Nistatin kapi i mast – upotreba i iskustva

Pojava gljivica je priličino česta zdravstvena tegoba i u većini slučajeva zahteva dugotrajniju terapiju. Gljivična oboljenja se najčešće javljaju na koži i zahvataju predele gde se ona pregiba, kao što su podrušja ispod pazuha ili stopala, ali se mogu javljati i na drugim područjima tela. Gljivice mogu da se pojave i na noktima, na koži ruku i nogu, pa i torzoa, kao i koži glave. Neka gljivična oboljenja se javljaju i u crevima i drugim organima, poput neugodne i uporne kandidijaze.

U prirodi postoji preko stotinu hiljada vrsta različitih gljivica,a oko stotinu vrsta je patogeno za čoveka. U tretmanu gljivičnih oboljenja pomažu neki prirodni preparati, kao i registrovani farmaceutsku derivati i lekovi. Jedan od takvih lekova je antimikotik, Nistatin, koji se može uzimati u obliku tableta, kapi ili masti.

Nistatin kapi i mast – upotreba i iskustva

Nistatin i indikacije za upotrebu

Nistatin je lek koji pripada grupi kontaktnih antibiotika iz grupe poliena. To je antimikotoik koji ima fingicidno i fungistatično dejstvo. Posebno deluje na saprofitske i parazitske mikroorganizme, a njegovo najjače dejstvo je uočeno kod prisustva kandide. Kandida, Candida Albicans, jeste vrsta gljivice koja inače postoji u ljudskom organizmu, ali neki uslovi mogu da dovedu do njenog prekomernog razmnožavanja i neugodnih simptoma.

Prekomerno razmnožavanje kandide nastaje zbog poremećaja metabolizma ugljenih hidrata u organizmu. Neka fiziološka stanja mogu da prouzrokuju pojavu kandidijaze, kao što su trudnoća, gojaznost ili šećerna bolest. Simptomi kandidijaze uključuju preterano znojenje, osećaj slabosti, povećan apetit i osećaj žeđi. Gljivice se mogu pojaviti na pregibima kože, posebno na delovima spajanja površinekse kože i sluzokože, kao i unutar usne šupljine, creva i materice.

Nistatin deluje na patogene gljivice i to u prvom redu protiv onih iz reda kandide. Takođe deluje i na vrste Cryptocous Neoformans, Hystoplasma Capsulatum, Blastomyces Dermatidis, Trychophyton, Epidermaphyton i Microsporum Audouini. Nistatin ne reaguje u lečenju kod prisustva protozoa, bakterijskih i virusnih infekcija. Najčešće indikacije za upotrebu su:

  • Kandidijaza na koži
  • Kandidijaza nastala nakon dugotrajne primene različitih antibiotika
  • Kandidijaza usne duplje
  • Kandidijaza vulve i vagine
  • Intestinalna kandidijaza
  • Bukofaringealna kandidijaza

Nistatin kapi

Nistatin kapi, odnosno oralna suspenzija Nistatina, se koristi u lečenju kandidijaze usne duplje, kao i crevne kandidijaze. Priprema se tako što se u bočicu sa praškom doda 23ml destilovane vode, sadržaj se dobro izmućka dok se ne dobije ujednačena tečnost. Priprema se neposredno pre primene.

Preporučena doza oralne suspenzije iznosi  400 000 do 600 000 i.j., odnosno 4 do 6 ml suspenzije, četiri puta dnevno, za decu i odrasle. Doza za bebe iznosi 200 000 i.j., odnosno 2 ml suspenzije, četiri puta dnevno, a za bebe sa nedovoljnom telesnom masom ili nedonoščad, doziranje je 100 000 i.j., odnosno 1 ml suspenzije, takođe četiri puta dnevno.

Kod primene u lečenju kndidijaze usne duplje, kapi se ukapavaju ravnomerno sa obe strane usne duplje. Tečnost se zadržava u ustima, promućka i proguta. Kod crevne kandidijaze, oralna suspenzija se odmah guta. Preporučuje sa da se lečenje Nistatin suspenzijom nastavi i dva dana nakon nestanka simptoma, kako bi tretman bio uspešan.

Nistatin mast

Nistatin mast se upotrebljava kod pojave gljivičnog oboljenja na površini kože. Primenjuje se tako što se obolela mesta mažu uz lagano utrljavanje masti, dva do tri puta dnevno. Simptomi se povlače već nakon jednog do tri dana, a lečenje obično traje ukupno oko dve nedelje.

Neželjena dejstva

Oralna upotreba Nistatina može da izazove retke neželjene efekte, poput blažih smetnju u varenju, mučnine, proliva ili povraćanja, a kod spoljne upotrebe može doći do nadražaja kože ili sluznice. Ove pojave nisu opasne i javljau se u izrazito retkom procentu kod posebno osetljivog organizma. Neke osobe mogu biti preosetljive na sastojke Nistatina, te retko može doći i do pojave osipa. U slučaju bilo kakvih promena je neophodno konsultovati lekara.

Nistatin nema zabeleženih neželjenih dejstava za trudnice, dojilje i malu decu, tako da se preparati mogu bez problema upotrebljavati i kod ovih grupa.

Iskustva

Upotreba i dejstvo Nistatina je individualno. Dok je nekim osobama ovaj lek preslab, drugi mogu biti nešto osetljiviji na njega. Zabeleženi su brojni slučajevi u kojima ovi preparati efikasno pomažu u terapiji kandidijaze, posebno uz korekciju ishrane dodatak nekih prirodnih preparata.

U pogledu lečenja kandidijaze treba imati u vidu da je terapija dugotrajna i zahteva veliko strpljenje i upornost, s obzirom da za nju ne postoji lek koji će rešiti problem posle jednokratne i kratkoročne upotrebe. U svakom slučaju, ovaj preparat ne treba uzimati na svoju ruku, već isključivo uz uputstvo i preporuku lekara.

Sponzorisano:

Loading...