačka – lekovito dejstvo i recept

Kada izgovorite pojam med od maslačka, sigurno ćete automatski najpre pomisliti da je reč o prirodnom pčelinjem proizvodu.

Međutim, med od maslačka, ustvari nije pravi med, odnosno on ne nastaje prirodnim putem u procesu u kome pčele skupljaju nektar sa cvetova.

Ukoliko ste se sada našli u dilemi i nedoumici o tome šta je med od maslačka, mi ćemo vam tu dilemu i nedoumicu razrešiti i odgovorićemo vam na ovo, ali i na mnoga druga pitanja koja se vezuju za med od maslačka.

Šta je med od maslačka?

Med od maslačka je prirodni preparat, koji sami možete napraviti koristeći cvetove maslačka i druge sastojke o kojima ćete više informacija naći u nastavku teksta.

Čemu je med od maslačka namenjen?

Med od maslačka, namenjen je poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Ipak, ono u čemu je posebno efikasan ovaj prirodni preparat, jeste detoksikacija organizma, odnosno oslobađanje organizma od svih štetnih i otrovnih materija koje se u njemu nalaze ili se mogu naći.

Konkretno, med od maslačka pročišćava jetru i doprinosi regeneraciji njenih ćelija. Uz to, ovaj preparat istovremeno i čisti krv, a samim tim direktno utiče i na poboljšanje funkcije i očuvanje zdravlja apsolutno svih organa koji se nalaze u vašem organizmu.

Otuda, jasno se može zaključiti da med od maslačka smanjuje rizik od nastanka brojnih bolesti, a posebno bolesti koje nastaju kao posledica prisustva visokog procenta toksina u organizmu.

Kome se med od maslačka posebno preporučuje?

Med od maslačka, posebno se preporučuje osobama koje imaju problem sa povišenim lošim holesterolom i trigliceridima u krvi, zatim osobama kod kojih je dijagnostikovan problem takozvane “masne” jetre, osobama koje dugotrajno i intezivno konzumiraju cigarete, alkohol ili medikamente i osobama kod kojih postoji visoka predispozicija za nastanak malignih oboljenja.

Takođe, u narodnoj medicini, med od maslačka se koristi i kao sredstvo za ublažavanje simptoma hroničnog kašlja, kao i sredstvo za ublažavanje problema koji nastaju kao posledica jake želudačne kiseline.

Ovaj med pomaže i kod smetnji sa urinarnim traktom, kao što su učestalo mokrenje koje se javlja usled urinarne infekcije i slično.

recept za med od maslacka i lekovito dejstvo

Na koji način med od maslačka deluje na organizam?

Obzirom da smo vam već predstavili važne činjenice o tome čemu je sve med od maslačka namenjen i kome se posebno preporučuje, potrudićemo se da ne ostanemo ne dorečeni i objasnićemo vam i to na koji način med od maslačka deluje na organizam.

Dakle, u cvetovima maslačka sadržano je čak 30 različitih elemenata koji utiču na neutralisanje toksičnih materija u organizmu. Samim tim, kada ovi elementi dospeju u krv oni direktno uništavaju toksine koji su u najvećoj meri skoncentrisani u jetri i u krvi.

Pored pomenutih elemenata, maslačak sadrži i značajne količine vitamina C, kao i minerala kao što su kalijum i gvožđe.

Kako da napravite med od maslačka?

Ukoliko vam se predstavljene činjenice čine kao dovoljan skup razloga da i sami napravite med od maslačka, evo recepta uz pomoć kog ćete u tome uspeti.

Potrebno vam je:

– 200 sveže ubranih cvetova maslačka,
– Sok od 2 sveže isceđena limuna,
– 2 litra vode,
– 2 kilograma šećera.

Način pripreme:

Kada ste ubrali 200 svežih cvetova maslačka, potrebno je da ih prvo operete u hladnoj vodi, kako bi ste sa njih uklonili eventualno prisutne bubice i čestice prašine. Zatim, oprane cvetove prelijte sa 2 litra hladne vode i kuvajte ih oko 20 minuta nakon što provre. Nakon 20 minuta, šerpu pomerite sa ringle i procedite sadržaj. U procedjenu tečnost u kojoj ste kuvali maslačke, dodajte 2 kilograma šećera i uz neprestano mešanje kuvajte mešavinu sve dok se njena količina ne prepolovi.

Kada se količina tokom kuvanja prepolovila, u šerpu dodajte i na kriške isečena dva limuna koje ste prethodno oprali i sekli sa sve kore.

Nastavite kuvanje, sve dok ne dobijete gustinu meda. Svo vreme tokom kuvanja sadržaj mešajte kako ne bi zagoreo.

Na kraju, kada dobijete gustinu meda, pomerite šerpu sa šporeta i sadržaj iz nje dok je još topao prespite u odgovarajuće tegle. Tegle hermetički zatvorite i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Kako se med od maslačka konzumira?

Med od maslačka, konzumirajte svakodnevno i to jednom do dva puta dnevno po jednu kafenu kašičicu pre obroka.

Takođe, ovim medom možete i zasladiti čaj ili mleko.

Zbog velike koncentracije šećera, med od maslačka ne smeju da konzumiraju osobe koje imaju dijabetes.

Sponzorisano:

Loading...