Mononukleoza (bolest poljupca) – simptomi, ishrana i lečenje

Mononukleoza ili bolest poljupca je zarazna bolest koja pogađa krvne ćelije poznate pod imenom B limfociti. Ova bolest je izazvana virusom herpesa, čiji je medicinski naziv Epštajn Barov virus. Mononukleoza se najčešće prenosi preko pljuvačke, a ponekad i preko krvi. Uglavnom pogađa mlade od 15 do 25 godina starosti.

Za mononukleozu je karakteristično da se ne mora javiti odmah nakon infekcije već da može neko vreme da miruje u organizmu i da se javi u momentu kada imunitet oslabi. Dakle, nekada se dešava da se čovek u mladosti inficira ovim virusom, a da se bolest ispolji čak mnogo godina kasnije, usled pada imuniteta.

Simptomi mononukleoze

Mononukleoza se karakteriše povećanim brojem leukocita i povišenim jetrenim enzimima. Glavni simptomi mononukleoze su povišena temperatura, bolovi u grlu, gubitak apetita, umor i malaksalost. Dolazi do opšte fizičke isrpljenosti i bolova u zglobovima i kostima. Simptomi se obično javljaju 4 do 8 nedelja nakon infekcije, kada se virus inkubira u organizmu. Mononukleoza se najčešće prenosi kašljanjem, kijanjem i poljupcem, pa je po tome i dobila naziv ,,bolest poljupca”.

Mononukleoza bolest poljupca - simptomi, ishrana i lecenje

Osim ovih načina, mononukleoza se može preneti i dodirivanjem delova tela ili predmeta natopljenih zaraženom pljuvačkom, na primer korišćenjem zajedničkog pribora za jelo ili zajedničkog pribora za higijenu, kao što su četkica za zube ili peškir. U nekim retkim slučajevima infektivna mononukleoza se može preneti i transfuzijom krvi ili preko suza. Pored bolova u grlu i temperature, simptomi infektivne mononukleoze su i limfni čvorovi koji sve više otiču.

Takođe, može se pojaviti i osip i može doći do oticanja slezine. Da bi se tegobe delimično povukle potrebno je 7-10 dana, ali umor i iscrpljenost mogu da potraju i više nedelja, pa čak i meseci. Simptomi mononukleoze se kod dece između 4 i 15 godina često mešaju sa simptomima obične prehlade. Simptomi su uglavnom curenje nosa, uvećanje limfnih čvorova i crveno i upaljeno grlo. Nekada kod dece ova bolest prolazi neprimetno. Međutim, kod starije dece se javljaju i slabost, mučnina i glavobolja. Bolest može trajati nekoliko dana, ali i nekoliko nedelja, što zavisi od imunog sistema deteta. U većini slučajeva je potrebno da deca miruju 4-6 nedelja, ali uvek je najbolje da se posavetujete sa pedijatrom.

Takođe, često se dešava da odrasli i nisu svesni ove infekcije jer nemaju neke vidljive simptome. Te osobe su najčešće domaćini, odnosno prenosioci, ovog virusa. Treba znati da virusi ostaju u telu do kraja života. U prvih 18 meseci nakon infekcije virusi se izlučuju putem pljuvačke, a kasnije povremeno. Međutim, ukoliko je bolest jednom preležana neće se opet pojaviti jer koncentracija virusa nije dovoljno velika, ali svakako te osobe i dalje mogu biti prenosioci virusa. Mononukleoza ima najteži oblik kod starijih ljudi, dok je kod dece zastupljen lakši vid ove bolesti.

Ishrana

Ishrana je od ključnog značaja kada je u pitanju prevencija i lečenje mononukleoze. Potrebno je izbegavati šećer i industrijski prerađenu hranu jer sadrži velike količine trans masti.

Takođe, iz ishrane treba eliminisati prženu i masnu hranu i nezdrave grickalice. Preporučuje se da jedete što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica i da pijete biljne čajeve i sveže ceđene voćne sokove. Od mesa se preporučuju belo pileće i ćureće meso, kao i morski plodovi, tunjevina, losos ili skuša, koji su bogati omega 3 masnim kiselinama. Važno je da unosite dovoljne količine tečnosti u organizam da biste sprečili dehidrataciju i detoksikovali telo. Ne dozvolite da vam se grlo osuši, pa uvek pri ruci imajte bombonu, lizalicu ili flašicu sa vodom. Za vreme terapije važno je izbegavati pušenje i alkoholna pića. Trudnice bi naročito trebalo da čine sve mere da spreče pojavu ove bolesti. Potrebno je da jačaju imunitet, da redovno idu na kontrole i da vode računa o higijeni. Osim ovih opštih mera za jačanje imuniteta i održavanje zdravlja, postoje i neki prirodni lekovi koji mogu pomoći u prevenciji i lečenju ove bolesti.

