Med u kozmetici

Med u kozmetici je poznat još odavnina kada je čuvena Kleopatra koristila med u svojim ritualima lepote. Grofica du Barry, ljubavnica Luja XV, tokom celog svog života je koristila masku za lice sa medom kako bi njen ten ostao beo i ujednačen.

Med je sirupasta materija dobijena od nektara prerađenog u pčelinjem želucu. On predstavlja mešavinu glukoze, fruktoze, saharoze i drugih prirodnih šećera, a procenat vlage u medu se kreće od 14 do 18%.

Sadrži više od 180 različitih supstanci čije složeno međusobno povezivanje čini veštačku proizvodnju meda nemogućom.

Hiljadama godina, sve do pojave šećera kakvog danas znamo, bio je gotovo jedini zaslađivač koji su ljudi koristili.

Kroz čitavu istoriju, ova sirupasta tečnost je zauzimala pijedastal u medicini. Koristio se za vidanje rana, probleme sa probavom, kašalj, oboljenja očiju i još mnogo drugih zdravstvenih problema.

Prirodna kozmetika najčešće koristi med kao jedan od sastojaka. Možemo ga naći u proizvodima za ličnu higijenu, med se koristi u širokom spektru proizvoda, uključujući kupke za bebe, šminku, parfeme, proizvode za negu kose, kao i u kreme i losione za sunčanje.

Zašto je toliko med prisutan u kozmetici?

Pčelinji vosak i propolis imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na kožu. To su prirodni, netoksični, antibakterijski i antiinflamatorni pčelinji proizvodi koji ubrzavaju zarastanje rana, neguju, hidriraju i štite kožu.

Pčelinji vosak koji se nalazi u proizvodima za negu kože, kao što je anti-age krema za lice, služi kao prirodna zaštitna barijera koja štiti kožu od negativnih uticaja spoljašnje sredine, a istovremeno zadržava vlagu u njoj i sprečava njeno isušivanje.

Prirodni konzervans

Zbog visoke koncentracije šećera koji izbacuju vodu iz ćelija bakterija i gljivica, med je odličan prirodni konzervans. Upravo ovaj process, poznat kao osmoza, čini i so odličnim prirodnim konzervansom.

4.000 godina lepote

Pored fruktoze i glukoze, u medu se takođe nalaze i brojne aminokiseline, vitamini, minerali i enzimi (38,2% frukroze, 31% glukoze, 17,1% vode, 7,2% maltoze, 4,2% trisaharida i drugih ugljenih hidrata, 1,5% saharoze, 0,5% minerala, vitamina i enzima).

Sadrži i više prirodnih antioksidanasa (supstance koje smanjuju negativno dejstvo slobodnih radikala na ćelije) od skoro bilo koje druge prirodne supstance.

Neke od organskih kiselina koje sadrži su: glukonska, limunska, jabučna, mravlja. Od minerala sadrži kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, mangan, bakar. Glavni vitamini pronađeni u medu su: A1, B1, B6, B12, C, D, E, kao i folna kiselina.

Poznato je da je čuvena Kleopatra koristila med u svojim ritualima lepote. Grofica du Barry, ljubavnica Luja XV, tokom celog svog života je koristila masku za lice sa medom kako bi njen ten ostao beo i ujednačen.

Pošto je med poznati humektant (privlači i zadržava vodu), jedna je od omiljenih supstanci u kremama, šamponima, losionima za telo i balzamima za kosu. On je takođe antiiritant, što ga čini pogodnim za negu osetljive kože i kože beba.

Sponzorisano:

Loading...