Ovo su sobne biljke koje čiste vazduh

Zelena prirodna prostranstva i svež, nezagađen vazduh nam često nedostaju u našim urbanim uslovima modernog života. Često poželimo da osetimo dašak bujne divlje vegetacije, udahnemo čisti planinski vazduh i odmorimo se od svakodnevnih briga i obaveza, ali i toksina kojima smo stalno izlođeni. Na našu sreću, priroda nas daruje svojim čarobnim moćima i u gradskim uslovima. Biljke koje uspevaju u kućnom okruženju i zatvorenom prostoru mogu mnogo toga da učine za naše zdravlje i blagostanje.

Sobne biljke igraju veoma važnu ulogu u pročišćavanju prostora u kojem živimo. Ne samo da predstavljaju savršen dekorativi detalj za našu dnevnu sobu, već čine i neizmerno dobrih stvari za naše zdravlje. Jedna od najpoznatijih svetskih organizacija, NASA, je nedavno sprovela istraživanje o kućnim biljkama. Cilj istraživanja je bio ispitivanje uticaja sobnih biljaka na vazduh unutar naših stanova i poslovnih prostora.

Studija je istraživala koje to biljke i na koji način utiču na vazduh u prostorijama u kojima boravimo. Ovom prilikom izdvajamo deset najefikasnijih kućnih biljaka, koje su zaslužne za kvalitetniji i čistiji vazduh u našem urbanom okruženju.

Ovo su kućne biljke koje čiste vazduh

Palma leptir

Palma Areca ili takozvana leptir palma se pokazala kao definitivno najefikasniji biljni prečistač vazduha u našim domovima. Ova biljka se prporučuje kao najefikasniji prečistač vazduha, koji veoma aktivno deluje protiv toksičnih formaldehida u stanovima. Ovo drvo ima sposobnost održavanja svežine i vlage u prostorijama u kojima najviše boravimo, što je posebno važno u sušnim periodima. Takođe podstiče i konstatntno uklanjanje hemijskih otrova iz vazduha. Veoma je korisna i kao prirodni ovlaživač vazduha u zimskim periodima, kada je vazduh obično isušen raznim aparatima za grejanje.

Obična palma

Obična, klasična palma, vrsta Rhapis Exelsa, prema istraživanju koje je sprovela NASA može da ide ruku pod ruku sa prethodno pomenutom palmom Areka. Ova vrsta je veoma prilagodljiva i lako se uzgaja i u suvim i u vlažnim delovima sveta. Otporna je na biljne insekte i odlično vlaži vazduh. Manje je efikasna u uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Bambusova palma

Ova vrsta, Chamaedorea, je prema pomenutom istraživanju dospela na treće mesto po učinkovitosti uklanjanja formaldehida iz vazduha. Sveukupno odlično deluje na pročišćavanje vazduha u prostoriji. Ipak, zahteva neke posebne uslove za gajenje. Uspeva u vlažnom okruženju, ali ne u vlažnoj zemlji i potrebna joj je direktna sunčeva svetlost, kao i dosta prostora. Zbog toga nije najbolji izbor za radno okruženje.

Kovrdžava paprat

Kovrdžava ili bostonska paprat, Nephrolepis Exaltata, uklanja najveću količinu formaldehida po satu u poređenju sa ostalim biljkama. Veoma je efikasna i za uklanjanje vrlo opasnih toksina u vidu teških metala poput žive i arsenika u zemlji.

Fikus

Fikus sa tamnozelenim kožastim listovima, Ficus Robusta, je čest stanovnik raznih prostorija. On obezbeđuje vlagu u vazduhu, uklanja biološki otpad, absorbuje isparljiva organska jedinjenja i suzbija mikroorganizme iz vazdoha veoma brzo i efikasno. Njegova sposobnost se vremenom pojačava.

Dracena

Ova biljka, Dracaena, zauzima petu poziciju u istraživanju koje je sprovela NASA. Dracena je efikasna u uklanjanju formaldehida i drugih toksina iz vazduha. Posebno je pogodna za prečišćavanje u novim prostorijama ili prostorima u koje je unet nov nameštaj. Prija joj svetlost, ali ne direktno izlaganje sunčevim zracima.

Bršljen

Bršljen, Hedera Helix, odličan je izbor za prostorije sa suvim i ustajalim vazduhom. Takođe uspešno uklanja alergene supstance iz vazduha, već šest sati nakon unošenja u prostor. Odličan je za osobe koje pate od astme ili neke alergije, kao i za sve koji žele svež i bogat vazduh u okruženju.

Aloe vera

Ova biljka je poznata po svojim nesamerljivim koristima z aljudsko zdravlje, a jedna je i njena sposobnost uklanjanja formaldehida u manjim koncentracijama. Često ćemo je primetiti kao simbol raznih proizvođača preparata i aparata za osvežavanje vazduha, upravo zbog njenih čudesnih moći.

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan, Chlorophytum Comosum, je efikasan u uklanjanju toksičnih jedinjenja karbon monoksida i nitrogen dioksida, zbog čega je našao značajno mesto na ovoj listi.

Hrizantema

Hrizantema, Chrysanthemum, je sama po sebi veoma privlačna biljka i česta kućna dekoracije. Ona je između ostalog efikasna u uklanjanju benzena, otrovne materije za koju se zna da može da izazove pojavu karcinoma. Kod gajenja hrizanteme treba biti oprezan, pošto je toksičnu u dužem dodiru sa kožom ili ako se unese u organizam.

Koristi sobnih biljaka

Istraživači savetuju da šest odsto kućnog prostora treba da bude prekriveno sobnim biljkama,kako bismo obezbedili zdravu i svežu atmosferu u prostorijama u kojima boravimo. Čist vazduh je preventiva brojnih zdravstvenih stanja i neophodan uslov za pravilno funkcionisanje celokupnog ljudskog organizma.

U savremenim uslovima smo gotovo stalno izloženi mnogim štetnim materijama i isparenjima, a većine zapravo nismo ni svesni. Osim toga, u našem radnom i životnom okruženju je stalno prisutno i štetno zračenje električnih aparata koje svakodnevno koristimo.

Sve što je potrebno da bismo sebi i svojoj porodici obezbedili kvalitetan ičist vazduh jeste nekoliko lepih sobnih biljaka. One ne samo što će učiniti naš prostor lepšim i udobnijim,već će doneti nebrojene koristi za naše zdravlje. Neke kućne biljke imaju svojsto upijača negatvnih zračenja koja dolaze od televizijskih ekrana i monitora na računaru, dok druge mogu uspešno da uklone štetne hemijske materije iz boja, lakova, razređivača i sredstava za čišćenje kojima smo neprekidno izloženi.

Savet pri smeštanju sobnih biljaka u prostoriju je da se izbegava postavljanje biljaka u spavaću sobu. Ovo se preporučuje zato što je biljkama, kao i nama, neohodan kiseonik da bi pravilno rasle i razvijale se. U mraku one troše više kiseonika nego inače, pa zbog toga ne treba da se drže u prostorijama namenjenim za spavanje.

Priroda nas raduje velikim izborom lepih i dekorativnih sobnih biljaka, koje će osvežiti naš radni i životni prostor i doprineti našem sveukupnom zdravlju i blagostanju.

Sponzorisano:

Loading...