Nevenova mast (melem) – upotreba za lice, akne, strije, cena i recept

Domaći melem od nevena je nešto što bi svi trebali imati u svojim kućnim zalihama prirodnih lekova. Savršen je tretman za ispucale ruke i lice (npr. od zimskih vetrova ili aktivnosti na otvorenom), oguljena kolena i blaže oblike opekotina.

Za svoju baštu možete kupiti seme ili sačuvati seme od prošle godine. Možete i kupiti već uzgojene cvetove. Ukoliko sami uzgajate svoj neven, latice cveta berite malo kasnije izjutra, kada se rosa osuši, ali pre nego što vrućina podnevnog sunca izađe na videlo.

Za spravljanje nevenove masti možete koristiti ulje konoplje, koje ima visok procenat esencijalnih masnih kiselina i može biti posebno korisno za tretiranje kožnih problema, kao što su ekcemi i suva koža. Istovremeno se lako apsorbuje i nije previše masno. Međutim, može se i zameniti sa maslinovim uljem (koje ima duži rok trajanja).

Nevenova mast

Kada pravite nevenovu mast pazite da ga ne pregrejete. I ulje i latice cveta moraju se lagano zagrevati na blagoj vatri kako bi se izbeglo njihovo kuvanje.

Spravljanje ovog melema može biti i dobra prilika da uposlite i naučite nečemu svoje dete. Deca vole da skupljaju latice i da ih posipaju i mešaju u činiji.

Nevenova mast – recept za pripremu

– 2 šolje latica nevena (ne celih cvetova)
– 1 šolja maslinovog ili konopljinog ulja
– ¼ šolje grudvica pčelinjeg voska
– 10 kapi eteričnog ulja lavande

1. Uspite latice nevenovog cveta u lonac od nerđajućeg čelika, pa ih prespite uljem. Stavite ga na blagu vatru i mešajte sadržaj kako bi se sjedinio. Obratite pažnju na mehuriće u ulju da biste znali da li je temperatura odgovarajuća – temperatura ne sme biti viša od one na kojima se mali mehurići počinju javljati! Nastavite da mešate sadržaj lonca narednih dva sata, održavajući ulje relativno toplim.

2. U međuvremenu, počnite sa otapanjem pčelinjeg voska (ne mojte preterati sa temperaturom ni ovde; želite da vosak i ulje budu približno iste temperature kada bude vreme ih pomešate).

3. Posle isteka dva sata, procedite latice iz ulja. Iscedite što više ulja možete u činiju. Zatim lagano sipajte ulje u posudu sa pčelinjim voskom, istovremeno mešajući kako bi se što više sjedinili. Zatim dodajte 10 kapi ulja lavande i izmešajte ih dobro. Ovo ulje ima dvostruku ulogu – ulogu konzervansa i ulogu lekovitog i umirujućeg sastojka.

4. Prespite toplo ulje u manje zatvorene posude ili tegle i ostavite ga da se ohladi. Izbegavajte posude od providnog stakla ako možete. Izaberite plastične kutije kozmetičkih proizvoda ili teglice od obojenog stakla. To će zaštititi ulje od sunca. Čuvajte ga na hladnom mestu.

Gde kupiti i cena

Mast od nevena će uskoro biti u ponudi na našem sajtu po jako povoljnoj ceni. Popunite kratku formu ispod ovog teksta i prijavom na našu email listu stičete mogućnost specijalnog popusta i obaveštenja kada se nadje u prodaji.

Sponzorisano:

Loading...