Najbolji čajevi za prehladu

Prelazni periodi u godini, odnosno periodi kada se smenjuju dva godišnja doba, veoma često pogoduju nastanku i razvoju prehlade.

Simptomi prehlade, znaju da budu toliko iscrpljujući, da zbog njih sve svoje dnevne aktivnosti obavljate otežano i čak bivate primorani da čitav dan preležite.

Kroz sadržaj ovog teksta, otkrićemo vam uz pomoć kojih čajeva ćete moći lakše i jednostavnije da pobedite prehladu.

Čaj od biljne mešavine zove, matičnjaka, nane i ehinacee:

Čaj od mešavine pomenutih biljaka, toliko je delotvoran protiv simptoma prehlade, da se oni gube i potpuno nestaju već nakon dva do tri dana uzimanja ovog čaja.

Da bi ste pripremili ovaj čaj, potrebna vam je po jedna kafena kašičica čaja od svake biljke i oko trista mililitara ključale vode. Biljne sastojke jednostavno pomešajte, a zatim ih prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoje oko pet do deset minuta. Nakon tog vremena, procedite i popijte čaj.

Ovako pripremljen čaj pijte tri puta dnevno i to bez šećera.

Čaj od luka, jabuke i limuna:

Iako kombinacija navedenih biljnih vrsta baš i ne zvuči kao garancija za ukusnu i pitku mešavinu, ona ipak predstavlja odlično rešenje za borbu protiv prehlade.

Da bi ste pripremili ovaj čaj, potrebno vam je:

– Jedna jabuka,
– Jedna glavica crvenog ili crnog luka,
– Jedan limun,
– Jedan litar vode.

Način pripreme ovog čaja:

Jabuku i limun dobro operite, a sa luka uklonite samo gornji sloj ljuske i krajeve. Zatim, limun presecite na pola i zajedno sa jabukom i sa lukom ga ubacite u šerpu sa jednim litrom vode. Šerpu zatim stavite na ringlu i sačekajte da mešavina u njoj provri. Kada se to desi, nastavite sa kuvanjem još oko pet minuta.

Nakon toga, procedite sadržaj i u njega iscedite limun koji ste prvobitno skuvali, a zatim ga podelite u tri jednake količine i sačekajte da se prohladi. Kada se čaj prohladi, trećinu količine popijte odmah dok je što toplija, a preostale dve trećine popijte tokom dana. Već ujutru ćete primetiti da su se simptomi prehlade drastično smanjili.

Čaj od đumbira i meda:

Koren djumbira, je izuzetno lekovit i zdrav, a u kombinaciji sa medom, predstavlja pravo oružje protiv prehlade.

Med i djumbir

Kako bi ste iskoristili koren đumbira i med u svrhu lečenja prehlade, najbolje i najpraktičnije je da od njih napravite čaj.

Za to, trebaće vam jedan manji očišćen i opran koren đumbira, jedna kafena kašika meda i oko trista mililitara vode. Kada ste pripremili sve neophodne sastojke, koren đumbira ubacite u vodu i kuvajte ga skoro do momenta dok voda ne provri. Zatim, procedite sadržaj i u njemu razmutite kafenu kašičicu meda. Sačekajte da prođe oko pet minuta, a zatim popijte tako pripremljen čaj.

Čaj od kamilice:

Čaj od kamilice, može se smatrati jednim od čajeva koji se najčešće koriste. Jedna od osobina čaja od kamilice je i to da deluje protiv prehlade. Zato, ukoliko osećate simptome prehlade, potražite rešenje upravo u ovom čaju. Tokom dana, popijte do pet ili šest čajeva od kamilice.

Po želji, a u cilju bolje efikasnosti u čaj od kamilice možete dodati i sok od limuna ili med. Važno je da ne dodajete šećer.

Čaj od nane, meda, limuna i kurkume:

Svi od sastojaka koji se koriste za pripremu ovog čaja imaju pojedinačno delovanje na simptome prehlade. Udruženi, ovi sastojci deluju još brže i snažnije.

Zato, uzmite dvesta pedeset mililitara ključale vode i njom prelijte jednu filter kesicu čaja od nane i pola kafene kašičice kurkume u prahu. U tome zatim razmutite kafenu kašičicu meda i u to sve dodajte dve kafene kašičice soka od sveže ceđenog limuna.

Sačekajte da se ovako pripremljen čaj hladi oko pet do deset minuta, a zatim ga popijte dok je što topliji.
U ovaj čaj, nemojte dodavati šećer i pijte ga dva do tri puta dnevno.

Čaj od luka, meda i cimeta:

Da bi ste pripremili ovaj izuzetno delotvoran čaj protiv prehlade, za početak uzmite litar vode. Vodu sipajte u šerpu i u nju ubacite glavicu luka sa koje ste uklonili površinski sloj ljuske i krajeve. Skuvajte luk. Kada se luk skuva, procedite čaj od luka i podelite ga u tri do četiri jednake količine. U prvi deo količine, sipajte kafenu kašičicu meda i kafenu kašičicu cimeta.

Sačekajte da se med i cimet rastvore, a zatim popijte čaj. Preostale dve ili tri količine čaja od luka, popijte tokom dana, takođe sa dodatom kašičicom meda i sa dodatom kašičicom cimeta.

Čaj od majčine dušice:

Čaj od majčine dušice, osim što je dobar kod prisustva prehlade, služi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka daljih i ozbiljnijih zdravstvenih problema koji mogu nastati usled prisustva prehlade. Konkretno, čaj od majčine dušice efikasno jača imunitet i samim tim ubrzava proces lečenja prehlade, ali istovremeno, ovaj čaj i doprinosi zdravlju sinusa, olakšava iskašljavanje i sprečava širenje simptoma prehlade na pluća.

Još efikasnije, čaj od majčine dušice će delovati ukoliko u njega dodate i med ili malo soka od sveže ceđenog limuna.

Sponzorisano:

Loading...