Lečenje mononukleoze

Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma mononukleoze, potrebno je da uradite krvnu sliku, na osnovu koje će lekar prepisati odgovarajuću terapiju. U nekim slučajevima potrebno je uraditi i test kojim se može dokazati koliko je antitela prisutno u krvi. Ovaj test je veoma precizan, ali potrebno ga je raditi 7 dana nakon što je osoba zaražena. Što se lečenja tiče, znajte da antibiotici ne pomažu jer je u pitanju virusna infekcija. Ako imate mononukleozu najbitnije je mirovanje, uzimanje dosta tečnosti i hrane bogate vlaknima.

Ne postoji neki jedinstven lek za mononukleozu, pa se najčešće kaže da se ona jednostavno mora ,,preboleti”. Lečenje se zapravo zasniva na ublažavanju simptoma bolesti. Često se primenjuju i lekovi protiv bolova u grlu i za snižavanje temperature, a lekari često preporučuju brufen.

Ehinacea. Svež koren ehinacee ili ekstrakt iz njenih listova jačaju bela krvna zrnca i skraćuju vreme trajanje bolesti i sprečavaju infekciju. Naročito se koristi tinktura od ehinacee, koja je dobra za borbu protiv virusa. Ipak, ehinacea je biljka koja se ne sme koristiti duže vremena, pa je najbolje da se prvo obratite vašem lekaru.

Koloidna srebrna voda. Dokazano je da koloidna srebrna voda uništava preko 650 različitih uzroka mononukleoze. Ova voda deluje blagotvorno na organizam i ubija viruse, gljivice i bakterije. Treba je koristiti preventivno, ali i kao lek za mononukleozu.

Beli luk. Beli luk se od davnina ceni u našoj narodnoj medicini. Dobar je za jačanje imuniteta i za borbu protiv bakterija, virusa i gljivica. Samo 2-3 čena belog luka dnevno su dovoljna da spreče pojavu mnogih bolesti, pa i mononukleoze. Beli luk se može koristiti i u vidu tinkture.

Čaj od hajdučke trave i kamilice. Bolovi u grlu su jedan od najčešćih simptoma mononukleoze, a možete je ublažiti konzumiranjem čaja od hajdučke trave i kamilice. Naime, potrebno je da u 2 dl ključale vode stavite po jednu kašiku hajdučke trave i kamilice. Pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite čaj. Najbolje je da ispirate grlo ovim čajem nekoliko puta dnevno.

Čajna mešavina. Pošto su otečene limfne žlezde jedan od glavnih simptoma mononukleoze, u tu svrhu je dobro da koristite sledeći lek. Iseckajte lavandu, majčinu dušicu, bor i kantarion. Uzmite jednu kašiku ove čajne mešavine i stavite je u šolju sa 96% alkoholom. Držite ovu mešavinu na suncu oko mesec dana, a nakon toga procedite. Razblažite sa vodom i inhalirajte se 3 minuta svakog dana. Potrebno je ovom smesom svakodnevno premazivati kožu oko limfnih žlezda.

Slana voda. Mononukleoza se može ublažiti i ako ispirate grlo slanom vodom. Naime pomešajte ½ kašičice soli sa 2 dl tople vode i ispirajte grlo time nekoliko puta dnevno.

Na sreću, mononukleoza u 90% slučajeva ne dovodi do fatalnih posledica, mada se kod osoba starijih od 35 godina može pojaviti žutica ili uvećana slezina. Lečenje mononukleoze uglavnom nije komplikovano, ali slabost i iscrpljenost mogu potrajati i više meseci. Može doći i do smanjene koncentracije i otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Pored zdrave ishrane i jačanja imuniteta, osnovne mere prevencije ove bolesti su da izbegavate osobe koje su nedavno preležale mononukleozu i da izbegavate kontakt sa pljuvačkom obolele osobe. Ako se ipak pokaže da ste zaraženi mononukleozom, najpre pružite svom telu odmor i ostanite u krevetu neko vreme. Nemojte da idete na posao i u školu, jer lako možete zaraziti druge. Pauzirajte sa treninzima da ne bi došlo do komplikacija, a lekove nemojte kupovati dok se ne konsultujete sa lekarom.

Sponzorisano:

Loading...