Najbolji šampon protiv opadanja i za brži rast kose

Dlake su rožnate tvorevine kože kod mnogih sisara. Kosa predstavlja skup dlaka na glavi. Za razliku od ostalih dlaka na telu čoveka ( na primer od trepavica, obrva ) kosa nema vitalnu funkciju.

Dlaka se sastoji od tri sloja – medula, korteks i kutikula. Sto se tiče sastava dlake, najvažniji element u strukturi dlake je protein (65-95% ukupne težine dlake), koji se naziva keratin. Keratin se takođe nalazi u noktima i koži. Dlake rastu iz folikula koji predstavlja koren koji sadrži matične ćelije iz koje se razvija dlaka.

Faze rasta dlake su sledeće:

 1. Anagena faza

Ovo je faza aktivnog rasta dlake, koja traje od 3 do 5 godina. Dlaka tokom ove faze raste 1 cm mesečno . Većina dlaka (oko 84%) je u ovoj fazi

 1. Katagena faza

Druga faza predstavlja kraj perioda rasta dlake, gde se folikuli pripremaju za treću fazu. Ova faza traje od 1 do 3 nedelje. 2% dlaka se nalazi u ovoj fazi.

 1. Telogena faza

Ovo je završna faza i faza mirovanja gde dlaka opada, odvajajući se od svog korena. Ova faza traje 3 do 4 meseca. Oko 14 % dlaka je u ovoj fazi. Posle opadanja dlake, nova dlaka kreće da raste. Ljudsko biće u proseku ima od 150 000- 200 000 dlaka na glavi.

Alopecija je medicinski naziv za opadanje kose, kraće rečeno alopecija je ćelavost. Normalno je da osoba dnevno izgubi od 80 do 100 dlaka. Kada je taj broj povećan potrebno je pronaći uzrok tom problemu. Jedno od rešenja može biti presadjivanje kose kod estetskog hirurga, ali najbolji bi bilo pre svega naći uzrok problema.

Uzroci opadanja kose

 1. Poremećaj hormonalnog balansa

Hormoni igraju veliku uloga za rad našeg celokupnog organizma, te je povezan i sa opadanjem kose. Pojačan ili oslabljen rad štitne žlezde, disbalans hormona nakon porođaja, ili disbalans koji je izazvan nekom drugom bolešću je jedan od čestih razloga gubitka kose.

 1. Stres

Živimo u vremenu kada smo pod svakodnevnim stresom. I fizički i emocionalni stres može biti jedan od razloga alopecije. Pod fizičkim stresom podrazumevamo na primer, oporavak od operacije ili bolest. U ovu grupu možemo da ubrojimo i restriktivne dijete, pošto je dijeta veliki stres za organizam. Gubitak kose koji nastaje iz ovog razloga u mnogim slučajevima je nepovratan.

 1. Upotreba određenih lekova

U uputstvima za upotrebu nekih lekova ( antikoagulansi, antidepresivi, pilule za kontracepciju, lekovi za giht, za srčane probleme)  kao kontraindikacija može biti navedena i alopecija, međutim to nije tako česta pojava.

Hemoterapija, koju primaju pacijenti koji boluju od kancera i zračenje izazivaju gubitak kose, što dodatno otežava psihičko stanje pacijenta. Posle prestanka hemoterapije kosa počinje sa ponovnim rastom. Leukemija izaziva opadanje kose i pre upotrebe lekova.

 1. Spoljašnji faktori

U ovu grupu obuhvatamo mehanička delovanja, to jest vezivanje čvrstih punđi, repa i kika i agresivno četkanje. Korišćenje šampona, balzama, farbi i izbeljivača može biti pogubno po kosu. Potrebno je koristiti preparate za kosu koji sadrže prirodne sastojke.

 1. Loša ishrana

Ishrana je vrlo bitna za naš izgled, pa i za izgled i kvalitet kose. Slaba ishrana može da izazove opadanje kose. Unos malih količina proteina i gvožđa može dovesti do alopecije. Preporučljivo je unošenje cinka, gvožđa, vitamina D, proteina, folne kiseline, vitamina A i C.

