Otrovne biljke za ljude

U našem okruženju ima na hiljade biljaka, osim što pomažu kod stvaranja kiseonika i pročišćavanje vazduha, neke od njih koristimo za pripremanje lekovitih čajeva, nekima je seme jestivo ili koren…

Medjutim, treba biti veoma obazriv kada su biljke u pitanju, naročito one koje se sakupljaju na livadi ili šumi, jer vrlo često dolazi do trovanja. Neke biljke su dosta sličnog izgleda a nekada identične pa se lako može desiti da se zamene.

Otrovi u biljkama se nalaze na različitim mestima, kod nekih biljaka otrovan je samo cvet, kod nekih samo list, nekima je celo stablo otrovno a samo jedan deo nije…zbog toga treba biti na velikom oprezu!

Naročito je važno paziti decu jer je u njihovoj prirodi da istražuju tako što će stavljati u usta lišće, grančice, čupkati cvetove ili jesti primamljive bobice…

Otrovne biljke za ljude 1

Simptomi trovanja

Simptomi trovanja zavise od toga koja je biljka u pitanju i kolika je količina otrova unešena u organizam. Najblaži oblik trovanja izaziva bol u želucu, mučninu i povraćanje nakon čega je zatrovanoj osobi lakše. I ako su simptomi prošli ili se smirili, treba potražiti lekarsku pomoć. Kod težih oblika dolazi do vrtoglavice, malaksalosti, drhtanja. Kod ovakvog stanja treba odmah otići po stručnu pomoć, od velike je važnosti dobro opisati biljku koja je unešena u organizam kao i količinu koja je unešena kako bi se na što bolji način reagovalo.

Kako prepoznati otrovne biljke?

Ne postoji specifičan izgled otrovnih biljaka tako da se ne mogu dati karakteristike koje će važiti za sve. Jedino što je bitno je da se treba informisati o onim koje su česte u naseljenim sredinama ili se gaje u kući i dvorištu i to zapamtiti. U slučaju sakupljanja lekovitih biljaka DOBRO proučiti literaturu, konsultovati iskusne berače i pri samoj sumnji u ispravnosti ih ne koristiti.

Ovo su neke biljke koje su veoma rasprostranjene kod nas a veoma su otrovne:

Narcis – prvi vesnik proleća, listovi su mu zeleni, postoji sa žutim i sa belim cvetovima, veoma se brzo širi, raste iz lukovice koja izaziva trovanje u slučaju da se pojede. Simptomi koji prate su glavobolja, malaksalost, mućenje vida a može uticati na rad srca.

Hrizantema – ova biljka poreklom iz Azije, kod nas je dosta zastuplena i ima je u više boja. Veoma je otrovna, vrtlari je koriste kao zaštitiu od štetočina kao što je zec jer je oni zbog toksičnosti izbegavaju.

Đurđevak –  I ako lepog mirisa i cveta, đurđevak je veoma otrovna biljka, otrovan mu je cvet koji cveta tokom leta a kasnije, u septembru, pojavljuju se na mestu cveta crvene bobice koje su takodje otrovne. Trovanje đurđevkom izaziva mučninu, vrtoglavicu, bolove u stomaku i ustima, diareju i grčeve. Nakon dodira ove biljke, ruke obavezno oprati.

Hortenzija – biljka koja cveta već na početku proleća pa sve do kasne jeseni. Ima velike cvetove živih boja. Trovanje nastaje brzo nakon unošenja u organizam tako što se javlja svrab i osip po koži, mučnina i oticanje, u težim trovanjima u koliko se na vreme ne odrati derapija može doći do kome.

Naprstak ili pustikara – u narodu poznata kao zevalica, raste u baštama, cvetovi su zvonastog oblika bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Koristi se u medicini za dobijanje lekova za srce. Trovanje ovom biljkom izaziva mučninu, dijareju i povraćanje a kod težih trovanja može izazvati srčani poremećaj.

Mrazovac – Biljni arsenik je biljka koja po izgledu listova i cvetova veoma podseća na sremuš. Kako je korišćenje sremuša sve popularnije, veoma često se dolazi do zamene i trovanja ovom biljkom.

Razliku izmedju ovih biljaka je moguće uočiti kada se ubere list i protrlja, sremuš će imati miris belog luka dok mrazovac neće. Takodje, sremuš raste u šumi, u tamnom dok mrazovac isključivo na livadam i na suncu.

Oleander – Drvenasta biljka sa lepim cvetovima roze i bele boje.Ovo je veoma otrovna biljka koja sadrži kardiotonične glikozide, najotrovniji joj je list. Prvi znaci trovanja su muka, glavobolja, povraćanje, poremećaji srčanog rada, ishodi mogu biti smrtni.

Sponzorisano:

Loading...