Najbolji čajevi za prostatu

Prostata je muška polna žlezda veličine oraha koja se nalazi na vratu mokraćne bešike i ima funkciju lučenja semene tečnosti. Vrlo je osetljiva na faktore iz spoljne sredine i sklona zapaljenu i uvećanju, a tegobe oboljenja prostate su neugodne i vremenom sve učestalije i intezivnije.

Najčešća bolesti prostate su dobroćudno uvećanje, upala – akutni prostatitis i tumor. Oboljenja prostate se uglavnom javljaju u srednjim i poznim godinama života kod 30 odsto muške populacije, a u poslednje vreme sve češće i kod mladih muškaraca zbog čega je jako bitno voditi računa o ishrani i načinu života..

Simptomi oboljenja prostate su : otežano mokrenje, učestalo noćno mokrenje, slabiji mlaz urina, naprezanje, bol i peckanje prilikom mokrenja, nemogućnost potpunog pražnjenja bešike, jaka i iznenadna potreba za mokrenjem..

Pored terapija i lekova koje lekari prepisuju u lečenju prostate kao efikasni pokazali su se  najviše čajevi od male mlečike, uve, brusnice, koprive kao i zeleni čaj.

Zeleni čaj

Čaj od male mlečike

Čaj od male mlečike ili planiske/šumske vrbovica, svilovine je  najpoznatiji prirodni lek za sve bolesti prostate. Njegovom upotrebom tegobe se mogu znatno ublažiti i nestati, pa čak i izbeći operacija. Čaj od male mlečike priprema se na klasičan način. Kašičicu istinjenje male mlečike preliti sa 2 dl ključale vode  i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Čaj piti dva puta dnevno i to ujutru pre doručka i uveče pola sata pre večere.

Čaj od uve

Čaj od listova uve ili medveđeg grožđa poznat je kao narodni lek za urinarne infekcije i uvećanje prostate. Takođe se priprema kao i većina čajeva i pije dva do tri puta na dan uz korigovanje ishrane koja podrazumeva namirnice koje stvaraju baznu sredinu u organizmu.

Zeleni čaj

Nauka je otkrila da zeleni čaj može usporiti razvoj raka prostate. Sastojak zelenog čaja po imenu polifenon E povezan je sa smanjenjem vrednosti markera koji služe za praćenje razvoja raka prostate. Da bi se usporio nastanak i razvoj bolesti naučnici preporučuju da se svakodnevno pije 12 šolja koncentrovanog zelenog čaja. Zeleni čaj je poznat po detoksikaciji organizma, izbacivanju viška tečnosti i regulisanju metaboličkih procesa.

Čaj od brusnice

Naučno je dokazano da brusnica ima antikancerogeno dejstvo. Čaj od brusnice se koristi kod prevencije i lečenja svih vrsta urinarnog infekcija i raka prostate. 

Čajna mešavina kod uvećane prostate

Sastojci: 30 g brusnice, pola litra vode, kašika meda.
Na laganoj vatri kuvati brusnicu dok polovina vode ne ispari. Dodati kašiku meda i piti topao čaj tri puta dnevno posle jela.

Čajne mešavine za akutni prostatitis

Promešati po 100 g korena pirevine i lista oraha i 75 g cveta nevena, pa dve kašike mešavine sipati u termos i preliti sa 4 dl ključale vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procediti i piti četiri puta dnevno po 1 dl čaja pola sata pre obroka.

Napraviti mešavinu od 10 g pirevine, 10 g korena omana, 20 g pupoljaka topole, 5 g korena koprive i 10 g semena ovsa, a potom tri kašike čaja preliti sa 5 dl prokuvane vode i kuvati 5 minuta na tihoj vatri. Nakon toga ostaviti da odstoji četiri sata i piti po 1 dl tri puta na dan pola sata pre jela. Čaj piti mesec i po, dva bez pauza kako bi efekat u lečenju ne bi izostao.

Sponzorisano:

Loading...