Postoje dva tipa alopecije – alopecia androgenetica (androgenetska ćelavost) i alopecia areata (kružno opadanje kose).

Androgenetska ćelavost

Ovaj tip ćelavosti predstavlja opadanje kose kod muškaraca, ali se može javiti i kod žena , samo u manjem obimu, tako da ovaj tip delimo na muški tip ćelavosti i ženski tip ćelavosti, a razlikuju se po zahvaćenoj regiji. I kod muškaraca i kod žena se javlja u ranoj mladosti (između 18. i 25. godine) i karakteriše je sporiji tok napredovanja. Kod muškaraca prve promene se obično javljaju na frontalnoj liniji glave, gde se pojavljuju zalisci, koji vremenom postaju sve dublji. Kod ženskog tipa frontalni deo ostaje očuvan i bez zalizaka, dok do gubitka kose dolazi u predelu temena. Uglavnom, ženski tip ne vodi do kompletne ćelavosti.

Alopecia areata (pečatna ćelavost, kružno opadanje kose)

U ovom slučaju bela krvna zrnca napadaju folikul dlake pa se folikul smanjuje i dolazi do prekida ili usporavanja rasta dlake.

Ovaj tip katakteriše jedno ili više jasno ograničenih mesta bez dlaka. Pečati mogu biti različite veličine. Ponekad može doći do spajanja ,,pečata,, i stvaranje velike površine bez dlaka. Ofijaza je potiljačna regija koja je zahvaćena alopecijom i ona je predznak totalne alopecije.

Šamponi protiv opadanja kose

Na tržištu se može naći veliki izbor šampona protiv opadanja kose. Potrebno je pronaći onaj koji vam najviše odgovara. Nabrojaćemo one koji su najzastupljeniji kod nas kako biste mogli lakše da se opredelite.

 1. Fitoval šampon protiv opadanja kose

Aktivne supstance koje se nalaze u ovom šamponu su: peptidi pšenice, ekstrakt ruzmarina i amike i glikogen. Peptidi pšenice prodiru u sam korteks dlake i jačaju je. Glikogen je zadužen za podsticanje rasta ćelija koje grada dlaku, dok ruzmarin i arnika povećavaju cirkulaciju u koži glave i neguju dlaku.

Korisnici potvrđuju da su posle određenog vremena  primetili poboljšanje, to jest smanjenje opadanja kose kao i veći volumen kose. 73% ispitanika tvrdi da primećuju veći sjaj i povećanu vitalnost kose kao i to da ovaj šampon ne iritira kožu glave. Potrebno je šampon naneti na mokru kosu i nežno ga kružnim pokretima utrljati u kožu glave. Ostavite da deluje tri minuta, a zatim isperite vodom. Ovaj šampon možete naći u apotekamo po ceni od oko 480 dinara.

 1. Ervamatin (šampon i losion)

Ervamatin šampon je prirodnog porekla, proizveden je iz prirodnih ekstrakata iz Amazonije. Ovaj šampon dubinski čisti kosu i kožu glave, štiti kosu od vetra, dnevnog izlaganja suncu i zagađenja. Jedan broj korisnika tvrdi da posle korišćenja šampona kosa postaje mekša, svilenkastija i bujnija, dok drugi deo ne deli ovo mišljenje. Šampon je veoma zastupljen kod nas na tržištu, može se naći u gotovo svim apoteka  i cena mu je oko 1200 dinara.

Što se tiče Ervamatin losiona, njegova cena je viša, u odnosu na druge preparate u ovoj kategoriji.  Losin možete naći u apotekama po ceni od oko 5000 dinara. Sve biljke koje se koriste za izradu ovog losiona su priznate od strane Svetska zdravstvene organizacije. Pakovanje sadrži dve boce (od po 200 ml), koje bi trabalo potrošiti za mesec dana. Uputstvo za korišćenje, koje se nalazi u pakovanju, kaže da se losion koristi uveče i ujutru, masira se desetak minuta i što je najbitnije, ne ispira se.  Da biste postigli osetne rezultate losion morate koristiti najmanje 3 meseca. Korisnici kažu da ovaj losion čisti pore, smanjuje svrab i masnoću. Takođe tvrde, da se kosa i koža glave ,,vraćaju,, na staro odmah posle prestanka korišćenja ovog preparata.

