Micelarna voda – upotreba, iskustva i cena

Micelarna voda je poslednjih godina postala veoma popularna kao sredstvo za čišćenje lica. U početku su se koristile u Francuskoj dok sada, micelarnu vodu koriste žene iz celog sveta.

Dalje u tekstu možete pročitati o sastavu micelarne vode, o upotrebi kao i o najpoznatijim micelarnim vodama na našem tržištu.

Sastav micelarne vode

Micelarna voda je vodeni rastvor, koja je dobila ime po malim uljastim molekulima-micelama, koja je naziv za vrstu tečnih kristala sfernog oblika. Kada se određeni molekuli pojave u vodi u tačno određenoj koncentraciji oni formiraju micelu sfernog oblika koja ima dva kraja – lipofilnim kraj (repić) ka unutrašnjosti i svojim širi, hidrofilni kraj ka spoljašnjosti. Hidrofilni kraj privlači vodu dok drugi, lipofilni kraj privlači ulja i masne čestice i uspešno ih rastvara.

Glavni sastojak micelarnih voda su gorenavedene micele koje su potopljene u vodi koja je neutralne PH vrednosti i koja ne sadrži ostatke teških metala, hlora, kalcijuma i magnezijuma. Pored ovih sastojaka, micelarna voda sadrži i glikol ( za vlaženje i bolje rastvaranje šminke), jači rastvarač ili surfektant, konzervans kao i limunsku kiselinu, esencijalna ulja, ekstrakt ružine vodice…

Upotreba micelarne vode

Micelarne vode su veoma efikasne u skidanju šminki. Neki proizvođači tvrde da njihove micelarne vode skidaju čak i vodootpornu šminku sa očiju (maskare) kao i mat ruževe. Ovi proizvodi su veoma blagi i prijatni za lice za razliku od nekih drugih proizvoda za čišćenje lica koji znaju da budu veoma agresivni prema nežnoj koži lica. Baš zbog svog sastava micelarna voda privlači svu nečistoću sa lica ( one koje su rastvorive u uljima i one koje su rastvorive u vodi) i što je najbitnije nema potrebe za ispiranjem. Micelarne vode, za razliku od maramica za skidanje šminke i nekih sredstava za skidanje šminki, ne sadrže alkohol i sapune, što je dokaz više o blagoj formuli ovog proizvoda.

Potrebno je da na pamučni tufer ili na parče vate stavite nekoliko kapi micelarne vode tako da tufer ili vata budu vlažni a zatim prelazite preko lica kružnim pokretima. Na tuferu ćete videti nečistoću i ostatke šminke sa lica.

Da biste odstranili vodootpornu maskaru sa očiju kao i neki dugotrajni ruž sa usana, potrebno je da vlažni tufer držite nekoliko sekundi na oči i usne, kako bi se šminka rastvorila, a zatim da pokretom na dole skinete preostalu šminku.

Jutarnje čišćenje lica

Jutarnja nega lica je veoma bitna ako želite da imate čisto lice. Iako smo temeljno očistili lice pre spavanja, ujutru imamo osećaj masne kože jer koža tokom noći proizvodi masnoću koju treba ujutru odstraniti.

Samo umivanje čistom vodom neće biti dovoljno jer voda ne rastvara masnoću te vam je potreban proizvod koji će temeljno otkloniti masnoću. Micelarna voda će vam pomoći da razmastite pore, dobijete svež izgled a pri tom nećete imati osećaj zatezanja i suvoće. Na kraju umivanja poželjno je staviti dnevnu kremu koja odgovara važem tipu kože.

Uklanjanje šminke

Micelarna voda vam može odlično služiti i za skidanje šminke. Umesto nekoliko bočica (sa skidanje pudera, za skidanje šminke oko očuju, za skidanje ruževa) možete koristiti samo jednu – micelarnu vodu. Da biste imali čist ten, bez akni i bubuljica, potrebno je da svako veče pre spavanja skinete svu šminku sa lica kako bi koža mogla da ,,diše,, preko noći. Kada skinete šminku pre spavanja poželjno je koristiti i odgovarajuću noćnu kremu. Ponekad ćete poželeti da osvežite šminku, na primer šminku na očima. Vlažnim tuferom možete očistiti određeni deo da šminka na ostalom delu lica bude netaknuta.

