Najbolji prirodni lekovi za akne i bubuljice

Akne su čest problem koji se javlja kod ljudi svih uzrasta. Tinejdžeri najviše pate od akni zbog povećanih nivoa hormona u organizmu.

Nedostatak sna, previše stresa, nepravilna ishrana i brz način života takođe mogu uzrokovati akne. Akne se mogu pojaviti na licu, grudima, leđima i temenu.

Iako ne postoji konačan lek, postoji mnogo jednostavnih i lakih prirodnih lekova napravljenih od uobičajenih sastojaka koji se nalaze u vašoj ostavi ili frižideru i koji mogu da spreče ili umanje ovaj problem.

Najbolji prirodni lek za akne i bubuljice

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat deluje kao nežni eksfolijant na vašu kožu. Soda bikarbona otčepljuje pore i otklanja mrtve delove kože. Takođe pomaže u regulisanju PH ravnoteže kože i poseduje blaga antiupalna i antiseptička svojstva. Sve ove karakteristike čine je savršenim domaćim lekom za čišćenje akni.

• Nanesite na kožu jednu ili dve kašičice sode bikarbone i malo vode. Isperite nakon nekoliko minuta.
• Takođe, možete mešati dve kašike sode bikarbone, jednu kašičicu cimeta u prahu, sok od pola limuna i pet kašika meda. Stavite to na lice i isperite nakon pet minuta.
Koristite sodu bikarbonu na koži jednom ili dva puta nedeljno.

2. Ovsena kaša

Ovsena kaša je korisna u smanjenju akni zato što čisti pore na koži i upija višak ulja. Takođe, ovsena kaša čisti vašu kožu.
1. Pomešajte jednu kašičicu meda i sok od pola limuna u šolju kuvane ovsene kaše.

2. Utrljajte ovu mešavinu na vašu kožu.
3. Pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.
4. Uradite ovo jednom ili dva puta nedeljno.

4. Sok od limuna

Kisela svojstva limuna mogu da budu veoma korisna u lečenju akni. Limun će očistiti prljavštinu koja se nagomilava u porama i ojačaće sebum. Ovo možete svakodnevno koristiti na vašoj koži, ali ako vam previše isušuje kožu, onda koristite ovo svaka dva ili tri dana.

• Trljajte krišku limuna na obolelo područje i neka stoji nekoliko sati pre nego što isperete lice vodom.
• Takođe, možete mešati sok od limuna sa ružinom vodicom u jednakim količinama i možete detaljno oprati obolelo područje.

5. Pasta za zube

Pasta za zube koju redovno koristite za pranje zuba takođe može da reši problem sa aknama. Zapravo, ovo je jedan od najlakših domaćih lekova za akne.

Nanesite malu količinu bele paste za zube na obolelo područje pre odlaska u krevet. Pasta za zube će smanjiti otok i isušiće akne. Za dan-dva bi trebalo da vidite značajno poboljšanje.

6. Ulje čajevca

Još jedan popularan lek za akne je ulje čajevca. Ovo ulje deluje kao antiseptik i dezinfikuje pore. Pored toga, pomaže u ubijanju bakterija koje uzrokuju akne. Samo primenjujte po jednu kap ulja čajevca na obolelo područje tri puta dnevno.

Ako upotreba nerazblaženog ulja čajevca izaziva iritaciju kože, crvenilo i preveliko isušivanje onda koristite petopostotni rastvor ulja čajevca.

7. Pomorandžina kora

Kisela svojstva i vitamin C koji su prisutni u pomorandži čine je savršenim lekom za akne. Možete koristiti sok od pomorandže kao i njenu koru, ali kora je uglavnom efikasnija.

1. Stavite pomorandžinu koru na sunce i pustite da se potpuno osuši.
2. Sameljite osušenu koru u prah i dodajte vodu da biste napravili smesu.
3. Primenite smesu na obolelo područje i pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Zatim operite lice toplom vodom.

8. Aloe vera gel

Umirujuća i antiupalna svojstva u aloe vera gelu leče akne za nekoliko dana. Aloe vera gel je takođe koristan u lečenju ožiljaka uzrokovanih aknama.

Možete kupiti aloe vera gel u marketu ili možete uzeti čist aloe vera gel tako što ćete odseći list sa aloe vera biljke i iscediti gel iz srži biljke. Nanosite aloe vera gel na obolelo područje dva puta dnevno.

Sponzorisano:

Loading...