 1. Marbo šampon, aktivator i losion

Proizvođač ovog preparata tvrdi da je uspešnost protiv alopecije areate preko 80%, dok je protiv opadanja, mašćenja i peruti uspešnost preko 50%. Postoje tri preparata iz ove kolekcije: Marbo šampon, Marbo aktivator i Marbo losion.

Biljke koje se nalaze u sastavu Marbo šampona su veoma raznolike- kopriva ( zadužena je za podsticanje lokalne cirkulacije i obnovi korena dlake jer je bogata vitaminima i mineralnim solima), kadulja i ruzmarin ( smanjuju mašćenje kose regulišući lučenje sebuma, umiruju svrab i iritaciju kože glave),bršljan, breza, kamilica, beli luk, bela vrba, planinska izvorska voda… Potrebno je dva puta šamponirati kosu, a nakon drugog šamponiranja ostaviti da deluje par minuta a zatim kosu isprati vodom. Ovaj šampon mogu koristiti i osobe koje nemaju ovakvih problema jer je ovo sredstvo i za blago, higijensko pranje kose. Šampon je odličan izvor za preventivnu negu za obojenu kosu. Za 180 ml ovog šampona potrebno je izdvojiti oko 500 dinara.

Kao što sam naziv kaže, Marbo aktivator, aktivira rast novih dlaka na ogolelim mestima. Uspešan je kako za najblaži oblik, sa jednim ili više pečata, tako i za potpuni gubitak kose. Uputstvo za upotrebu kaže da je bočicu potrebno promućkati pre upotrebe, a zatim utrljati na kritična mesta, 1-2 puta na dan. Cena Marbo aktivatora je znatno veća od šampona. Cena je oko 4000 dinara. Ovaj proizvod se ne ispira, i preporučuje se korišćenje u kombinaciji sa Marbo šamponom. Koristiti Marbo aktivator dok se ogolela mesta ne popune kosom. U sastav ovog proizvade ulaze planinska voda, alkohol, ruzmarin, orah , kamilica, breza, čičak, bršljan…

Marbo losion je treći proizvod iz ove linije proizvoda protiv opadanja kose. Za dobre rezultate najbolje je kombinovati ova tri proizvoda, te ćete u nakraćem roku imati vidljive rezultate. Losion je preporučljivo koristiti ako imate sledeće probleme: perut, seboreični dermatitis, svrab kože glave, jako mašćenje kose, sezonski gubitak kose, kosu oštećenu raznim hemikalijama…  Što se tiče sastava , on se ne razlikuje mnogo od ostalih proizvoda iz ove linije. U sastavu su planinska voda, orah, kadulja, ruzmarin, čičak, bela vrba… 15-30 minuta pre pranja kose losion laganim  i kružnim pokretima utrljati u kosu, a zatim kosu oprati Marbo šamponom. Ovaj tretman ponoviti svaki put pre pranja kose. Korisnici svedoče da ovaj tretman čisti i čini kosu zdravijom, oslobađa je od mašćenja i peruti. Kosa koja je bila sklona pucanju i opadanju vremenom postaje sjajna, zdrava i jača. Cena proizvoda je oko 1000 dinara.

 1. Alpecin

Alpecin double effect je šampon sa dvostrukim delovanjem, koji rešava dva najzastupljenija problema- gubitak kose i perut. Cena šampona je oko 1400 dinara. Proizvod sadrži dve bitne komponente- salicilnu kiselinu i pirokton olamin koji rešavaju problem peruti. Kombinacija sastojaka za mikro-piling, koji se koristi u farmaceutskim proizvodima  nalazi se u Alpecin šamponu, omekšava osušene ćelije kože glave i odstranjuje perut.

Pored uklanjanja peruti šampon ima dejstvo protiv mikroba i upala, kao i antioksidativni efekat, koji povećava otpornost dlake. Zanimljivo je da ovaj šampon sadrži koncentrisani kofein, koji tokom pranja prodire do folikula dlake i ostaje tu stvarajući zaštitu od opadanja i prestanka rasta kose.

