Najbolji prirodni lekovi za sinuse

Upala sinusa, ili sinusitis, zapravo predstavlja upalu šupljina koje se nalaze sa leve i desne strane nosa, kao i iznad nosa.

Pomenute šupljine, obložene su slojem veoma osetljive i tanke membrane. Kada se površina te membrane na neki način iziritira, prehladi ili inficira, posledica koja se javlja je upala sinusa.

Kojim simptomima se manifestuje upala sinusa?

Simptomi kroz koje se upala sinusa manifestuje su često veoma naporni i kao takvi otežavaju vaše uobičajeno dnevno funkcionisanje.

Konkretno, kao najčešći simptomi upale sinusa, javljaju se zapušenost nosa, osećaj pritiska u predelu oko i iznad nosne šupljine, osetljivost lica na dodir, povišena temperatura, otežanost disanja kroz nos, odsustvo čula mirisa i slivanje nosnog sekreta niz ždrelo.

U zavisnosti od stepena razvijenosti simptoma, u zavisnosti od perioda njihovog trajanja, kao i u zavisnosti od učestalosti njihovog ponavljanja, mogu se razlikovati nekoliko vrsta upala sinusa.

Koje sve vrste upale sinusa postoje?

Ukoliko se upala sinusa manifestuje blago izraženim simptomima, koji traju od nedelju dana do najviše četiri nedelje i ne ponavljaju se nakon izlečenja, reč je o akutnoj upali sinusa, odnosno o akutnom sinusitisu.

Ako se prisustvo simptoma produži na period od četiri do osam nedelja, reč je o subakutnoj upali sinusa, odnosno o subakutnom sinusitisu.

Ukoliko simptomi ne traju manje od osam nedelja i ukoliko se pritom i nakon izlečenja upale sinusa, često ponavljaju i to u kontinuitetu, recimo godinama, onda je reč o hroničnoj upali sinusa, odnosno o hroničnom sinusitisu.

Ako se upala sinusa ne ponavlja samo svake godine, već i po nekoliko puta tokom iste godine i pritom njeni simptomi traju dugo, reč je o najkomplikovanijem obliku upale sinusa koji se stručno naziva recidivirajuća upala sinusa ili recidivirajući sinusitis.

Ukoliko vas muči bilo koja od pomenutih vrsta upale sinusa, predlažemo vam da rešenje za svoj problem potražite u upotrebi prirodnih lekova za lečenje upale sinusa.

Koji su to prirodni lekovi za lečenje upale sinusa?

Postoji zaista veliki broj prirodnih lekova uz pomoć kojih se možete vrlo efikasno osloboditi upale sinusa.

Mi smo za vas izdvojili nekoliko najefikasnijih:

– Kapi od belog luka:

Svima je dobro poznato da je beli luk jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Ta njegova osobina, dovoljna je da mu omogući da se vrlo uspešno i brzo bori protiv upale sinusa.

kapi od belog luka za sinuse

Kako bi ste upotrebili beli luk u svrhu lečenja upale sinusa, potrebno je da od njega napravite kapi.

Kapi od belog luka možete napraviti i koristiti na sledeći način:

Uzmite Jedan veći češanj belog luka, izgnječite ga i prelijte sa tri do četiri kafene kašičice vode. To dobro promešajte i kroz gustu cediljku gnječenjem iscedite. Dobijenu tečnost, sipajte u staklenu flašicu sa pipetom.

Dva do tri puta na dan, sipajte po deset kapi belog luka u jednu i deset kapi belog luka u drugu nozdrvu. Ponavljajte takav postupak svaki dan sve dok simptomi upale sinusa potpuno ne nestanu.

– Mešavina crnog luka i rotkvica:

Da bi ste ovu mešavinu upotrebili kao prirodni lek za lečenje upale sinusa, potrebno je da izrendate jednu manju glavicu crnog luka i pet crvenih rotkvica. Ta dva sastojka izmešajte, nanesite ih na gazu koju ste nekoliko puta presavili i zatim gazu sa tom mešavinom kao oblogu stavite na sinuse. Lezite i sačekajte da obloga deluje pola sata do sat vremena. Zatim se umijte toplom vodom i sredstvom za umivanje, kako bi ste odstranili neprijatan miris crnog luka sa lica.

Ovu oblogu, možete stavljati svaki dan ili nekoliko puta nedeljno, u zavisnosti od stepena izraženosti simptoma upale sinusa.

– Inhalacija mešavinom čajeva:

Inhalacija predstavlja jednu od posebno efikasnih metoda u lečenju upale sinusa.

Da bi ste inhalaciju obavili na pravi način, potrebno je da oko litar vode stavite na ringlu da provri. Kada voda provri, u nju ubacite dve supene kašike sušene i seckane žalfije, dve supene kašike sušene i seckane nane i dve supene kašike kamilice.

Ukoliko pri ruci nemate seckane biljke, možete kao zamenu upotrebiti i po nekoliko kesica čaja od žalfije, čaja od nane i čaja od kamilice.

Kada ste odgovarajuću mešavinu biljaka ubacili u ključalu vodu. Šerpu sa tom mešavinom stavite na sto. Vi sedite na stolicu i sa peškirom preko glave udišite paru koja isparava pet do deset minuta. Pritom budite posebno oprezni da se ne izgorite pri kontaktu sa parom. Nemojte stavljati lice previše blizu šerpi. Inhaliranje ponavljajte svaki dan.

– Inhalacija renom:

Mnogi smatraju i tvrde da je ren najefikasniji prirodni lek koji možete upotrebiti u lečenju upale sinusa. Ukoliko vam to zvuči kao dovoljan razlog da se i lično uverite da li je tako, nemojte čekati.

Litar vode, stavite na ringlu da provri. U provrelu vodu, izrendajte oko pedeset grama svežeg i opranog korena rena. Šerpu sa tom mešavinom stavite na sto. Sedite i sa peškirom preko glave udišite paru koja isparava oko pet do deset minuta. Pritom, vodite računa da galu ne stavljate previše blizu šerpi, kako vas para ne bi izgorela.

Ponavljajte inhaliranje svaki dan i već nakon dva do tri dana uspećete potpuno da se rešite simptoma upale sinusa, ili ćete njihov intezitet svesti na minimum.

U periodu kada je kod vas prisutna upala sinusa, trudite se da tokom dana pijete što više vode. Jedite med i proizvode od meda i izbegavajte boravak u zagušljivim ili zadimljenim prostorijama. Takođe, izbegavajte kontakt sa osobama kod kojih je prisutan bilo koji oblik viroze. Ukoliko se viroza prenese na vas, to bi dodatno moglo da iskomplikuje vašu upalu sinusa i da vam oteža i produži proces njenog lečenja.

Sponzorisano:

Loading...