Najbolji prirodni lekovi za zubobolju

Iako se stomatologija razvija već decenijama, mnogi ljudi se još uvek plaše posete zubaru – posebno za probleme koji nisu vezani za opšte čišćenje zuba.

Jedan od neželjenih razloga za posetu zubaru je zubobolja, koja uglavnom nastaje usled infekcije, truljenja zuba, povrede, napuklog zuba ili gubitka zuba. Bol može da bude veoma jak i naizgled večan, ali na sreću postoje brojni prirodni tretmani za lečenje zuba koji ne uključuju posetu zubaru.

U nastavku su navedeni neki od efikasnih kućnih lekova za zubobolju koji takođe mogu da pomognu u lečenju zubnog apscesa i infekcije zuba.

Beli luk

Jedan od najpopularnijih kućnih lekova za zubobolju je beli luk koji se u ovu svrhu koristi već godinama. Beli luk sadrži jedinjenje zvano alicin, koje mu daje antibiotička svojstva. Kada se beli luk istuca, oslobađa se ovo jedinjenje, koje pomaže da se uspori bakterijska aktivnost. Pokušajte da koristite istucani češanj belog luka ili beli luk u prahu. Može da peče, ali bol bi mogao da nestane za nekoliko minuta, ali takođe bi mogao i da traje satima. Ponovite ovo za nekoliko dana i trebalo bi da vam pomogne. Nema potrebe da se kaže da je ovo samo jedna od mnogobrojnih koristi belog luka.

Karanfilić

Kao jedno od najmoćnijih antiupalnih sredstava sa antibakterijskim i antioksidantskim svojstvima, karanfilić je veoma popularan lek za zubobolju, infekciju zuba ili zubni apsces. Karanfilić je veoma efikasan u lečenju zubobolje i bolova u grlu jer sadrži eugenol, fenilpropen koji daje karanfiliću anestetička, antibakterijska i antiupalna svojstva. Najlakši način da se koristi karanfilić je ulje karanfilića, koje se može namazati vatom na bolno područje ili se može mućkati u ustima nakon mešanja 2-4 kapi ulja u ¼ čaše vode.

Mućkanje ulja u ustima

Još u drevnoj ajurvedskoj medicini, korišćeno je mućkanje ulja u ustima – obično suncokretovog ili susamovog ulja. Jednostavno stavite kašiku nekog od ovih ulja u usta, mućkajte ga u ustima oko 15-20 minuta i problem će nestati za nekoliko dana. Osim što je veoma popularan lek za zubobolju, dokazano je da mućkanje ulja u ustima takođe podstiče celokupno oralno zdravlje.

Kurkuma

Pored drugih brojnih koristi, ovaj začin se takođe koristi kao prirodni lek za zubobolju. Kurkuma je biljka poznata po svojim sposobnostima za uklanjanje bola i poseduje antibakterijska i antiseptička svojstva. Samo kašičica kurkume u prahu u maloj količini prečišćene vode je dovoljna da se napravi isceliteljska pasta, koja se može direktno primeniti na bolno mesto ili se može staviti na vatu pa potom u usta. Kurkuma se takođe može mešati sa medom ili kajen paprikom. Konzumiranje kurkume ili suplemenata od  kurkume može takođe biti veoma korisno.

kurkuma za zubobolju

Origano ulje, koloidno srebro i topla slana voda

Ako je zubobolja rezultat apscesa ili neke druge infekcije, probajte ovo. Počnite sa nekoliko kapi ulja origana ispod jezika i držite tako nekoliko minuta. Zatim, mućkajte u ustima koloidno srebro na svakih sat vremena. Nakon nekoliko sati, uzmite dodatno koloidno srebro, ali ne više od 2,5 dl dnevno. Između mućkanja koloidnog srebra, isperite usta toplom slanom vodom, po mogućstvu morskom vodom i trljajte što više origanovog ulja u vaše desni.

Vodonik peroksid

Ako ništa od ovoga ne deluje, mogli biste da probate lek za zubobolju u koji se mnogi kunu – vodonik peroksid. Sve što treba da uradite je da držite pola kašike tropostotnog vodonik peroksida u ustima i na obolelom zubu nekoliko minuta. Alternativno, možete da potopite vatu u ovu tečnost i da stavite na zub. Ponavljajte ovaj proces dva puta dnevno.

Ulje muškatnog oraščića

Iako nije toliko popularno rešenje za zubobolju, ulje muškatnog oraščića ipak može da bude veoma korisno za lečenje zubobolje. Stavite jednu kap ovog ulja na vatu i stavite na desni oko obolelog zuba; ponavljajte ovaj proces nekoliko puta dnevno.

Sponzorisano:

Loading...