Najbolji šamponi za kosu bez sulfata

Zdrava i negovana kosa je oduvek bila simbol ženstvenosti i lepote. Tretiranje hemijskim sredstvima (farbe, blanš), toplota (fen, pegla), često vezivanje i neadekvatna nega, dovode do narušavanja njenog kvaliteta. Kosa se krza, lomi, postaje suva i oštećena pa pojačano opada.

Danas na tržištu postoje brojni preparati koji obećavaju bujnu i sjajnu kosu. Ipak treba obratiti posebnu pažnju na sastav šampona, maski i pakovanja, jer većina sadrži veoma agresivne hemijske materije koje mogu uzrokovati više štete nego koristi. To su ozloglašeni parabeni, naftni derivati, propilen glikol, sulfati.

Najbolji šamponi za kosu bez sulfata

Kada kupujete šampone i druge preparate za negu kose, bilo bi najbolje da proverite deklaraciju i kupite što prirodnije proizvode, koji ne sadrže ove štetne supstance.

Šta su sulfati i zašto su štetni? 

Sulfati su soli sulfatne kiseline. Imaju ulogu površinski aktivnih materija (deterdženata), a veoma su jeftini kao sirovina tako da se masovno koriste  za proizvodnju praška za veš i posuđe, sredstava za čišćenje, ali i u kozmetičkoj industriji (kreme, losioni). Oni su veoma čest sastojak šampona, sapuna i kupki, jer imaju sposobnost odmašćivanja. To je sastojak koji daje šamponu obilnu penu pri pranju kose.

Najčešće korišćeni sulfati u šamponima su sodium lauryl sulphate (na deklaraciji obično stoji skraćenica – SLS), sodium laureth sulphate (SLES) i ammonium lauryl sulphate (ALS).

Štetnost ovih preparata se ogleda upravo u tome što imaju sposobnost odmašćivača, pa uklanjaju prirodni zaštitni sloj čime isušuju kosu i kožu glave. Kod preosetljivih osoba koje prirodno imaju suvu kožu i kosu mogu dovesti do iritacije, alergije i pojave ekcema. Kosa je sklona da se lako zamrsi, postaje ispucala i bez sjaja. Na koži deluje komedogeno jer začepljuje pore. U kontaktu sa očima ili sluznicama dovodi do jakog nadražaja i iritacije.

Ko ne treba da koristi šampone sa sulfatima

Zbog agresivnog efekta sulfata na kožu glave i kosu, šamponi koji sadrže sulfate se ne preporučuju za upotrebu:

– kod dece

– kod osoba koje imaju prirodno suvu kožu temena i kosu

– posle tretmana koji uključuju farbanje, trajno ispravljanje kose, keratinski tretman

– osobe koje imaju prirodno kovrdžavu kosu, jer se kosa lakše mrsi i postaje kruta i naelektrisana

Prednost korišćenja šampona bez sulfata 

Poslednjih godina se sve više zagovara proizvodnja organske kozmetike koja sadrži prirodne sastojke i neosporno je zdravija za upotrebu. Danas postoje brojni šamponi na kojima je jasno naglašeno da su bez sulfata, a i cena im  je veoma pristupačna. To su takozvani „ blagi šamponi“.

Ukoliko vam nedostaje obilna pena na koju ste navikli pri šamponiranju ili imate osećaj da vam kosa nije dovoljno čista, šampone bez sulfata nanosite uvek dva puta. Dobro utrljajte u kosu a zatim temeljno isperite vodom. Njihovim korišćenjem dobićete zdravu kožu glave i prelepu, meku i sjajnu kosu.

Jedan od najpopularnijih prirodnih šampona za kosu je šampon od koprive, a više o njemu čitajte u ovom tekstu.

Sponzorisano:

Loading...