Ako ste početnica u šminkanju ili jednostavno niste toliko vešte micelarnom vodom možete korigovati greške sa ajlajnerom , maskarom ili ružem. Za brisanje sitnih mrlja, tačkica ili linijica možete koristiti pamučni štapić za uvo koji ćete prethodno navlažiti micelarnom vodom. Ako se za uklanjanje šminke ipak odlučite za neke druge proizvode ( razna mleka, pene, dvofazna i obična ulja) micelarnu vodu možete koristiti umesto vode (pogotovu ako imate suvu i osetljivu kožu) koja je uglavnom tvrda i sadrži hlor i kamenac, koji će dodatno isušiti kožu.

Čišćenje i osvežavanje lica posle treninga

Veoma je važno da posle vežbanja uklonite znoj i nečistoću sa lica, kako se znoj i sebum ne bi pomešali i zapušili pore. Cirkulacija je najbolja posle treninga pa joj je potrebno obezbediti da ,,diše,,. Najjednostavnije i najbrže rešesenje je upotreba micelarne vode jer ne zahteva tekuću vodu.

Micelarne vode na našem tržištu

U našim parfimerijama i apoteka širom Srbije možete pronaći veliki izbor micelarnih voda po raznim cenima. Dalje u tekstu možete pročitati o onim proizvodima koji su najzastupljeniji, o njihovim karakteristikama i cenama.

Bioten micelarna voda

Proizvođač kaže da je ova micelarna voda (kao i ostali Bioten proizvodi) ne sadrži parabene, parafine i veštačke boje. Parabeni su supstance koji su najzastupljeniji u kozmetici. Jedno od istraživanja je potvrdilo da se paraben ponekad ponaša kao estrogen, hormon za koji je dokazano da učestvuje u razvoju raka dojke. Proizvođači kozmetike se trude da izbace paraben iz sastava svojih proizvoda i zamene ga drugim supstancama to jest prirodnim ekstraktima – limunov sok, vitamin E, ulje ruzmarina, ekstrakt iz semena grejpfruta… Parafin je mešavina čvrstih ugljovodonika. Dobija se destilacijom nekih vrsta mrkog uglja i treseta. Nalazi se kao sastojak petroleja i koristi se za izradu sveća, voštanog platna, za natapanje žica…

Parafin zapušava pore, sprečava znojenje i samim tim sprečavanja izbacivanje štetnih materija iz organizma. Parafin može povoljno da utiče na stvaranje akni i bubuljica i doprinosi masnom izgledu kože. Korisnici se uglavnom odlučuju za proizvode na kojima piše da ne sadže ove supstance. Biotenova micelarna voda sadrži nežne čestice koje vrlo efikasno uklanjaju nečistoću ali i šminku sa lica, očiju i usana. Napominje se da skida čak i vodootpornu čminku.

Micelarna voda za normalnu kožu je sa 100 % prirodnim ekstraktom dunje koja doprinosi očuvanju prirodne vlažnosti kože. Druga varijanta je sa 100 % prirodnim ekstraktom pamuka koja odgovara osetljivoj koži koju vrlo efikasno neguje jer ima bogat sadržaj proteina i minerala. Obe verzije se mogu nađi u parfimerijama i apotekama po ceni od 340 dinara što je veoma korektna cena. Jedna bočica sadrži 400 ml ovog proizvoda. Vrlo često se mogu naći na nekim akcijama i koštati jeftinije. Korisnice ovih micelarnih voda su veoma zadovoljne. Devojke koje  imaju masnu T zonu (čelo, nos, brada) svedoče o tome da su posle određenog vremena primetile poboljšanje na svojim kritičnim mestima.

Nivea micelarna voda

Nivea proizvodi su veoma poznati i dosta su zastupljeni kod naših korisnika. Nivea 3 u 1 micelarna voda uklanja šminku sa lica i predela oko očiju bez trljanja i iritacija i veoma dobro hidrira kožu. Iako dubinksi čisti kožu ovaj proizvod je nežan za kožu jer ne sadrži mirise, boje, parabene, silikone i alkohol. Iako proizvod ne sadrži alkohol, prilikom nanošenja proizvoda na lice oseća se blag miris alkohola.