 1. Nerilex šampon

Ovo je šampon koji sprečava opadanje kose, uklanja višak masnoće i temeljno čisti kosu i kožu glave, sprečava pojavu peruti i ne isušuje kožu glave. Proizvođač nagoveštava da je potrebno pretpranje. U pretpranju treba naneti šampon, utrljavati u kosu par minuta i isprati. U toku glavnog pranja potrebno je napraviti penu i ostaviti par minuta da šampon deluje, a zatim isprati vodom.

Pre upotrebe obavezno promućkati i koristiti šampon najmanje tri puta nedeljno. Neki od sastojka šampona su: vitamin F (poboljšava zdravlje kose), cink (ima antiseboroično i antibakterijsko dejstvo), bisabolol (umiruje kožu i sprečava svrab), mentol (osvežava kožu glave). Cena šampona je pristupačna, oko 350 dinara.

Šamponi protiv peruti koje možete napraviti sami

Pored svih ovih proizvoda tu su i šamponi koje možemo napraviti sami. Neki od najpoznatijih recepata za šampone protiv opadanja kose su:

 1. Šampon od koprive

Ova biljka ne samo da zaustavlja I sprečava opadanje kose već dlaku hrani potrebnim mineralima I vitaminima koji podstiču brži rast kose. Ona deluje u folikul dlake  pružajući joj sve potrebne hranljive sastojke.

Za pravljenje ovog, možda najpoznatijeg domaćeg šampona, potrebno Vam je 750 ml šampona od koprive (Afrodita cosmetcs, oko 250 dinara), 100 ml vodenog rastvora pantenola (Galenika pantenol rastvor, oko 300 dinara), jedna bočica od 30 ml kapi od koprive (oko 200 dinara), jedna bočica AD kapi (oko 150 dinara) i 50 ml ricinusovog ulja (oko 250 dinara).  Priprema je vrlo jednostavna. U flašu šampona ubacite sve navedene sastojke I dobro promućkajte. S

ve sastojke možete pronaći u apoteci po pristupačnim cenama. Iskustva korisnika su vrlo pozitivna. Korisnici tvrde da je ovo prava vitaminska bomba za kosu, da kosa postaje sjajnija I jača a možete ošekivati I rast novih dlačica oko čela i slepoočnica. Ovaj šampon takođe sprečava pojavu peruti i ublažava svrab kože glave. Ispitanici kažu da se prvi rezultati primećuju posle mesec dana redovnog korišćenja ovog šampona. Malom broju korisnica ovaj šampon isušuje kosu. Ako primetite ovaj efekat na vašoj kosi poželjno je da prestanete sa korišćenjem.

 1. Kosili šampon

Kosili je šampon za decu I bebe (mogu ga koristiti I odrasli), koji sadrži lekovito bilje I prirodne sastojke. Kosili šampon čuva prirodni omotač kože glave, dok sa druge strane čisti I štiti kosu. Za pravljenje šampona, pored šampona Kosili ( 500 ml, oko 300 dinara), potrebno vam je I 50 ml ricinusovog ulja, 100 ml Pantenol rastvora I 1 tableta acetisala (ili Anbol od 300mg). Tabletu acetisala (ili druge tablete) izmrviti I pomešati sa ostalim sastojcima. Kosu uvek perite ovim šamponom, 3-4 puta nedeljno. Iskustva kažu da se prvi rezultati vide posle dve nedelje, smanjen je perut I kosa manje opada. Posle dva meseca, kod većine korisnika, kosa je u potpunosti prestala sa opadanjem.

Sve navedene sastojke možete pronaći u apoteci po veoma pristupačnim cenama. Potrebno je izdvojiti vrlo malo vremena za pravljenje šampona I biti uporan u korišćenju.

Pre upotrebe bilo kog šampona, bilo da je šampon na hemijskoj bazi ili napravljen kod kuće, treba biti svestan da svaki korisnik ima drugačija iskustva. Onaj šampon koji rešave problem kod vašeg druga/drugarice ne mora da znači da će rešiti vaš. Morate biti uporni I pronaći šampon koji će odgovarati baš vama, kako biste rešili ovaj problem.

Sponzorisano:

Loading...