Micelarna voda privlači šminku i nečistoću sa lica, ali ne i vodu , te samim tim ne isušuje kožu. Zahvaljujući svom sastavu ne oštećuje prirodne zaštitne barijere kože i veoma je nežan prema očima (videćete ovu oznaku na poklopcu flašice). Niveinu micelarnu vodu možete pronaći u tri varijante u zavisnosti koji tip kože imate – za osetljivu, normalnu i suvu kožu. Micelarna voda za osetljivu kožu   sa dekspantenolom i uljem semenki grožđa pomaže u redukovanju 3 osnovna znaka osetljive kože – crvenilo, zatezanje i isušivanje kože. Micelarna voda za normalnu kožu je sa dodatkom vitamina E koji osvežava kožu lica i samim tim koža izgleda lepo i negovano.

Nivea negujuća micelarna voda za suvu kožu sadrži prirodno ulje badema koje veoma efikasno hidrira i umiruje suvu kožu lica. Sve ove tri vrste možete pronaći u apotekama i parfimerijama u pakovanju od 400 ml po ceni od oko 550 dinara. Korisnici svedoče o tome da proizvod temeljno čisti kožu, bez trljanja i veoma nežno uklanja šminku sa lica, usana i očiju. Takođe napominju da Niveina micelarna voda neguje i trepavice.

Garnier micelarna voda

Proizvođač za ovaj proizvod kaže da u jednom potezu uklanja šminku, čisti i umiruje kožu. Takođe, mogu se naći u dve varijante – za normalnu i za kombinovanu i osetljivu kožu. Oba pakovanja sadrže 400 ml što je dovoljno za 200 nanošenja (sa pamučnim tuferom). Može se pronaći po ceni od oko 400 dinara.  Obe varijante ovog proizvoda za kožu, vrlo lako uklanjaju šminku (i vodootpornu) i čiste kožu od nečistoća. Proizvod koji je pogodan za kombinovanu i osetljivu kožu sadrži formulu koja balansira višak sebuma i sprečava isušivanje kože. Što se tiče iskustva, mišljenja su podeljenja.

Jedan deo korisnika tvrdi da je ovo zaista dobar proizvod i da ispunjava sve što stoji u opisu proizvoda-da u jednom potezu uklanja šminku, da ostavlja kožu čistom i negovanom.

Drugi deo korisnika izražava svoje nezadovoljstvo. Neke korisnice su primetile pojavu akni i bubuljica nakon upotrebe ove micelarne vode. Takođe, svedoče o tome da ova micelarna voda ne otklanja šminku u potpunosti a neke devojke su primetile da ovaj proizvod isušuje kožu lica.

Mixa face micelarna voda

Ovaj proizvođač u svojoj ponudi ima tri micelarne vode  – protiv iritacija, protiv isušivanja i protiv nesavršenosti.

Micelarna voda protiv iritacija je obogaćena pantenolom, koji je dobro poznat po svom umirujućem dejstvu. Proizvod je namenjen veoma osetljivoj koži i koži sklonoj reakcijama. Micelarne čestice, koje se nalaze u sastavu ovog proizvoda omogućavaju efikasno uklanjanje šminke i nečistoće sa lica. Iskustva korisnika su uglavnom pozitivna. Devojke kažu da su zadovoljne kako ovaj proizvod lako skida šminku sa lica, dok je za šminku sa očiju potrebno malo više vremena i malo trljanja. Nagoveštavaju da je potrebno voditi računa o količini, jer su osetile blago peckanje oka kada preteraju sa proizvodom.

Proizvod koji je namenjen suvoj i osetljivoj koži sadrži hidrirajući glicerin, koji štiti kožu od isušivanja. Treći proizvod, micelarna voda protiv nesavršenosti je obogaćena pročišćavajućim cinkom, koji čisti i osvežava kožu. Reakcije na ovaj proizvod su uglavnom pozitivne. Devojke napominju da ne skida šminku brzo koliko neke druge micelarne vode, te je potrebno dosta trljanja i vremena, ali i da nakon trljanja koža ostane nežna i sveža zahvaljujući osvežavajućem mirisu krastavca.

Sve tri micelarne vode nam dolaze u pakovanju od 400 ml i mogu se pronaći u boljesnabdevenim apotekama i parfimerijama po ceni od oko 600 dinara.

La Roche-posay

La Roche-posay micelarna voda namenjena je izuzetno osetljivoj i reaktivnoj koži. Uzroci reaktivnosti mogu biti sledeći:

  • burno reagovanje kože na spoljašnje faktore (toplota, vetar, sunce)
  • kontaktne prirode – kada koža dođe u kontakt sa određenim sastojkom ona reaguje. Prašak ili omekšivač za veš, sredstva za skidanje šminke, gelovi za kupanje, maske za lice mogu izazvati određene reakcije u vidu crvenila, osećaja peckanja i žarenja.
  • vaskularne prirode – zidovi krvnih sudova su veoma tanki i oslabljeni što zbog spoljašnjih što zbog unutrašnjih faktora.

Ova micelarna voda je bez alkohola, parabena i veštačkih boja. Može se pronaći u boljeopremljenim apotekama i parfimerijama. Što se tiče količine, za 200 ml ovog proizvoda treba izdvojiti oko 1200 dinara, dok za 400 ml će vam trebati oko 1700 dinara. Iako je cena malo veća od ostalih micelarnih voda, korisnice ovog proizvoda su prezadovoljne i kažu da ,,vredi svaki dinar,,.

One tvrde da ova micelarna voda vrlo temeljno i brzo skida šminku, čak i večernju. Miris opisuju kao ,,medicinski,,. One dalje kažu, da nakon čišćenja lica ovom micelarnom vodom nema crvenila, iritaciji niti osećaja zatezanja. Veoma je bitno naglasiti da ovaj proizvod ne iritira oči.

Bioderma micelarna voda

Proizvođač ove micelarne vode tvrdi da je ova micelarna voda ,,prva micelarna voda na svetu,,. Proizvod možete pronaći u apotekama i parfimerijama i to u tri veličine – 100 ml, 250 ml i 500 ml. Za najmanju varijantu proizvoda treba izdvojiti oko 800 dinara, za 250 ml oko 1750 dinara dok micelarna voda u pakovanju od 500 ml košta oko 2500 dinara. Često možete naići na razne akcije gde su cene ovih proizvodna znatno snižene. Na pakovanju piše da ovaj proizvod čisti i otklanja nečistoću i šminku sa lica, da uklanja čak i vodootpornu šminku i da se ne ispira. Nakon korišćenja pruža koži osećaj trenutne svežine.

Korisnice ovog proizvoda kažu da su veoma zadovoljne i imaju samo reči hvale. Dodaju i to da cena, iako je malo viša u odnosu na druge micelarne vode, je opravdana, prvenstveno zbog svog kvaliteta. One, takođe dodaju, da iako ponekad probaju neku micelarnu vodu drugog proizvođača, uvek se vrate ovoj micelarnoj vodi.

Da biste imali čistu i blistavu kožu treba voditi brigu o njoj. Daćemo vam nekoliko saveta kako da pravilno negujete vašu kožu:

  • Koristite kozmetičke preparate koji su namenjeni baš vašem tipu kože. Na svakoj ambalaži postoji naznaka da li je proizvod namenjen osetljivoj, suvoj , masnoj ili pak normalnoj koži. Ako imate suvu kožu, a na primer koristite proizvod koji je namenjem masnoj koži imaćete osećaj peckanja, zatezanja i proizvod će dodatno isušiti kožu.
  • Koliko god da ste uveče umorne, obavezno skinite šminku kada krenete na spavanje, u suprotnom dolazi do zapušavanja pora, iritacije i ubrzanog starenja kože. Detaljno skinite sminku i nečistoću sa lica nekom od gorenavedenih micelarnih voda.
  • Odabir peškira je veoma bitna stavka. Peškir treba da bude lično vaš i da pre svega bude mekan i prijatan za lice. Grubi peškiri mogu oštetiti nežnu kožu lica.
  • Poželjno je koristiti dnevne i noćne kreme, pogotovu zimi, koje su prilagođene vašim godinama i tipu kože.

Mi smo vam u tekstu predstavili micelarnu vodu, njihovu primenu, način korišćenja i opisali jedan broj micelarnih voda koje su najviše zastupljene kod nas. Nadamo se da ćete odabrati neku od njih i biti zadovoljne izborom.

Sponzorisano:

Loading...